Τι είναι η θλίψη των γενεθλίων και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις; - Άσε ελεύθερα τα συναισθήματά σου

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκύψουν τις ημέρες που προηγούνται των γενεθλίων, την ίδια ημέρα, καθώς και κάποιο χρονικό διάστημα μετά

Η θλίψη των γενεθλίων είναι το αίσθημα θλίψης, απάθειας ή αδιαφορίας για τον εορτασμό ή τη σκέψη των γενεθλίων.

Μπορεί να νιώθεις ότι δεν έχεις καθόλου ενέργεια εκείνη τη μέρα ή να κάνεις σκέψεις που να εστιάζουν στο παρελθόν. Οι σκέψεις αυτές αφορούν κυρίως όλα όσα δεν έχεις καταφέρει μέχρι τώρα.  Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκύψουν τις ημέρες που προηγούνται των γενεθλίων, την ίδια ημέρα, καθώς και κάποιο χρονικό διάστημα μετά.

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν έχεις τη θλίψη των γενεθλίων;

Ορισμένα σημάδια μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, ενδεικτικά, τα εξής:

  1. Μια αλλαγή στη διάθεση που επιμένει και διαρκεί για αρκετές ημέρες γύρω από τα γενέθλιά σου.
  2. Αισθάνεσαι πιο πεσμένη ψυχολογικά ή πιο λυπημένη από το συνηθισμένο.
  3. Κλαις πιο συχνά.
  4. Αναλογίζεσαι το παρελθόν και τους ανεκπλήρωτους στόχους σου.
  5. Σκέφτεσαι πόσος χρόνος σου απομένει για να ζήσεις.
  6. Δεν έχεις πολλή ενέργεια ή κίνητρο για να κάνεις πράγματα.
  7. Αντιμετωπίζεις αλλαγές στον ύπνο.
  8. Έχεις αλλαγές στην όρεξή σου.
  9. Παρατηρείς δυσκολία εστίασης ή συγκέντρωσης.
  10. Θέλεις να αποφύγεις την ημέρα των γενεθλίων σου.
  11. Απορρίπτεις ή αρνείσαι να γιορτάσεις με φίλους ή την οικογένεια.
  12. Νιώθεις την επιθυμία να απομονωθείς.

Πιθανές αιτίες.

  1. Για κάποιους, θα μπορούσε να συνδέεται με προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες κατά την περίοδο των γενεθλίων τους, όπως κάποιο πολύ δυσάρεστο περιστατικό την ημέρα εκείνη, κατά την παιδική τους ηλικία.
  2. Άλλοι μπορεί να αναλογίζονται τη ζωή τους και να αισθάνονται ότι δεν είναι εκεί που θα ήθελαν να είναι, στη συγκεκριμένη ηλικία.
  3. Κάποιος μπορεί να νιώθει επίσης, απογοητευμένος όσον αφορά τα γενέθλιά του, λόγω ανησυχίας και φόβου ότι γερνάει.

Πώς να αντιμετωπίσεις την θλίψη των γενεθλίων;

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί αντιμετώπισης, από τους οποίους μπορείς να διαλέξεις αυτόν που θα σε βοηθήσει καλύτερα, για να απαλύνεις τυχόν αρνητικά συναισθήματα, γράφει η Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

Άσε ελεύθερα τα συναισθήματά σου.

Τείνουμε να συνδέουμε τα γενέθλια με εορτασμούς και θετικές εμπειρίες και συναισθήματα, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους. Έτσι, εάν δεν αισθάνεσαι ενθουσιασμένη ή χαρούμενη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επίτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει αυτή τη θλίψη, χωρίς τύψεις.

Αφήνοντας την ψυχή σου να νιώσει αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να σε κάνει να επεξεργαστείς το βαθύτερο νόημα πίσω από τη θλίψη που νιώθεις και ίσως να ανακουφιστείς.

Συμπόνια

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις, ότι πρέπει να είσαι ευγενική μαζί σου κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας. Κάνε μία “απογραφή” των συναισθημάτων και των σκέψεών σου, για να κατανοήσεις καλύτερα τι μπορεί να περνάς.

Εάν αυξήσεις την επίγνωσή σου για τα συναισθήματά σου, μπορείς να νιώσεις συμπόνια για τον εαυτό σου, κι έτσι να ηρεμήσεις και να θυμηθείς ότι είσαι άνθρωπος και ότι επιτρέπεται να νιώθεις και αρνητικά συναισθήματα. Μη ξεχνάς πως όταν προσπαθείς να αποφύγεις κάτι, αυξάνεις την έντασή του, κάτι το οποίο σίγουρα δε θες.

Μίλησε για την εμπειρία σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι.

Μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας ή κάποιον που γνωρίζεις πως μπορεί να νιώθει όπως εσύ κατά τη διάρκεια των γενεθλίων του. Έτσι θα φύγει το βάρος από πάνω σου, τα αρνητικά συναισθήματα θα απαλυνθούν και θα δώσεις την ευκαιρία και στους δικούς σου ανθρώπους να καταλάβουν πώς αισθάνεσαι και να αντιμετωπίσουν την περίοδο των γενεθλίων σου με τον σωστό τρόπο για να μη σε επιβαρύνουν.

Γιόρτασε μέχρι εκεί που νιώθεις άνετα.

Μπορεί να αισθάνεσαι άσχημα που νιώθεις έτσι, όταν αγαπημένα πρόσωπα ή φίλοι θέλουν να γιορτάσουν τα γενέθλιά σου και να προγραμματίσουν γιορτές ή εκπλήξεις, τη στιγμή όμως, που εσύ μπορεί απλώς να θέλεις να τα αποφύγεις. Μη ξεχνάς παρόλα αυτά πως είναι η μέρα σου, γι’ αυτό θα γιορτάσεις με τρόπο που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Εξήγησέ τους πώς βλέπεις τα πράγματα και βρείτε μια μέση λύση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr