Ντίνα Νικολάου: Μελιτζάνες με ντομάτα, μοτσαρέλα και χαλούμι - ιδανικό πρώτο πιάτο για ένα καλοκαιρινό τραπέζι
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το χαλούμι με κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας σας αλλά κρατήστε την μοτσαρέλα που λιώνει τέλεια
Υλικά
- 4 μελιτζάνες φλάσκες, όχι πολύ χοντρές, ή 4 μελιτζάνες τσακώνικες
- 4 ντομάτες μέτριες, ώριμες
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
- 10 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου, ψιλοκομμένα
- Φύλλα από 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
- 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, Arla
- 200 γρ. χαλούμι
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Πλένω καλά τις μελιτζάνες ολόκληρες και τις σκουπίζω
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω την κάθε μελιτζάνα σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ
, αφήνοντάς τες ενωμένες στην πλευρά που βρίσκεται το κοτσάνι τους
Αλατίζω καλά τις μελιτζάνες και τις αφήνω σε ένα σουρωτήρι για 1 ώρα για να βγάλουν την πικρίλα τους
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις
Ξεπλένω τις μελιτζάνες καλά και σκουπίζω την κάθε φέτα με χαρτί κουζίνας
Τοποθετώ τις μελιτζάνες σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
Με ένα πινέλο, αλείφω την κάθε φέτα με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με λίγο αλάτι
Πλένω καλά τις ντομάτες και τις κόβω σε στρογγυλές φέτες
Κόβω το χαλούμι σε φέτες
Βάζω τις φέτες ντομάτας και χαλούμι εναλλάξ και ενδιάμεσα στις φέτες της κάθε μελιτζάνας
Μοιράζω τις σκελίδες σκόρδου, τον βασιλικό και την ρίγανη ενδιάμεσα στις φέτες και ραντίζω με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει
Πασπαλίζω με την τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά
Σερβίρω τις μελιτζάνες ζεστές
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr