Οι 11 τροφές που μας κάνουν πάντα να πεινάμε και να τρώμε περισσότερο, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε
Ειδική- παθολόγος η Sue Decotiis μιλώντας στο Time είπε «η πείνα είναι το αποτέλεσμα πολλών και πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων που συμβαίνουν στο στομάχι, στον εγκέφαλο, στον πάγκρεας, στο έντερο και στο κυκλοφορικό σύστημα».
Οι 11 πιο επικίνδυνες τροφές είναι:
Το λευκό ψωμί- ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα
Οι χυμοί-ανεβάζει και στη συνέχεια ρίχνει τα επίπεδα σακχάρεως στο αίμα
To αλκοόλ – μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, δηλ. της ορμόνης που έχει «σχεδιαστεί» για να περιορίζει την πείνα
Τα αλμυρά σνακ-γεννούν την επιθυμία για γλυκό εξαιτίας της γρήγορης κατανάλωσης απλών υδατανθράκων που επίσης επηρεάζουν τα ανώτερα και κατώτατα επίπεδα ινσουλίνης
Τα γεύματα από fast foods – τα trans λιπαρά που περιέχουν έχουν φτιαγμένα για να μεγαλώνουν την επιθυμία για φαγητό. Πχ ερεθίζουν το έντερο αλλοιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να παράγει τις απαραίτητους νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν την όρεξη
Τα MSG (χημικές ουσίες που προστίθενται σε αρκετά φαγητά, όπως το κινέζικο, τροφές σε κονσέρβες όπως λαχανικά, σούπες κλπ, για να ενισχύσουν τη γεύση) – ενισχύει την όρεξη κατά 40% καθώς επιδρά επίσης στην ορμόνη λεπτίνη
Τα «λευκά» μακαρόνια – έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση με το λευκό ψωμί αλλά θεωρούνται πιο «ύπουλα» γιατί μπορεί κανείς να καταναλώσει πολύ μεγάλες ποσότητες
Το σούσι – εκτός γίνεται και κατανάλωση ρυζιού και μάλιστα σημαντική. Μόνο 30γραμ. Ρυζιού, δηλαδή 30γραμ υδαταθράκων είναι σαν να καταναλώνουμε τρεις φέτες λευκό ψωμί, με τις συνέπειες που αναφέρονται και παραπάνω
Τα γλυκαντικά – τα εγκεφαλικά κύτταρα προετοιμάζονται για μια...γλυκιά απόλαυση αλλά απογοητεύονται. Γι αυτό και το πιθανότερο είναι πως κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται η επιθυμία – ή και η κατανάλωση γλυκών- προκειμένου να επέλθει ισορροπία. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει τα «κέντρα ελέγχου» πείνας του εγκεφάλου
Τα δημητριακά για παιδιά- φτιάχνονται από λευκό αλεύρι όπως και το λευκό ψωμί και προκαλούν αυξομειώσεις στα επίπεδο ινσουλίνης. Η κατανάλωση τροφών με τόσο υψηλή συγκέντρωση υδρογονανθράκων το πρωί, δηλ. τη στιγμή που τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά, αποτελεί διπλή επίθεση στον μεταβολισμό
Η πίτσα – ο λόγος που δεν μπορούμε να φάμε ποτέ μόνο ένα κομμάτι έχει αν κάνει με τον συνδυασμό του λευκού αλευριού της ζύμης, των υδρογονωμένων ελαίων, των επεξεργασμένων τυριών και των συντηρητικών που επίσης ρίχνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τους ρυθμούς παραγωγής των ορμονών κορεσμού.
Πηγή: Time
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr