Τι είναι η ανδρόπαυση- Ο Θάνος Ασκητής εξηγεί: Γκρίνια, οξυθυμία, μελαγχολία, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας

Είναι γνωστό ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα βιολογικό στάδιο όπου συμβαίνουν πολλές αλλαγές και σηματοδοτεί τη γήρανση για τις γυναίκες. Αντίστοιχα, για τους άνδρες υπάρχει η «ανδρόπαυση».

 Η «ανδρόπαυση» ορίζεται ως ένα σύνολο βιολογικών αλλαγών που συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας στον άνδρα και χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων (αρσενικές ορμόνες) στο αίμα. 

Σε αντίθεση με τη γυναίκα, όπου η εμμηνόπαυση αποτελεί μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, στον άνδρα η μείωση των ανδρογόνων στο αίμα αποτελεί μια αργά εξελισσόμενη διαδικασία στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης. Νεότερες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στις ηλικίες των 25 και 75 ετών η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης φθάνει το 50%. Η κατάσταση αυτή προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα :

1. Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, της ποιότητας της στύσης καθώς και των νυκτερινών στύσεων

2.  Αλλαγές στη διάθεση με σύγχρονη μείωση της πνευματικής ικανότητας και του προσανατολισμού στο χώρο, κόπωση, κατάθλιψη και εύκολος εκνευρισμός.

3.  Μείωση της μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης.

4. Μείωση των τριχών και αλλοιώσεις του δέρματος.

5. Μείωση της οστικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα την πρόκληση οστεοπόρωσης.

6. Αύξηση του λιπώδους ιστού.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα αυτά τα συμπτώματα για τη διάγνωση καθώς και ότι η βαρύτητα ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων δε χρειάζεται να ταυτίζεται με τη σοβαρότητα των υπολοίπων. Είναι επίσης αναγκαίο η διάγνωση να συνοδεύεται από εξετάσεις αίματος οι οποίες θα επιβεβαιώνουν τη μείωση των ανδρογόνων.

Η θεραπεία των ανδρών της τρίτης ηλικίας οι οποίοι παρουσιάζουν το σύνδρομο της έλλειψης των ανδρογόνων (ανδρόπαυση) συνίσταται στην αναπλήρωση αυτών των ορμονών με διάφορα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι σημαντικός ο έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας, του επιπέδου των λιπιδίων, της καρδιαγγειακής λειτουργίας, του προστάτη καθώς και της κοινωνικής συμπεριφοράς και της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.

Ο άνδρας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανδρόπαυσης, που εν κατακλείδι θεωρείται μία αναμενόμενη βιοσωματική εξέλιξη της ηλικίας του μπορεί να έχει ποικίλα αρνητικά συναισθήματα μαζί με τα σωματικά συμπτώματα.

Κυρίως αισθάνεται να κυριαρχείται από καταθλιπτικόμορφες συμπεριφορές, «μελαγχολική ακεφιά», ψυχική αδυναμία, διάθεση περισσότερη ύπνου, δυσθυμικές εκδηλώσεις και κυρίως γκρίνια, ανησυχία, νευρικότητα, οξυθυμία.

Πολλοί άνδρες αναφέρουν την περίοδο αυτή της ζωής τους ως μια γκρίζα εποχή που τα πράγματα γύρω τους είναι λιγότερο ευχάριστα, πιο αγχωτικά και με ανασφάλεια τοποθετημένα σε σχέση με την ηλικία που τους θυμίζει ότι αρχίζουν να γερνάνε. Σε πολλές περιπτώσεις, όλα αυτά προσπαθούν να τα αναιρέσουν με υπερβολικού τύπου αντιδράσεις, νεανιεύματα, προσπάθεια να φανούν νέοι, αύξηση της ανάγκης τους να αρέσουν μεταξύ της επιτυχημένης ζωής τους (καριέρα και χρήμα) αλλά και της ασταθούς συναισθηματικής τους αντίδρασης, βλέποντας το χρόνο να τους οδηγεί στο φόβο της γήρανσης.

Η τεστοστερόνη, ως μαγική ορμόνη που χάνει σιγά σιγά τις μαγικές της ιδιότητες, εκθέτει την ψυχολογία αλλά και την σωματική λειτουργία του άνδρα της μέσης ηλικίας, που όσο πέφτει η τιμή της τόσο ανεβαίνει η ανασφάλεια, η δυσθυμία και το αίσθημα ανημπόριας που βιώνει ο άνδρας που μεγαλώνει.

Απέναντι σε μια κοινωνία που τον σημερινό 50αρη τον θεωρεί νέο, παραγωγικό και ακμαίο, ο εσωτερικός του κόσμος τον βάζει σε σκέψεις ότι τόσο το σεξ όσο όμως και η βιολογική του υγεία, χτυπούν τα καμπανάκια της ανεπάρκειας και της αδυναμίας. Η ανδρόπαυση, ως λειτουργία του ageing (γήρανσης), οδηγεί τον άνδρα σε τόσα προβλήματα σε όσες όμως λύσεις υπάρχουν για αυτά.

Οι συχνές εξετάσεις, ο ορμονικός προσδιορισμός της τεστοστερόνης, θεωρούνται απαραίτητοι μηχανισμοί πρόληψης και θεραπευτικής παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπούν τα αναφερόμενα ψυχικά και σωματικά φαινόμενα.

Αυξάνουν οι ιατρικές, επιστημονικές προσεγγίσεις χορήγησης συστηματικής, χαμηλών δόσεων, τεστοστερόνης στον άνδρα των 50 χρόνων και μετά, γιατί θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η πτώση της τεστοστερόνης αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία του άνδρα.

Πολλά ακόμη ερωτηματικά είναι ανοιχτά για τον αν πραγματικά ο άνδρας περνάει αντίστοιχη εμμηνόπαυση όπως η γυναίκα και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο άνδρας ζει περισσότερο το φόβο της γήρανσής του, για αυτό και αντιδρά σπασμωδικά, υπερβολικά και δραματικά, ψάχνοντας τη γυναίκα που θα τον ανανεώσει, ως ο έφηβος που ζητάει το κορίτσι που θα τον κάνει άνδρα.

Ο θόρυβος της ανδρόπαυσης κρατάει πολλά χρόνια μέσα στο μυαλό του, σε πολλές περιπτώσεις ανατρέπει τις σταθερές 70ναισθηματικές του σχέσεις και γίνεται ο κυνηγός-εραστής που το πέος, η ομορφιά του και τα χρήματά του, μαζί με το όνομά του, σκιαγραφούν το παζλ της ζωής του.

Μετά τα 70 χρόνια του, φαίνεται να πέφτει σε έναν μεγάλο βαθμό η ταραχώδης περίοδος της ανδρόπαυσης, χωρίς όμως να χαθεί το σεξουαλικό του ενδιαφέρον και η ανάγκη του για ηδονή και ευχαρίστηση.

Και αυτό γιατί αντίστοιχα η γυναίκα όσο μεγαλώνει, τόσο η εμμηνόπαυση την οδηγεί σε μια πιο ήρεμη συναισθηματικά συντροφική ζωή, που κρατάει μεν το σεξ ως ανάγκη, κυρίως του συντρόφου της, προτιμάει όμως την αγκαλιά του και την αγάπη του.

 

Από Θάνος Ασκητής στο askitis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr