Reuters: Η Ελλάδα αναρρώνει με δείκτες υψηλής αναιμίας!

Για τον «ξεχασμένο ήχο των σφυριών και των τρυπανιών» που άρχισε να ακούγεται και πάλι στα εργοτάξια της Αθήνας, αλλά και τα τηλέφωνα των ελληνικών επιχειρήσεων που να χτυπάει και πάλι σιγά σιγά, μιλάει το Reuters σε νέο δημοσίευμά του, χαρακτηρίζοντας ωστόσο πρόωρη τη διακήρυξη της κυβέρνησης για «Greekovery».

Για τον «ξεχασμένο ήχο των σφυριών και των τρυπανιών» που άρχισε να ακούγεται και πάλι στα εργοτάξια της Αθήνας, αλλά και τα τηλέφωνα των ελληνικών επιχειρήσεων που να χτυπάει και πάλι σιγά σιγά, μιλάει το Reuters σε νέο δημοσίευμά του, χαρακτηρίζοντας ωστόσο πρόωρη τη διακήρυξη της κυβέρνησης για «Greekovery».



«Η Ελλάδα αρχίζει να ξυπνά από το κώμα» αναφέρει στον τίτλο του το Reuters τονίζοντας ωστόσο πως η «ανάκαμψη ενδέχεται να είναι αναιμική». Ο ήχος των σφυριών από τις οικοδομές άρχισε να ακούγεται και πάλι, ενώ οι Έλληνες περιμένουν υπομονετικά στις τράπεζες όχι για να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά για να κάνουν κάποια κατάθεση, σημειώνει το άρθρο. «Είναι αλήθεια, το τηλέφωνο άρχισε να χτυπά και πάλι, όμως, ακόμη ο κόσμος δεν κάνει παραγγελίες» λέει στο Reuters ο επιπλοποιός Νίκος Παπαδόπουλος.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένας άνεμος αισιοδοξίας άρχισε να φυσά στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ η λέξη «Grexit» φαντάζει πια μακρινή με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, τώρα να μιλά για Greekovery, δηλαδή ανάκαμψη.

Σημειώνει ωστόσο ότι η αλλαγή του κλίματος είναι περισσότερο ορατή στη διάθεση των Ελλήνων παρά στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας που διανύει την έκτη χρονιά ύφεσης με την ανεργία να φτάνει στο 27%, εξακολουθώντας να αναδεικνύει τη δυσκολία της κατάστασης,

Kαι ενώ ο Σαμαράς αναφέρεται σε «success story», όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, υπογραμμίζει το άρθρο.

Το άρθρο φιλοξενεί την άποψη του Γερμανού οικονομολόγου, ο οποίος σημειώνει: «Θα είμαι πολύ προσεκτικός με τη συζήτηση για success story. Είναι φυσιολογικό ότι η οικονομία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει, αλλά για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να πάρει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Oι τρέχουσες προβλέψεις της διάσωσης για την αναιμική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6 τοις εκατό το 2014 είναι ρεαλιστικός, λένε οι οικονομολόγοι. Αλλά αυτό απέχει πολύ από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα το 2015 - 2021 (σε ποσοστό 3%) για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

«Οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και ο τουριασμός– που υποτίθεται ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάρρωση– προς το παρόν δεν έχουν δείξει σημάδια ξεκάθαρης βελτίωσης, παρά μια σειρά μέτρων που έχουν επιβληθεί από τους διεθνείς δανειστές για μείωση των μισθών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», σημειώνεται.

Οι ελπίδες ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν πάλι να προβαίνουν σε δανεισμούς μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να περιμένουν σημειώνει το άρθρο. «Η ανακεφαλαιοποιήση είναι η αφετηρία για την την τραπεζική πίστη. Ο δρόμος για να το πετύχουμε είναι μακρύς και η επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», αναφέρει αναφορά της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr