Ντίνα Νικολάου: Το απίθανο ψωμί με πέστο σπανακιού και φέτας – Μοσχομυρίζει ελληνικές γεύσεις

Η επιτομή του ψωμιού

ΥΛΙΚΑ 

  •  
  • Για τη ζύμη
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
  • 180 γρ. γάλα, χλιαρό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 13 γρ. μαγιά, ξηρή
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
  • 1 αυγό
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. σπανάκι baby, πλυμμένο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. φέτα
  • 10-12 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την επιφάνεια
  • 1 ασπράδι, ελαφρά χτυπημένο
  • Αλάτι θαλασσινό

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

  •  
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  •  
  • Για τη ζύμη
  • Βάζω το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ, ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να ξεκινήσει να αφρίζει.
  • Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής στην οποία έχω προσαρμόσει τον γάντζο, το αλεύρι, το πιπέρι και το αλάτι και αναδεύω.
  • Προσθέτω το μείγμα της μαγιάς, το αυγό και το βούτυρο και αφήνω τα υλικά να ζυμωθούν σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Δυναμώνω την ταχύτητα στο μέτριο και ζυμώνω για 12-15 λεπτά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακή, λεία και ελαστική.
  • Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει.
  • Για τη γέμιση
  • Βάζω όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή πάστα.
  •  
  • Για το ψωμί
  • Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για το κέικ. Αδειάζω την φουσκωμένη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο 30×40 εκ. (βλ. σχ. επάνω).
  • Αδειάζω τη γέμιση στη ζύμη και την απλώνω με μια σπάτουλα για να καλύψω όλη την επιφάνεια.
  • Με ένα ροδάκι πίτσας, κόβω από την στενή πλευρά σε 3 λωρίδες. Κατόπιν, κόβω από την μακριά πλευρά σε 9 λωρίδες έτσι ώστε να δημιουργηθούν λωρίδες 10×12 εκ. η κάθε μια. Ενώνω ανά 2 τις λωρίδες και τις τοποθετώ όρθιες μέσα στη φόρμα.
  • Σκεπάζω τη φόρμα και αφήνω το ψωμί για 45 λεπτά να φουσκώσει.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.
  • Αλείφω τη ζύμη (προσοχή, όχι στα σημεία της γέμισης) με χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζω με χοντρό αλάτι.
  • Ψήνω στο φούρνο για 50-55 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
  •  
  • Who is Whο

    Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

    Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

    Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr