Θέλετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά χωρίς δίαιτα; Κόψτε το βραδινό φαγητό!
Η κατανομή της τροφής κατά τη διάρκεια του 24ωρου φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στο σωματικό βάρος του ανθρωπου. Αμερικανοί ερευνητές κάνοντας πειράματα με ποντίκια διαπίστωσαν ότι, εκείνα που έτρωγαν και μετά τη δύση του ηλίου έτειναν να παίρνουν βάρος
Μια δεύτερη μελέτη, εξάλλου, έδειξε ότι περιορίζοντας τη διατροφή στο μισό της ημέρας, αλλάζει επίσης η σύνθεση των μικροβίων στο έντερο, πράγμα που πιθανότατα είναι σημαντικό για το σωματικό βάρος και γενικότερα για την υγεία.
Από τη θεωρία στην πράξη
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου «Cell Metabolism», ο δρ Σατσιντανάντα Πάντα του Ινστιτούτου Σαλκ στην Καλιφόρνια και οι συνεργάτες του θέλησαν να τεκμηριώσουν επιστημονικά την θεωρία που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται κανείς να περιορίσει την ποσότητα της τροφής που τρώει αλλά να αλλάξει τις ώρες που τρώει, για να χάσει βάρος.
Χώρισαν μια ομάδα 400 ποντικιών σε δύο ομάδες. Η πρώτη που σιτιζόταν μόνο επί εννέα έως 12 ώρες μέσα στην ημέρα, είχε μετά από 38 εβδομάδες μικρότερο βάρος από τη δεύτερη ομάδα που σιτιζόταν επί 24ώρου βάσεως, παρόλο που η ποσότητα τροφής ήταν η ίδια. Μάλιστα, η μείωση του βάρους συνέβαινε άσχετα από το είδος των τροφών: έγιναν πειράματα με διάφορες τροφές, π.χ. με διαφορετικά λιπαρά, αλλά κάθε φορά όλα τα ποντίκια κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες.
Τα πειράματα λοιπόν έδειξαν ότι, το πόσο θα παχύνουν δύο οργανισμοί καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες μέσα στην ημέρα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το πώς θα κατανεμηθούν τα γεύματά τους μέσα στην ημέρα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε, αφότου έχει δύσει ο ήλιος, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν βάρος. Αντίθετα, αν το τελευταίο γεύμα καταναλώνεται το αργότερο πριν τις 20:00, τότε ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να καίει περισσότερο λίπος με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους.
Ελεύθερο πρόγραμμα μια στο τόσο
Μάλιστα, όπως έδειξαν τα πειράματα, ακόμη και όταν τα πειραματόζωα είχαν το... ελεύθερο τα Σαββατοκύριακα να τρώνε όποτε ήθελαν, χωρίς να ισχύει πλέον ο χρονικός περιορισμός του 12ώρου, πάλι ήταν πιο αδύνατα από τα ποντίκια που έτρωγαν ελεύθερα όλες τις ημέρες. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι η παροδική διακοπή της 12ωρης νηστείας δεν διαγράφει τα οφέλη της.
Όταν, εξάλλου, τα πιο παχύσαρκα ποντίκια της δεύτερης ομάδας, που όλο αυτό τον καιρό έτρωγαν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, μετακινήθηκαν στην πρώτη ομάδα και υποχρεώθηκαν πλέον να τρώνε εντός 12ώρου και να μένουν νηστικά το άλλο 12ωρο, αδυνάτισαν (5% κατά μέσο όρο), παρ’ όλο που συνέχισαν να καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες με πριν. Όταν όμως το χρονικό «παράθυρο» διατροφής τους διευρύνθηκε από τις 12 σε 15 ώρες, τότε η μείωση του βάρους τους περιορίστηκε.
Οι ερευνητές ήδη προγραμματίζουν ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους. «Η διακεκομμένη διατροφή αποτελεί, πέρα από την πρόληψη της παχυσαρκίας, την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική για παθήσεις όπως η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο. Τα πειράματα έδειξαν ότι η βραδινή νηστεία μειώνει το σάκχαρο και το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Πηγή: το Βήμα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr