Σιρόπι αγαύης - Η "αθώα" ζάχαρη: Κατάλληλη για υγιεινή διατροφή & "μαμά" της τεκίλα
Αν δεν είσαι διαβητικός ή δεν έχεις κάποιο μέλος στην οικογένεια που να έχει σακχαρώδη διαβήτη, ίσως και να μην έχεις ξανακούσει ποτέ για το σιρόπι αγαύης.
Αν και τον τελευταίο καιρό, με τη στροφή των περισσοτέρων σε μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφική επιλογή, ίσως και να το πήρε το μάτι σου στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή κάποιου «ψαγμένου» καταστήματος με βιολογικά προϊόντα.
Ο λόγος για το φυσικό γλυκαντικό, που παράγεται από την μπλε αγαύη, ένα κάκτο που καλλιεργείται μόνο στις ερήμους του Μεξικό. Από το ίδιο φυτό παράγεται και η τεκίλα. Έχει υφή και χρώμα όπως το ανοιχτόχρωμο μέλι και η γεύση του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μέλι και καραμέλα. Αποτελείται κυρίως από 90% φρουκτόζη και 10% γλυκόζη και είναι μιάμιση φορά περίπου πιο γλυκό από τη ζάχαρη, χωρίς όμως να λιγώνει.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11–19) , που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό το κάνει κατάλληλο για διαβητικούς, αλλά και όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Η αγαύη δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό και αποβάλλεται, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κατανάλωση φυτικών ινών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου και μειώνει την επιθυμία για τροφές, όπως γλυκά, παγωτά και αναψυκτικά, γιατί προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού για περισσότερη ώρα.
Αποδίδει τις ίδιες περίπου θερμίδες με τη ζάχαρη, αλλά επειδή όμως το χρειαζόμαστε σε μικρότερη ποσότητα, ο λογαριασμός των θερμίδων έρχεται χαμηλότερος. Δηλαδή, ένα γλυκό το οποίο αντί για ζάχαρη περιέχει σιρόπι αγαύης σίγουρα δεν είναι διαιτητικό, αφού 100ml έχουν 420 θερμίδες αντί για 300, που έχει η ζάχαρη.
Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των «καλών» μικροβίων στο στόμα και το έντερο. Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου (170mg) στη 1 κουταλιά σούπας, όπως επίσης σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
Δεν είναι όμως φτηνό, αλλά αν θέλεις να το δοκιμάσεις θα το βρεις σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε delicatessen. Αν πάλι προτιμάς κάτι πιο φθηνό, αλλά με την ίδια απόδοση γλυκύτητας, μπορείς να επιλέξεις ν’ αγοράσεις το ελληνικής παραγωγής πετιμέζι ή ακόμα και το χαρουπόμελο.
Το πετιμέζι, κολλώδες παχύρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας το μούστο, το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη την Ελλάδα. Έχει ωραία γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση και είναι πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Αποδίδει 33Kcal ανά 100γρ και δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές και ζάχαρη. Ίσως και να αποτελεί το πιο ιδανικό και οικονομικό από τα φυσικά γλυκαντικά, για να χρησιμοποιηθεί τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική.
Το χαρουπόμελο από την άλλη, προέρχεται από το χαρούπι και αποτελούσε, τα παλαιότερα χρόνια, ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά φυσικά γλυκαντικά, αντί της ζάχαρης. Είναι εξαιρετική θρεπτική τροφή, πλουσιότερο σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα, ενώ περιέχει φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β και πρωτεΐνες. Είναι πλούσια πηγή σιδήρου, μαγνησίου και καλίου και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα.
Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη, πέρα από γευστική απόλαυση και θερμίδες, δεν προσφέρει στον οργανισμό μας κάτι θρεπτικό, καθώς και τα χημικά υποκατάστατά της έχουν κατηγοριοποιηθεί για πολλές παρενέργειες. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει στροφή προς τα φυσικά γλυκαντικά, που μας παρέχουν εξίσου οφέλη στον οργανισμό μας. Όποιο, λοιπόν, και να επιλέξεις, φρόντισε να το καταναλώνεις με μέτρο! Η αλόγιστη χρήση δεν συνιστάται για κανένα φυσικό γλυκαντικό, όπως και σε όλα τα πράγματα.
Πηγή: Toarkoudi.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr