Ντίνα Νικολάου: Ροδάκινα ψητά με Μοσχάτο και κρέμα αμυγδάλου - το επιδόρπιο που θα κλέψει τις εντυπώσεις

 Φτιάξτε το επιδόρπιο αυτό με νεκταρίνια ή με βερίκοκα ή αναμείξτε τα φρούτα, πάντα κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια

Υλικά

Για τα ροδάκινα

  • 8 μεγάλα ώριμα ροδάκινα, μαλακά αλλά όχι λιωμένα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 400 ml Μοσχάτο Σάμου
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα αμυγδάλου

  • 30 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 50 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 60 γρ. αμυγδαλόσκονη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Κρέμα αμυγδάλου

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο και το μέλι και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι τα υλικά να λιώσουν και ενοποιηθούν. Αποσύρω από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Προσθέτω το κορν φλάουρ και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθεί στο μείγμα. Προσθέτω το μείγμα μελιού-βουτύρου, το γάλα και την αμυγδαλόσκονη και χτυπάω με το μίξερ για 1 λεπτό, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Το αδειάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 5 - 7 λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει μια λεία και ενιαία κρέμα. Την αφήνω κατά μέρος.

Ροδάκινα

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.  Βάζω τα ροδάκινα σε ένα μέτριο ταψί που να χωρά όλα τα κομμάτια, σε μονή στρώση. Τα τοποθετώ με τον κομμένη πλευρά προς τα πάνω, την οποία αλείφω με το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη). Τα περιχύνω με το Μοσχάτο.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω την καστανή ζάχαρη με τη σκόνη κανέλας και πασπαλίζω τα κομμένα ροδάκινα. Με ένα κουταλάκι γεμίζω την κοιλότητά τους με την κρέμα αμυγδάλου, μέχρι να ξεχειλίσει. Σκορπίζω από πάνω το φιλέ αμυγδάλου και βάζω στο ταψί το ξυλάκι κανέλας και 100 ml νερό.

Ψήνω τα ροδάκινα για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και η κρέμα να ροδίσει απαλά. Τα σερβίρω ζεστά, χλιαρά ή κρύα.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr