Ποια είναι τα 7 λάθη που κάνεις με το ελαιόλαδο στη διατροφή σου; Ιδού λοιπόν!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου της διατροφής.
 

Αν και το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην κουζίνα μας, υπάρχουν κάποια λάθη που σίγουρα κάνεις χωρίς να το γνωρίζεις. Δες τα κόλπα που ακολουθούν μερικοί ξένοι σχετικά με το ελαιόλαδο και πάρε ιδέες:

Λάθος 1ο: Αγοράζεις πλαστικό ή διάφανο μπουκάλι με ελαιόλαδο
Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της ποιότητας του ελαιόλαδου είναι το φως του ήλιου και το οξυγόνο.

«Μόλις ο ήλιος και ο αέρας “ακουμπήσουν” το λάδι σου, μπορεί αυτό να αρχίσει να αλλοιώνεται και να γίνεται πικρό.

Για να διατηρήσεις την άριστη ποιότητά του, καλύτερα να αγοράζεις γυάλινα μπουκάλια που έχουν σκούρο πράσινο ή καφέ χρώμα», προτείνει η Lauren Winstead, που αγοράζει στο Whole Foods Market και πρόσφατα απέκτησε κατάρτιση σχετικά με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.


Λάθος 2ο: Αποθηκεύεις το λάδι σου σε ζεστό σημείο
Η έκθεση στη ζέστη, είτε από κάποιο κοντινό φούρνο είτε από κάποιο παράθυρο που φέρνει μέσα τις ακτίνες του ήλιου, απαγορεύεται.

«Όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται στη θερμότητα, αυτό μπορεί να προκαλέσει τις πολυφαινόλες (ένα είδος αντιοξειδωτικών) να υποβαθμίσουν και να μειώσουν τη γεύση του», λέει η Winstead.

Λάθος 3ο: Κρίνεις το ελαιόλαδο από το χρώμα του
«Συχνά οι καταναλωτές μπερδεύουν το χρώμα και το θεωρούν σαν ένα δείκτη ποιότητας», τονίζει η Winstead.

«Το χρώμα είναι μόνο ένας δείκτης για το πότε η ελιά συλλέχθηκε και πότε το λάδι πιέστηκε. Ένα ποιοτικό λάδι μπορεί να έχει από ζωντανό πράσινο μέχρι απαλό κίτρινο χρώμα, σαν χρυσό».

Οπότε μην θεωρείς κάποιο κατώτερης ποιότητας μόνο επειδή το χρώμα του δεν είναι αυτό που έχεις συνηθίσει.
Λάθος 4ο: Πιστεύεις ότι ένας τύπος λαδιού αρκεί για τη μαγειρική
Όταν έχεις μπροστά σου 6 διαφορετικά ράφια γεμάτα με ελαιόλαδα, αγοράζεις το φτηνό με τη μάρκα του σούπερ μάρκετ ή το ακριβό με το όμορφο μπουκάλι που κοστίζει κάτι παραπάνω στην τσέπη σου;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν μία μεσαία κατηγορία και χρησιμοποιούν ένα τύπο λαδιού σε όλες τις χρήσεις.

Ενώ η Winstead λέει ότι υπάρχει σίγουρα μια θέση στο ντουλάπι σου για ένα καθημερινό ελαιόλαδο, συνιστά επίσης να επιλέξεις ένα καλύτερο λάδι με πιο ισχυρή γεύση, όταν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σαν βασικό συστατικό, όπως στις σπιτικές σάλτσες για σαλάτες και στα πιάτα ζυμαρικών.
Λάθος 5ο: Μαγειρεύεις σε δυνατή φωτιά
«Οι συνήθεια της μαγειρικής σε μεγάλες θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψει τα αντιοξειδωτικά του λαδιού και να αλλάξει τη γεύση του», λέει η Winstead.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς παρθένο ελαιόλαδο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κάποια μαγειρική μέθοδο που φτάνει σε θερμοκρασίες πάνω από 182°C.

Έτσι, μπορείς να σοτάρεις στο τηγάνι ψάρια ή λαχανικά, απλώς μην τηγανίσεις και κάτι άλλο με αυτό το λάδι.


Λάθος 6ο: Μαγειρεύεις με απαλό ελαιόλαδο
Αυτό το είδος ελαιόλαδου- με πιο ήπια γεύση- δεν πρέπει να εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, για να προστατεύονται οι αρωματικές του ιδιότητες.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο τέλος για να αναδείξεις τη γεύση μίας μπρουσκέτας ή μίας κρύας σαλάτας.
Λάθος 7ο: Κρατάς για πολύ καιρό το λάδι σου
Μήπως αγόρασες κάποτε έναν τενεκέ λάδι και κατέληξες να το κρατήσεις για χρόνια; Μην το κάνεις ποτέ ξανά! Η Winstead αναφέρει ότι το ελαιόλαδο έχει διάρκεια ζωής για περίπου 24 μήνες.

Οπότε πέταξε εκείνα τα μισοτελειωμένα μπουκάλια που μπορεί να βρίσκονται στο βάθος κάποιου ραφιού της κουζίνας σου. Θα καταλάβεις αμέσως ότι ένα λάδι έχει αλλοιωθεί- άρα έχει χάσει τις ευεργετικές για την υγεία σου ιδιότητες- από τη δυσάρεστη γεύση του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr