Το αφιέρωμα - μαμούθ του Γαστρονόμου στο επόμενο 3ήμερο: γκουρμέ τάρτες, σαλάτες, πειραγμένα Πασχαλινά κρεατικά!
Ετοιμάζουμε πίτες, τάρτες, σαλάτες, μεζέδες και κρεατικά για το πιο πλούσιο τραπέζι της χρονιάς.
Τάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτι
Το τέλειο συνοδευτικό για τα πρώτα τσιπουράκια πριν από το γεύμα!
Υλικά
1 έτοιμη βάση ζύμης για τάρτα ή κουρού (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χειροποίητη βάση για τάρτα)
8 - 10 αγκινάρες, καθαρισμένες*, κομμένες σε λεπτές φέτες
το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
350 γρ. ξινομυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
3 αυγά, προτιμότερο βιολογικά
200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες για φόρμα 24 εκ.
Προετοιμασία 40΄ Μαγείρεμα περίπου 50΄
ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις αγκινάρες για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τυρί, τον άνηθο, τα αυγά, το γιαούρτι και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τις αγκινάρες με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει, αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και η βάση
*Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρεςKόβουμε το κοτσάνι τους. Αφαιρούμε όλα τα φύλλα από τις αγκινάρες και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες», τις καρδιές, με ένα μαχαιράκι. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.
Ρολό κατσικάκι γεμιστό με κατίκι και σέσκουλα
Υλικά
1 κατσικίσιο μπούτι 1,2 - 1,5 κιλά, χωρίς κόκαλο (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το ετοιμάσει για ρολό)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 ποτήρι κρασιού νερό
Για τη γέμιση
1 ματσάκι σέσκουλα, χονδροκομμένα
1/2 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
250 γρ. κατίκι Δομοκού
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Μερίδες 6
Προετοιμασία 15΄ - 20΄ Ψήσιμο 2 ώρες
ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης καλά. Απλώνουμε αυτό το μείγμα πάνω στο κρέας και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Το δένουμε σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής, το βάζουμε στο ταψί του φούρνου και το περιχύνουμε με το κρασί, το νερό και το ελαιόλαδο
Ψήνουμε για 2 - 2½ ώρες περίπου.
Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις συνταγές του αφιερώματος από τον Γαστρονόμο
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr