Ο Μαδούρο διάδοχος του Τσάβες στην Βενεζουέλα‏

Ο Νικολάς Μαδούρο αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος -που εκτελούσε χρέη προέδρου μετά το θάνατο του Τσάβες- συγκέντωσε το 50,7% των ψήφων του εκλογικού σώματος, έναντι 49,1 του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες.

Ο Νικολάς Μαδούρο αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος -που εκτελούσε χρέη προέδρου μετά το θάνατο του Τσάβες- συγκέντωσε το 50,7% των ψήφων του εκλογικού σώματος, έναντι 49,1 του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες.



Ο σοσιαλιστής υποψήφιος - που εκτελούσε χρέη προέδρου- συγκέντωσε το 50,7% των ψήφων του εκλογικού σώματος, έναντι 49,1 του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες. Η εκλογική επιτροπή χαρακτήρισε μη αναστρέψιμο το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Έθνος.

Ωστόσο, ο Καπρίλες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση του Μαδούρο, ο Καπρίλες είπε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι ζητεί από την εθνική εκλογική αρχή να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, μία προς μία από την αρχή.

«Είχαμε μία δίκαιη, συνταγματική και νόμιμη νίκη», δήλωσε ο Μαδούρο μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας. «Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη», είπε ο Μαδούρο στην ομιλία του προς το έθνος.

«Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο».

Παρόλα αυτά η διαφορά ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που είχε ο Τσάβες έναντι του Καπρίλες στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου.



Στις εκλογές συμμετείχε το 80% σχεδόν των νόμιμων ψηφοφόρων.

Η νίκη αυτή επιτρέπει στον Μαδούρο να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες.

Οι υποστηρικτές του γιόρτασαν με πυροτεχνήματα τη νίκη στο Καράκας, ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα. Οι αντιδράσεις αυτές υπογραμμίζουν τη μεγάλη πόλωση σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Παρατυπίες κατήγγειλε ο Καπρίλες

Για εκλογικές παρατυπίες έκανε λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος προειδοποίησε για μια υποτιθέμενη προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες», στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

«Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα», ανέφερε ο Καπρίλες μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλίο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε στο Twitter ο Καπρίλες. Τα εκλογικά κέντρα έπρεπε να κλείσουν στις 22.30 GMT, αλλά πολλά παρέμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στον Καπρίλες απάντησε ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών.

«Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», είπε στο επίσημο κανάλι VTV. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι «η χιονοστιβάδα των ψήφων» θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην απάτη.

Σύμφωνα με τον Καπρίλες, οι Αρχές είχαν στείλει μηνύματα σε κρατικούς υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο εμφανίστηκε πρόθυμος να επιτρέψει επλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Συγχαρητήρια «τιτιβίσματα» από Φερνάντες - Κορέα

Με μήνυμά τους στο Twitter συνεχάρησαν το Νικολά Μαδούρο για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας οι πρόεδροι της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ και του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

«Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο. Αιώνια μνήμη και ευγνωμοσύνη στον φίλο και σύντροφο Ούγκο Τσάβες», γράφει στο λογαριασμό της στο Twitter η πρόεδρος της Αργεντινής.

«Πάνω από την Αμαζονία, συγχαρητήρια στον Νίκολας Μαδούρο, στο λαό της Βενεζουέλας και στην μπολιβαριανή επανάσταση. Ζήτω η μεγάλη πατρίδα!», γράφει στο Twitter ο Κορέα από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr