Τι είναι η κινόα, η τροφή του μέλλοντος που υπόσχεται καλά κέρδη; Όλα όσα χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε το διατροφικό χρυσάφι‏!

Τη χαρακτηρίζουν τροφή του μέλλοντος και παρότι είναι φυτό συγγενές με το σπανάκι, θεωρείται υποκατάστατο των δημητριακών, επειδή οι σπόροι του έχουν άμυλο όπως τα δημητριακά και καταναλώνονται κυρίως αφού γίνουν αλεύρι.

Ο λόγος για την όχι ευρέως γνωστή κινόα, η καλλιέργεια της οποίας, αν και βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση στην Ελλάδα, εμφανίζει προοπτικές και μπορεί να δώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα της τάξης των 250-300 ευρώ το στρέμμα.

Μάλιστα, ενδεικτικό της σημασίας που έχει η κινόα ως καλλιέργεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 2013 είχε οριστεί από τον ΟΗΕ ως διεθνές έτος της κινόας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας θεωρεί την κινόα ως μία από τις καλλιέργειες για τη διασφάλιση της τροφής στον 21ο αιώνα.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές και στην Βόρειο Αμερική, ενώ η παραγωγή της, που προέρχεται κυρίως από τη Βολιβία, δεν καλύπτει τη ζήτηση.

Η παραγωγή της είναι 200-250 κιλά το στέμμα, αλλά αναφέρονται και παραγωγές γύρω από 350 κιλά το στρέμμα. Στη Γαλλία ο βιολογικά παραγόμενος καρπός της κινόας έχει τιμή 4-6 ευρώ το κιλό, ενώ ο μη βιολογικός 2,5-3 ευρώ το κιλό.

Με βάση τα στοιχεία αυτά μπορεί η κινόα να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα της τάξης των 250-350 ευρώ το στρέμμα.

Η κινόα -αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- είναι ένα ποώδες - ημιξυλώδες φυτό, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, που κατάγεται από τις Ανδεις στη Νότιο Αμερική. Ηταν γνωστή στους Ινκας και τους Ατζέκους πριν από περίπου 4.000 χρόνια, τη θεωρούσαν ιερό φυτό, την καλλιεργούσαν και τη χρησιμοποιούσαν ως βασική τροφή, γιατί η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ποιοτικά υπερέχει του σιταριού ως τροφή.

Είναι μια νέα και άγνωστη στην Ελλάδα ετήσια καλλιέργεια, που καλλιεργείται τόσο για τον σπόρο της ως τροφή όσο και για τα φύλλα της, τα οποία είναι εδώδιμα και καταναλώνονται ως σαλατικό και στο μαγείρεμα, όπως το σπανάκι. Είναι φυτό συγγενές με το σπανάκι, το παντζάρι κ.ά. Το φυτό αυτό δεν είναι δημητριακό, αλλά θεωρείται ως «υποκατάστατο δημητριακό», επειδή οι σπόροι του έχουν άμυλο, όπως τα δημητριακά, και καταναλώνονται κυρίως αφού γίνουν αλεύρι.

Σήμερα οι κύριες χώρες καλλιέργειας-παραγωγής της κινόας είναι στην Αμερική το Περού, η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Χιλή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, στην Ασία η Ινδία και το Πακιστάν και στην Ευρώπη η Δανία, η Αγγλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία. Στην Ευρώπη η πειραματική καλλιέργεια της κινόας άρχισε το 1970 σε Αγγλία και Σουηδία και το 1990 σε Δανία, Ιταλία και Ολλανδία.

Η ανθεκτικότητα της κινόας στην ξηρασία οφείλεται σε αυτό το βαθύ και πλούσιο ριζικό σύστημα.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται απευθείας στο χωράφι την άνοιξη. Φυτρώνει ύαστερα από 3-10 μέρες όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 15°C. Απαιτούνται περίπου 60 μέρες για να ανθίσει και 100 έως 150 ημέρες για τη συλλογή των σπόρων της, ανάλογα με την ποικιλία και τις καλλιεργητικές πρακτικές και συνθήκες. Η κινόα μπορεί να καλλιεργηθεί από παραθαλάσσιες περιοχές έως και σε μεγάλα υψόμετρα που φτάνουν μέχρι και 4.000 μ.

Στην Ελλάδα σε πειραματικές καλλιέργειες κινόας τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά σε εδάφη μέσης σύστασης. Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες είναι από -3°C έως 35°C, ενώ μερικές ποικιλίες αντέχουν και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η κινόα συγκρινόμενη με το σιτάρι και τα άλλα σιτηρά έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που φτάνει 14-21,9 %.

Η υψηλή περιεκτικότητα της πρωτεΐνης της κινόας στα απαραίτητα αμινοξέα καθιστά την κινόα το μόνο φυτικό τρόφιμο που πληροί τις προδιαγραφές του FAO για τη διατροφή του ανθρώπου.

Επίσης αποτελεί πηγή πλούσια στα περισσότερα ανόργανα στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία.

Πού θα απευθυνθώ

Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Εταιρεία Symagro. Τηλ.: 6944846475 - info@symagro.com

Toυ Κώστα Νάνου - Εθνος

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr