Τι να κάνω… για να μην ξαναπαχύνω; Χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση του βάρους σας!

Συνήθως, όταν πλησιάζει κάποιο σημαντικό γεγονός στο οποίο θα θέλαμε να φορέσουμε το αγαπημένο μας φόρεμα, υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε εξαντλητικές δίαιτες προκειμένου να απαλλαγούμε από τα 2-3 κιλά (ή και περισσότερα), που ισοπεδώνουν την αυτοπεποίθηση μας.

Συνήθως, όταν πλησιάζει κάποιο σημαντικό γεγονός στο οποίο θα θέλαμε να φορέσουμε το αγαπημένο μας φόρεμα, υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε εξαντλητικές δίαιτες προκειμένου να απαλλαγούμε από τα 2-3 κιλά (ή και περισσότερα), που ισοπεδώνουν την αυτοπεποίθηση μας.



Ωστόσο, συχνά προβληματιζόμαστε και εγκαταλείπουμε οποιαδήποτε προσπάθεια να βελτιώσουμε το σωματικό μας βάρος, μιας και η συντήρηση των χαμένων κιλών μας φαντάζει ουτοπία!

Γεωργίας Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος - logodiatrofis.gr

Η συντήρηση και διατήρηση του βάρους μας δεν είναι ανέφικτη, αν αντιληφθούμε ότι το αδυνάτισμα δεν είναι η αποχή από τις μικρές απολαύσεις που μας αποφορτίζουν από το άγχος της καθημερινότητας. Αντίθετα, η σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους επιτυγχάνεται, όταν εντάξουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής στη ζωή μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Στη διεθνή βιβλιογραφία, τα παραπάνω αναφέρονται ως «Μοντέλο Τροποποίησης της Διατροφικής Συμπεριφοράς», το οποίο στηρίζεται στην ενημέρωση του ατόμου που βρίσκεται σε δίαιτα βασικών καθημερινών διατροφικών ζητημάτων και η εκμάθηση τεχνικών, έτσι ώστε να προσαρμόζει την καθημερινή διατροφή του στα πλαίσια του υγιεινού.

Βασική παράμετρος στην σταθεροποίηση του σωματικού βάρους αποτελεί η ισορροπημένη πρόσληψη θερμίδων. Οι διαρκείς εξαντλητικές δίαιτες, που στηρίζονται σε χαμηλή πρόσληψη ενέργειας, μπλοκάρουν το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα όταν αυξήσουμε έστω και λίγο την πρόσληψη τροφής, να επαναπροσλαμβάνουμε τα κιλά που χάσαμε.

Επιπρόσθετα, στην προσπάθεια να συντηρήσουμε την απώλεια βάρους συμβάλει και η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες της διατροφικής πυραμίδας. Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει, όταν καταναλώνεται σε σωστή ποσότητα, ποιότητα και συχνότητα. Δηλαδή καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών, λαχανικών και φρούτων, τα οποία μας προσφέρουν τα απαιτούμενα ποσά ιχνοστοιχείων, μετάλλων, βιταμινών και φυτικών ινών, που είναι απαραίτητα για την σωστή ρύθμιση όλων των μεταβολικών λειτουργιών του οργανισμού μας.

Το κρέας, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων οι δύο θα καλύπτονται από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα μιας και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η συχνή κατανάλωση ψαριών συνίσταται μιας και παρέχει στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, που έχουν συσχετισθεί με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, η πρόσθετη πηγή λιπαρών θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά το ελαιόλαδο σε ελεγχόμενη όμως ποσότητα, κυρίως στο διάστημα που προσπαθούμε να αδυνατίσουμε, λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου. Σύμμαχος στην προσπάθειά μας να συντηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε, αποτελεί η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών αλλά και αλκοολούχων ποτών, αφού είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνα.

Χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση του βάρους είναι:

    Μην παραλείπετε γεύματα μιας και η συχνή πρόσληψη τροφής εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια τον οργανισμό μας, ώστε να αντεπεξέλθει στις λειτουργίες του και μας προστατεύει από τις γευστικές αμαρτίες.
    Τρώτε αργά.
    Μην πηγαίνετε στα σούπερ μάρκετ πεινασμένοι και να έχετε πάντα μαζί σας κατάλογο με τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Να πίνετε καθημερινά το λιγότερο 7-8 ποτήρια νερό.
    Το νερό δεν μας προσθέτει βάρος. Αντίθετα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.
    Διατηρήστε ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων (πού, πότε τρώτε και κάτω από ποιες συνθήκες (π.χ. πλήξη, εκνευρισμός, άγχος).
    Να έχετε πάντα μαζί σας σνακ χαμηλών θερμίδων και λίπους.
    Όποτε έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πολύ ελκυστικό φαγητό να καταναλώνετε ένα μικρό μέρος από αυτό.

Τέλος θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η συντήρηση προϋποθέτει ότι έχουμε μάθει να τρώμε σωστά, έχουμε αποκτήσει καινούργιες συνήθειες γύρω από το φαγητό και καθοδηγούμαστε ή ξέρουμε να προσαρμόσουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη στο βάρος που θέλουμε να διατηρήσουμε. Συνεπώς, είναι σημαντικό, πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής να απευθυνόμαστε στον ειδικό επιστήμονα διατροφολόγο-διαιτολόγο! Η προσωπική επαφή και συνεργασία είναι απαραίτητη για την δημιουργία ενός κατάλληλου εξειδικευμένου διατροφικού προγράμματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες και απαιτήσεις, ενώ παράλληλα θα είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας μεταβολής των διατροφικών συνηθειών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr