Πεντανόστιμοι γαριδοκεφτέδες από τον Γιάννη Λουκάκο (βίντεο)

Υπέροχη, καλοκαιρινή συνταγή...

ΥΛΙΚΑ

Για τους γαριδοκεφτέδες

500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες

50 γρ. ασπράδι

100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, χοντροκομμένο

10 γρ. βασιλικό

10 γρ. σκόρδο

20 γρ. ούζο

15 γρ. κορν φλάουερ

5 γρ. αλάτι

250 γρ. φρυγανιά πάνκο ή τριμμένο ψωμί του τοστ

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα πιπεριάς

30 γρ. ζάχαρη

50 γρ. ξύδι λευκό

250 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε φιλέτα

30 γρ. πελτές ντομάτας

80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα

130 γρ. ελαιόλαδο

5 γρ. σκόρδο

50 γρ. φέτα

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

10 γρ. μαϊντανό

15 γρ. βασιλικό

5 γρ. αλάτι

νερό αν χρειάζεται αραίωμα

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τους γαριδοκεφτέδες

Τοποθετούμε τα 400 γρ. από τις γαρίδες και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά και να έχουμε την υφή μίας πάστας. Κόβουμε τις υπόλοιπες γαρίδες σε μικρά κομμάτια . Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ενσωματώνουμε τις κομμένες γαρίδες.

Πλάθουμε σε κεφτέδες των 40 γρ. και τους βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Για μεγαλύτερη ευκολία στο τηγάνισμα, τους βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για λιγότερο ώστε να σφίξει το μείγμα.

Στη συνέχεια, σε ένα μπολ τοποθετούμε το πάνκο και περνάμε τους κεφτέδες προσεκτικά, μέχρι το πάνκο να έχει καλύψει καλά όλη την επιφάνεια του κεφτέ.

Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, έτσι ώστε να καλύπτει τους κεφτέδες μέχρι τη μέση του ύψους τους και το ζεσταίνουμε στους 160°C με 170°C.

Τοποθετούμε τους κεφτέδες στο λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζουμε πλευρά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και αυτή.

Αποσύρουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί, αλατίζουμε και σερβίρουμε με τη σάλτσα πιπεριάς στο πλάι.

*Tips
Αν θέλουμε μπορούμε να τηγανίσουμε τους κεφτέδες σε φριτέζα.

Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες γαρίδες μπορούμε να καταψύξουμε τους παναρισμένους κεφτέδες. Για να τηγανίσουμε ξεπαγώνουμε ελαφρώς και τους τηγανίζουμε σε λίγο χαμηλότερη φωτιά στους 155°C με 160°C.

Για τη σάλτσα πιπεριάς

Σε ένα ταψί απλώνουμε τις πιπεριές και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύδι.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο πολύ καλά και ψήνουμε στους  170°C για περίπου 40 λεπτά ή
μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.

Σε περίπτωση που εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Μόλις οι πιπεριές μαλακώσουν, τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν τις βάζουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αλατίζουμε και  αραιώνουμε με νερό αν χρειάζεται.

*Τip

Αν υπάρχουν χυμοί από τον ταψί που ψήσαμε τις πιπεριές μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για  την σάλτσα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr