Τα 10 χειρότερα είδη φυσικοθεραπευτών: Ο γκουρού, ο celebrity, ο έμπειρος
Ας περιγράψουμε τους 10 χειρότερους τύπους φυσικοθεραπευτών που μπορεί κάποιος να συναντήσει.
1. Ο φυσικοθεραπευτής: “Η θεραπεία μου είναι καλύτερη από την δικιά σου”
Είτε σου αρέσει είτε όχι υπάρχει κρυμμένος, και κάποιες φορές όχι και τόσο καλά, ένας πόλεμος ιεραρχίας μεταξύ των επαγγελμάτων θεραπείας. Πολλοί φυσικοθεραπευτές μπορεί να προσβάλλουν τα υπόλοιπα επαγγέλματα, υποστηρίζοντας πως ο τρόπος που γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση είναι ανώτερος και περισσότερο επιστημονικός από την μέθοδο των υπολοίπων συναδέλφων.
Αυτοί οι γιατροί δογματίζουν για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων τους και των προσεγγίσεων κάθε κατάστασης, για την καλύτερη αντιμετώπιση και ταχύτερη βελτίωση των ασθενών τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους, αφού μάλιστα είναι καθιερωμένοι και ασκούν το επάγγελμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυτόματα τους καθιστά καλύτερους θεραπευτές.
Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί ποτέ να ισχύει. Κανείς δεν μπορεί να αιτείται για την ανωτερότητα αυτού και των μεθόδων του σε σχέση με τους άλλους καθώς όλοι έχουν τις καλές λαλά και τις κακές στιγμές τους.
Κάθε σωστός θεραπευτής μπορεί να είναι προκατειλημμένος με το επάγγελμα του, νιώθοντας περήφανος που είναι φυσικοθεραπευτής, αλλά πολλές φορές νιώθει ντροπή και απογοήτευση που καλείται φυσικοθεραπευτής, όταν κάποιος “συνάδελφος θεραπευτής” βγαίνει και λέει κάτι ανόητο, για λόγους εντυπωσιασμού, και ψευδοεπιστημονικό.
2. Ο φυσικοθεραπευτής: “Τελευταία τεχνολογία”
Φθορίζουσα ελαστική ταινία, μεταλλικά εργαλεία για μασάζ, ηλεκτρο-βελονισμός, θωρακικοί δακτύλιοι, κ.α. Ότι και να πεις, αυτού του τύπου οι θεραπευτές θα σου πουν πως είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το επάγγελμα και πως πρόκειται για το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος σου, που έχει ποτέ υπάρξει…μέχρι τον επόμενο μήνα που θα βγει ένας άλλος, φανταχτερός τρόπος αντιμετώπισης.
Αυτού του τύπου οι θεραπευτές θα αγοράσου όλα τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, θα ρωτήσουν τους ασθενείς τους για να αγοράσουν αυτά τα μηχανήματα και θα τα υπερασπιστούν, και τις θαυμάσιες και αποτελεσματικές θεραπείες που προσφέρουν, από κάθε αρνητική κριτική και αμφιβολία για αυτά που μπορεί να υπάρξει.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως θα χάσουν τον στόχο τους και ποια μέθοδο θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αυτού του τύπου θεραπευτές έχουν σταματήσει να σκέφτονται, αλλά έχουν επιτρέψει σε κάποιους γκουρού να χαλάσουν την δικιά τους κλινική άποψη.
3. Ο φυσικοθεραπευτής: “γκουρού”
Εύγλωττος, γεμάτος αυτοπεποίθηση, πνευματώδης και συνήθως εμφανίσιμος, ο θεραπευτής “γκουρού” είναι ικανός να γοητεύσει και να τυφλώσει το κοινό του με το χάρισμα και την γοητεία του. Αναδεικνύει και υποδεικνύει τα λάθη των μεθόδων των υπολοίπων θεραπευτών, και πως η δικιά του μέθοδος θα ήταν καλύτερη. Ο θεραπευτής γκουρού έχει ένα ένα εντυπωσιακό website και μια σοβαρή εικόνα. Φροντίζουν να έχουν πιστούς ακόλουθους και περιβάλλονται από κόλακες που κρέμονται από κάθε λέξη του γκουρού. Απορρίπτουν και επιτίθενται σε οποιαδήποτε κριτική ασκείται εις βάρος τους και αρνούνται να συνομιλήσουν με οποιονδήποτε αυθάδη που μπορεί να έχει αντίθετη άποψη.
Ο θεραπευτής γκουρού έχει πολλές ιστορίες, εικόνες και βίντεο ασθενών που παρουσίασαν άμεση βελτίωση. Δεν μπορεί όμως να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη ή να εξηγήσει γιατί αυτές οι μέθοδοι δεν εφαρμόζονται σε άλλες περιπτώσεις, ρίχνοντας φταίξιμο στους υπόλοιπους φυσικοθεραπευτές πως εφαρμόζουν λανθασμένα τις μεθόδους αυτές.
4. Ο φυσικοθεραπευτής “celebrity”
Περισσότερο τον ενδιαφέρει για το ποιον άνθρωπο αντιμετωπίζει παρά ποια μέθοδο χρησιμοποιεί. Ο φυσικοθεραπευτής celebrity θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τα διαπιστευτήρια του και τις ικανότητες του δείχνοντας σου φωτογραφίες με αυτόν και κάποιον διάσημο αγκαλιά.
Ο celebrity θεραπευτής θα καυχηθεί για το προφίλ του και τους διάσημους φίλους πολύ συχνά, ισχυριζόμενος πως επιλέχθηκε σκόπιμα για να θεραπεύσει κάποιον διάσημο μεταξύ πολλών άλλων, ενώ στην πραγματικότητα ήταν εντελώς τυχαίο.
Και όταν λέμε “celebrity” θεραπευτές, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και επαγγελματίες αθλίατροι. Το γεγονός πως ο φυσικοθεραπευτής αυτός εργάζεται με επαγγελματίες αθλητές δεν τον καθιστά αυτόματα περισσότερο εξειδικευμένο, με περισσότερα προσόντα και πιο έξυπνο από κάποιον άλλο φυσικοθεραπευτή. Απλά έχουν συνηθίσει να εργάζονται πάνω σε μια διαφορετική κατηγορία ανθρώπων, πράγμα που έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.
5. Ο φυσικοθεραπευτής: “έχω περισσότερα προσόντα”
Είναι εύκολο να τους εντοπίσεις. Είναι αυτοί που πάντα τοποθετούν όλα τους τα προσόντα σε κάθε γράμμα ή email, για παράδειγμα Dr Κα ποιος Bsc, PhD, MACP, SRP, CSCS, CSP, NASA, ASAP, PDQ, JLS, DFS, …, FFS!
Πιστεύουν πως αυτά τα αρχικά είναι κάτι σαν μετάλλια και όσα πιο πολλά, τόσο καλύτερα. Τείνουν να κάνουν μεγάλες εισαγωγές για να συστηθούν, ονομάζοντας και απαριθμώντας τα προσόντα τους, όταν τους πρωτογνωρίζεις, λέγοντας σου γρήγορα με ποιο πανεπιστήμιο συνεργάζονται. Πολύ σύντομα θα σε ρωτήσουν για τα δικά σου προσόντα και συνεργασίες για να διαπιστώσουν αν αξίζει να συνεχίσουν μαζί σου.
Φαίνεται να νομίζουν πως μόνο τα προσόντα αυτά και τα πτυχία είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα καλό φυσικοθεραπευτή, πιστεύουν πως αν ανατρέξουν σε έρευνες και βιβλιογραφία ή εξετάζοντας με το μικροσκόπιο, ή μελετώντας μια ανάλυση στο εργαστήριο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούν έναν ασθενή.
Έχουν όμως ξεχάσει πως το να είσαι ένας φυσικοθεραπευτής δεν πρόκειται για αντιμετώπιση κάποιας παθολογίας αλλά για την αντιμετώπιση ΑΝΘΡΏΠΩΝ με κάποια παθολογία.
6. Ο “έμπειρος” φυσικοθεραπευτής
40 χρόνια κάνοντας αυτήν την δουλειά, αυτοί οι φυσικοθεραπευτές μοιάζουν να υπάρχουν από την αρχή του ίδιου του κόσμου. Είναι οι Yoda του επαγγέλματος και μπορείς να τους εντοπίσεις από την “σοφία” που διακρίνεται στα μάτια τους και από τα ταλαιπωρημένα χέρια από τα πολλά χρόνια χειροπρακτικής θεραπείας. Παρόλη την τεράστια σοφία και εμπειρία που έχουν με την επαφή με τους ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς απέχουν πολύ από την σύγχρονη φυσικοθεραπεία και αντιμετώπιση των προβλημάτων, έχοντας προ πολλού κουραστεί από τις συνεχείς αλλαγές στις μεθόδους θεραπείας.
Έχουν να παρακολουθήσουν κάποιο σεμινάριο από το 1985 και το τελευταίο επιστημονικό περιοδικό που διάβασαν έλεγε για το πως οι μαλάξεις σπάνε τις συμφύσεις και αυξάνουν την ροή του αίματος στην περιοχή και τείνουν να εμπιστεύονται τα χρόνια εμπειρία τους παρά την παρούσα έρευνα και τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης.
7. Ο “αντι-τουριστικός” φυσικοθεραπευτής
Είναι πολύ εύκολο να εντοπίσεις τον τεμπέλη, με καθόλου καλή φυσική κατάσταση και τις περισσότερες φορές υπέρβαρο φυσικοθεραπευτή. Δίνει πολύ εύκολα συμβουλές στους ασθενείς για τον τρόπο ζωής και άσκησης, φαίνεται ξεκάθαρα όμως πως ο ίδιος δεν τις ακολουθεί. Πρόκειται για τον φυσικοθεραπευτή”δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις”.
Ο “χοντρούλης” αυτός ειδικός μπορεί πολύ εύκολα να σε συμβουλεύσει να κάνεις περισσότερη άσκηση, να αποκτήσεις καλύτερη φυσική κατάσταση ή να αναπτυχθείς μυικά, ενώ μοιάζει να έχει να τρέξει 100 μέτρα από τότε που ήταν παιδί και δεν έχει σηκώσει τίποτα περισσότερο από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Θα σου ζητήσει να κάνεις ασκήσεις που εκείνος δεν έχει κάνει ποτέ και δεν μπορεί να κάνει, και αν προσπαθήσει να σου δείξει τον τρόπο που πρέπει να εκτελέσεις τις ασκήσεις, γίνεται θεαματικά αστείος.
8. Ο “κινησιολόγος” φυσικοθεραπευτής
Είναι εύκολο να καταλάβεις αυτού του τύπου τους θεραπευτές. Φοράνε συνήθως Vibrams, ή χειρότερα περπατάνε ξυπόλυτοι και λένε την λέξη τρισδιάστατος κάθε τρεις και λίγο. Πρόκειται για τους μαθητές της “Applied Functional Science – Εφαρμοσμένης λειτουργικής επιστήμης”. Σου προτείνουν να κάνεις αντίστροφες προβολές με περιστροφικές κινήσεις του κορμού και αντίπλευρες κινήσεις του ώμου. Όμως η Κυρία Νίτσα ήρθε για να κάνει κάποιες ασκήσεις μετά από την επέμβαση αντικατάστασης γονάτου!
Ο κινησιολόγος θεραπευτής δεν έχει χρόνο για επιπόλαιες ανοησίες όπως squats, deadlifts ή πιέσεις ώμων. Αντίθετα προτείνει να δουλέψεις σε τάπητα γυμναστικής με τροχαλίες και λάστιχα. Δεν έχει χρόνο για ασκήσεις που περιλαμβάνεις όρθια στάση και στα δύο πόδια ή ταυτόχρονη κίνηση των 2 άκρων. Αν δεν μπορείς να πατάς με το ένα πόδι σε μια bosu ball και με το άλλο πόδι τεντωμένο να κάνεις περιστροφικές κινήσεις, δεν είσαι αρκετά λειτουργικός.
9. Ο “εναλλακτικός” φυσικοθεραπευτής
Θα δεις αυτόν τον θεραπευτεί να τρώει την σαλάτα του με φακές και φασόλια και πως έχει χάσει το τσάκρα του λόγο της μη ευθυγράμμισης των πλανητών αυτήν την εβδομάδα. Συμβουλεύεται ωροσκόπια και πίνακες αστρολογίας αντί για ερευνητικά επιστημονικά περιοδικά και έχει κάτι παράξενες πέτρες διατεταγμένες στο γραφείο του, τις οποίες περιστασιακά τρίβει στην πλάτη των ασθενών και συνήθως δουλεύει με την αύρα σου και το ενεργειακό σου πεδίο.
Θα μιλήσει για ενεργειακή δύναμη της ζωής που διέπει τον καθένα μας αλλά δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Obi Wan Kenobi.
10. Ο “παραδόπιστος” φυσικοθεραπευτής
Κρατήσαμε τον χειρότερο τύπο για το τέλος. Ο παραδόπιστος θεραπευτής αποτελεί τον καρκίνο σε όλα τα επαγγέλματα θεραπείας, και θα πρέπει να κυνηγηθεί, να αποκαλυφθεί και να εξαλειφθεί. Αυτού του τύπου ο φυσικοθεραπευτής ενδιαφέρεται περισσότερο για την στασιμότητα παρά για την πρόοδο του ασθενή του. Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα χρήματα παρά για την ευημερία του ασθενή. Είναι ο θεραπευτής που δεν έχει ηθικούς φραγμούς και θα κάνει τα πάντα για κερδίσει περισσότερα χρήματα.
Θα αναγκάσει τον ασθενή σε ακριβή και εκτεταμένη θεραπεία που απαιτεί πολλαπλές επισκέψεις, μεγαλοποιώντας τα πράγματα και πουλώντας φόβο. Προσπαθούν να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κάθε ασθενή, καθησυχάζοντας τον λέγοντας ψευτο – επιστημονικές ανοησίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα και την επιτυχία της μεθόδου. Θα εξασφαλίσουν πως ο ασθενής θα αγοράσει όλα τα αξεσουάρ, όπως tapes, foam rollers, ανεξάρτητα αν τα χρειάζεται ή όχι.
Διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους όπου και αν σταθούν και δεν βασίζονται στην διαφήμιση τους από στόμα σε στόμα, αφού δεν υπάρχει κάποιος να μιλήσει για αυτούς. Βρίσκονται συνήθως σε συνεργασία με άλλους ίδιους του τομέα υγείας και προωθεί ο ένας στον άλλο και γενικά δημιουργούν ομάδες ανατροφοδότησης και ως συνέπεια περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους.
Πηγή: thesportsphysio
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr