''Γλυκιές αλχημείες σε πικρούς καιρούς''

'Η αλλιώς πώς: ''Η αισιοδοξία από τις προσωπικές ιστορίες, τα success stories 10 Ελλήνων ( : γλυκιές αλχημείες) έκαναν το κοινό να παραληρεί και να ξεχνά τους πικρούς καιρούς''


Λοιπόν, τον τίτλο που με εμπνέει για αυτό το άρθρο "Γλυκιές Αλχημείες" οφείλω στον Στέλιο Παρλιάρο, τον δημιουργό haute couture ζαχαροπλαστικής. Τον άλλο μισό στην εποχή της στυφής Γερμανίδας που αντί για ένα, έστω ένα... petit-four, μονίμως σερβίρει πικραμύγδαλα....
De toute facon... Αντιπαρέρχομαι ως υπεράνω και ως γνήσια γαλλοτραφής και malheureusement ούτε frau δεν ξέρω να προφέρω.

Συντόνισα τις προάλλες μια βραδιά "H Επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία" με πρωταγωνίστριες 8 γυναίκες και guest stars 2 άνδρες: τον Στέλιο Παρλιάρο, τον και εθνικό μας ζαχαροπλάστη επονομαζόμενο, και τον Τζώρτζη Κανακάρη, ένα πασίγνωστο στέλεχος από τον χώρο του marketing σε πολυεθνικές ποτών. Είμαστε όλοι καλεσμένοι της Αγγελίνας Μιχαηλίδου, Προέδρου του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερς και Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ (:Ελληνικης Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων).

Οι 8 γυναίκες ήταν μία και μία, όλες διακεκριμένες επιχειρηματίες ή επιστήμονες που συνδύασαν τη χημεία ή την ιατρική ή την αρχιτεκτονική με την επιχειρηματικότητα.





Εχουμε και λέμε :

Πρώτη κυρία με success story : η Πένυ Τσαούτου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΨΑ, μια νεαρή κοπέλα που μας διηγήθηκε την οικογενειακή ιστορία της υπέροχης λεμονάδας τους και πώς μέσα στην κρίση, *
η δική της ιδέα να βάλει το βότανο στέβια στα αναψυκτικά τους και να τα κάνει light (λάιτ : προτιμά το ελληνοποιημένο) όχι μόνο ανέβασε τις πωλήσεις αλλά κατάφεραν να κρατήσουν και όλους τους 90 εργαζόμενους χωρίς καμία μείωση μισθού! Όλα αυτά σε ένα καθαρό, ειδυλλιακό περιβάλλον εκεί στο Πήλιο!

Γλυκιά Αλχημεία ΕΨΑ story : σημειώσατε 1

*9 εκ. ευρώ  2011 κύκλος εργασιών




Η Έφη Σιαΐνη, μία γοητευτική αρχιτέκτων που ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα αλλά και σε 11 ακόμη πόλεις.... αφού εν καιρώ κάθετης πτώσης στον τομέα της, έβαλε το μυαλό της να δουλέψει και :  το 2009 δημιούργησε με τους συνεργάτες της το  e-adeia.gr, ένα δίκτυο μηχανικών όλων των ειδικοτήτων με παρουσία και εξυπηρέτηση σε όλη την Ελλάδα και  ιδιόκτητα γραφεία σε Αθήνα, Πάτρα, Αίγιο και φυσική παρουσία σε 11 πόλεις στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2012 παρουσίασαν το eplans.gr, το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα ετοίμων αρχιτεκτονικών λύσεων σε Beta Version, με δυνατότητα δημιουργίας social community για αρχιτέκτονες, κατασκευαστικές εταιρίες και ιδιώτες.

Αυτή ήταν η Γλυκιά Αλχημεία Νο. 2

Ως μάχιμη γυναίκα επιχειρηματίας, η Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της Μίλητος -συντονίστρια του Ευρωπαικού Δικτύου Μεντόρων για Γυναίκες Επιχειρηματίες- έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πολυάριθμα έργα και δράσεις που ενισχύουν, προάγουν και προωθούν τη γυναικεία, κυρίως, επιχειρηματικότητα, ενώ είναι και η εθνική συντάκρια του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου από το 2001 έως σήμερα.

Μίλησε  με πάθος, με τη δύναμη της έμπειρης και γνώστριας, ότι στον καιρό της υψηλής ανεργίας ειδικά για τις γυναίκες, "Τολμήστε να σηκωθείτε όρθιες και ας ζούμε τις παρατεταμένες ωδίνες της κρίσης, είπε δυνατά και μας συγκίνησε ... "

Ήταν ο Αριθμός 3 των Γλυκών μας Αλχημειών

Ακολούθησε μια φαρμακοποιός. So what, θα μου πείτε. Τι την κάνει να ξεχωρίζει τη Ντίνα-Μαργαρίτα Δουβή, που το φαρμακείο της παρά τις χαλεπές ημέρες γεμίζει, κυρίως γιατί έχει προσωπική σχέση με όλους τους πελάτες της, τους ασθενείς που της ζητάνε επίμονα να τους συμβουλεύσει.

Μας έδωσε δύο γνωστά παραδείγματα ελληνικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας, τους πολύ γνωστούς μας :

"Κι αν ρωτήσει κανείς πόση καινοτομία χωράει σε ένα μπουκάλι «σαμπουάν» ή σε μια απλή «κρέμα ημέρας», θα τους πήγαινα χωρίς δισταγμό στο ράφι της ελληνικής APIVITA της Νίκης και του Νίκου Κουτσιανά ή στο αντίστοιχο της, επίσης ελληνικής, KORRES του Γιώργου Κορρέ, για να πειστούν."

Ε, και πού είστε, λέει κλείνοντας: Θα τα καταφέρουμε, που να πάρει η ευχή !!!

4 αριθμό έχει η κυρία Ντίνα Μαργαρίτα Δουβή, που μόλις δημιούργησε και ένα εξαιρετικό site, το www.dvcare.gr



Η Δέσποινα Κατσώχη είναι Πρόεδρος και CEO της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Συνεργασίας, διευθύνει μία ομάδα νέων γυναικών επιστημόνων με καινοτομικό στοιχείο την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς. "Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εφαρμογή τεχνολογικά υψηλών προδιαγραφών θεραπειών, αλλά και στην ψυχολογική στήριξη, σωματική και ψυχική ενδυνάμωση, ενημέρωσή τους".

Η κυρία Κατσώχη, μειλήχια και determined, ήταν η υπ' αριθμόν 5 και μαζί της στο ακροατήριο οι συνεργάτιδές της -μία ομάδα- γροθιά







Η χημικός Ιωάννα Κούκλη, CEO της Pharmassist, δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα Contract Research Organizations στην Ελλάδα : έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή, έγκριση και προώθηση ενός φαρμάκου διεθνώς.

"Η συμβουλή μου προς όσους έχουν θέληση για επιχειρηματική δραστηριότητα; Να τολμούν! Πρέπει να βρίσκονται μονίμως σε εγρήγορση για δυνατότητες και ευκαιρίες που τυχόν προκύπτουν στο ευρύτερο περιβάλλον, να παρακολουθούν εξελίξεις κοινωνικές-οικονομικές σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, να είναι «συντονισμένοι με την εποχή τους».

6 ήταν ο αριθμός της κυρίας Κούκλη με τη δική της ιστορία






Γνωρίζετε ότι μέσα στην κρίση, μέσα στις φωτιές και στα δακρυγόνα της Φιλελλήνων και Νικοδήμου κάποιοι έκλεισαν τα αυτιά τους και έκτισαν από την αρχή ένα παλιό ξενοδοχείο και το βάφτισαν NEW HOTEL;

Έμεινα άναυδη από την εντυπωσιακή, καλόγουστη, newgreekstyle διακόσμηση, τις εικαστικές παρεμβάσεις -σήμα κατατεθέν του φιλότεχνου ιδιοκτήτη Δάκη Ιωάννου! Μία "γενναία" γυναίκα, η Στεφανία Φλέγγα, ανέλαβε να το γεμίσει κόσμο ως Διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing της αλυσίδας των YESHOTELS, όπου ανήκει αυτό το νέο ξενοδοχείο.

Όταν μας περιέγραφε πώς, παρά τις χαμηλές πληρότητες στο κέντρο της Αθήνας, πώς παρά τα ζητήματα ασφάλειας των τουριστών λόγω ταραχών κλπ. η ευκαιρία μπορει να οδηγήσει σε επιτυχία, μείναμε με το στόμα ανοικτό. Λοιπόν, αν το ανθρώπινο δυναμικό είναι αποφασισμένο να μυηθεί σε νέους τομείς, να αναζητήσει νέους δρόμους off the beaten track, να ενισχύσει τη δημιουργικότητά του, τότε success is the result.

7η μας μίλησε η Στεφανία Φλέγγα μεταφέροντάς μας εικόνες αισιοδοξίας με το New Hotel.








Η γνωστή κυρία Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος και CEO της FOCUS-BARI, μας παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας online έρευνας με τίτλο "οι επιχειρηματικές τάσεις στην εποχή της κρίσης".

Η ανάπτυξη στο μέλλον πιθανολογείται από εξαγωγικούς κλάδους (παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα), καθώς και από το ηλεκτρονικό εμπόριο, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ενέργειας, καθώς και άλλους κλάδους που εστιάζονται στην τεχνολογία. Η πλειονότητα συμφωνεί στο ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της χώρας μας.






Από τον Τζώρτζη Κανακάρη, στέλεχος για 20 χρόνια στην Αθηναϊκή Ζυθοποία και στην Diageo, έμαθα ότι : "δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι νέα πράγματα" - "καινοτομία η ικανότητα να τα δημιουργείς" και "ευκαιρία είναι το σταυροδρόμι της προετοιμασίας με την τύχη".









Πριν αρχίσει  να μιλάει ο Στέλιος Παρλιάρος, μοιράστηκα μαζί του την εμπειρία του κοινού μας ξεκινήματος το 1984, το δικό του, στο Fresh της Αναγνωστοπούλου και το δικό μου, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, όπου είχα γράψει μισή σελίδα τότε στη στήλη ΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΝΕΑ για τον "νεαρό ξανθό ζαχαροπλάστη που δημιουργεί γλυκά με φαντασία και στυλ  και προέβλεψα ότι θα γράψει "Γλυκιές ιστορίες" στην Ελλάδα με ζάχαρη, σοκολάτα και άχνη!

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας εκμυστηρεύτηκε ότι η επιχειρηματική του δράση είχε και πικρές στιγμές, όπως όταν αποχώρησε από τα Fresh του, το 2005. Αυτή η αναποδιά όμως, αντί να τον πτοήσει, του έδωσε την ελευθερία να χαράξει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα πορεία και στην τέχνη του και στο επιχειρείν : 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής, εκπομπές στην τηλεόραση, συνεργασίες με εμπορικές φίρμες, διεθνείς διακρίσεις, σεμινάρια και τέλος οι Sweet Alchemy Boutiques, οι μινιμαλιστικές, υψηλής αισθητικής boutiques του - χαρά των ζαχαρωτών,των πρώτων υλών και γλυκών που θυμίζουν bijoux ...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr