Κι όμως έχεις στρες - Διάβασε τα 9 ύπουλα σημάδια

Διάβασε τα 9 σημάδια του κρυφού στρες

Μπορεί γενικά να θεωρείς τον εαυτό σου τέρας ψυχραιμίας.

Να μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά πολλαπλές υποχρεώσεις στο σπίτι και πιεστικά deadline στη δουλειά.

Να αρνείσαι να πελαγώσεις, ακόμα κι όταν έχεις χάσει την μπάλα.

Να διακηρύσσεις πως αρνείσαι να αγχωθείς για τίποτα και κανέναν.

Πραγματικά, όμως, πιστεύεις ότι όλα αυτά σημαίνουν πως δεν έχεις στρες;

Μάθε, λοιπόν, πως, ακόμα κι όταν νομίζεις ότι το έχεις νικήσει ή τέλος πάντων θεωρείς ότι έχεις εσύ το πάνω χέρι, το στρες ύπουλα μπορεί να υποβόσκει μέσα σου και να εκδηλώνεται με πρόσωπα που δεν φαντάζεσαι, εξηγεί η Βάσω Μακαρώνη, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Ορίστε 9 σημάδια που μαρτυρούν ότι τα επίπεδα του στρες πιθανόν να είναι ανεβασμένα:

1. Βλέπεις πολλή τηλεόραση

Μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια γεμάτη στρες ημέρα είναι να βουλιάξεις στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση.

Αν όμως αυτό έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα από την ώρα που γυρίζεις στο σπίτι μέχρι την ώρα που πας στο κρεβάτι, θα πρέπει να προβληματιστείς.

Ιδιαίτερα αν συνειδητοποιείς ότι βλέπεις τηλεόραση μόνο και μόνο για να μείνεις ακινητοποιημένος, αρνούμενος να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν ή για να αποφύγεις την επαφή με αγαπημένα πρόσωπα.

Αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

2. Τσακώνεσαι με τους αγαπημένους σου

Μερικές φορές άνθρωποι που φαίνεται ότι έχουν τον έλεγχο δύσκολων καταστάσεων στη δουλειά ή σε άλλους τομείς της ζωής τους, βγάζουν έναν εκνευρισμό ή οξυθυμία στις σχέσεις τους με τα αγαπημένα πρόσωπα.

Αν νευριάζεις ή αρπάζεσαι με το παραμικρό με τους γονείς, τους συντρόφους, τα παιδιά σου ή ακόμα και με τους στενούς φίλους, θα πρέπει να αναρωτηθείς αν η αιτία είναι κάποιο πρόβλημα στη σχέση μαζί τους ή η συσσωρευμένη ένταση από το καθημερινό στρες που δεν μπορείς να διοχετεύσεις αλλού.

3. Ψάχνεις ανακούφιση σε λάθος μέρη

Όπως στα ψώνια, στα τυχερά παιχνίδια ή στην υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο.

Αν έχεις διαπιστώσει ότι αναζητάς τέτοιου είδους ερεθίσματα, για να αποσπάσεις την προσοχή σου ή να ανακουφιστείς από αγχωτικές σκέψεις ή για να βελτιώσεις την πεσμένη σου διάθεση, τότε πιθανόν απλώς προσπαθείς να αποφύγεις θέματα ή καταστάσεις που σε αγχώνουν υπερβολικά.

 

4. Έχεις σωματικά συμπτώματα

Γαστρεντερικές ενοχλήσεις, μυοσκελετικοί πόνοι, συχνοί πονοκέφαλοι, δερματικά συμπτώματα που δεν υποχωρούν παρά τις θεραπείες που ακολουθείς μπορεί να οφείλονται σε αυξημένο στρες, το οποίο σωματοποιείται.

Μην ξεχνάς ότι το στρες αναγνωρίζεται πλέον από την κλασική ιατρική ως παράγοντας για την πυροδότηση ή επιδείνωση πολλών ασθενειών, ανάμεσά τους η υπέρταση, το άσθμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά και δερματικές παθήσεις.

5. Τρως λάθος ώρες και λάθος πράγματα

Τα γεύματά σου είναι άτακτα;

Έχεις την τάση να μένεις νηστικός όλη μέρα, προτιμώντας να τρως το δεύτερο μισό της μέρας;

Καταφεύγεις στο φαγητό και σε τροφές ανακούφισης (γλυκά ή τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά) κάθε φορά που νιώθεις τα επίπεδα του στρες να ανεβαίνουν ή όταν νιώθεις ανία ή θλίψη;

Τότε είναι φανερό ότι τρως όχι γιατί πεινάς, αλλά για συναισθηματικούς λόγους.

6. Καπνίζεις ή πίνεις πολύ

Αν είσαι καπνιστής και βλέπεις ότι ο αριθμός των τσιγάρων που κάνεις έχεις αυξηθεί ή η κατανάλωση αλκοόλ έρχεται ως λύση για να χαλαρώσεις τις στιγμές που νιώθεις ότι έχεις στρες, τότε πιθανόν προσπαθείς να κατευνάσεις το στρες σου με λάθος τρόπο.

Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ότι νικοτίνη και αλκοόλ μπορεί να προσφέρουν φαινομενική ανακούφιση σε στιγμές πίεσης και έντασης.

Στην πραγματικότητα όμως χειροτερεύουν το πρόβλημα, αυξάνοντας από την άλλη τα επίπεδα εξάρτησης από ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές για την υγεία σου.

Το στρες αναγνωρίζεται πλέον από την κλασική ιατρική ως παράγοντας για την πυροδότηση ή επιδείνωση πολλών ασθενειών.

7. Γυρίζεις σαν σβούρα

Είσαι συνεχώς ανήσυχος;

Δεν μπορείς να καθίσεις ούτε λεπτό χωρίς να κάνεις κάτι ή απλά για να χαλαρώσεις;

Επιδιώκεις να κάνεις πολλά πράγματα μαζί;

Νιώθεις ότι δεν προλαβαίνεις;

Πιθανόν ένα φορτωμένο πρόγραμμα και οι πολλές υποχρεώσεις να μη σου αφήνουν χρόνο να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις – παρόλο που το έχεις όπως κάθε άνθρωπος ανάγκη.

Ιδιαίτερα αν έχεις διαπιστώσει ότι δεν είσαι αποτελεσματικός και καθυστερείς στα χρονικά σου όρια, αυτό αποτελεί σημάδι ότι το υπερβολικό στρες σε σαμποτάρει.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ελαφρύνεις το πρόγραμμά σου από περιττά βάρη και να κάνεις μία αξιολόγηση προτεραιοτήτων εκ νέου.

8. Ανησυχείς με το παραμικρό

Αν έχεις την τάση να ανησυχείς για το παραμικρό ή δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το σοβαρό από το ασήμαντο, καταλήγοντας να ανησυχείς για όλους και για όλα στον ίδιο βαθμό, τότε το στρες θα σε χτυπήσει αλύπητα.

Η θετική σκέψη, η αισιοδοξία η λογική ρεαλιστική αντίληψη είναι αντίδοτα στο στρες.

Αν θεωρείς ότι σε έχουν εγκαταλείψει, τότε είσαι πιο ευάλωτος στο χρόνιο στρες, που μπορεί να εξελιχθεί σε αγχώδη διαταραχή.

9.Δεν κοιμάσαι καλά

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς;

Ξυπνάς στη μέση της νύχτας ή ξυπνάς νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελες;

Σου λείπει ύπνος;

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan έδειξε ότι το να κοιμάσαι μία ώρα παραπάνω μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχική σου ισορροπία, αφού ο εγκέφαλος των ατόμων που δεν κοιμούνται επαρκώς είναι πιο ευαίσθητος στις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη σύμφωνα με το logodiatrofis.

Να θυμάσαι ότι οι αγχωτικές σκέψεις και η ένταση της ημέρας μπορεί να είναι οι κρυφές αιτίες που δυσκολεύουν τον ύπνο σου.

Σε κάθε περίπτωση αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα ήταν έξυπνο να συμβουλευτείς έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr