Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού - τραγανά, αφράτα και πολύ αρωματικά

Για να γίνουν όπως τα περιγράφω πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίο

Υλικά 

Για τα κουλουράκια

  • 250 γρ. βούτυρο 

  • 140 γρ. ζάχαρη

  • 2 κρόκους αυγών

  • 2 πρέζα/ες αλάτι

  • 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι, ξύσμα

  • 15 ml κονιάκ

  • 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι)

  • 1/8 κ.γ. σόδα μαγειρικής

  • 2 δάκρυα μαστίχας

  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 μικρό αυγό

  • 1 κ.σ. νερό

 

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα κουλουράκια

  • Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη της συνταγής, μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα.
  • Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 4-5’, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Σκάβουμε τα πλαϊνά του μπολ με σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.
  • Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ελάχιστα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη. Η ζύμη συνολικά έχει βάρος 850 γραμμάρια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.
  • Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους 25 -30 γραμμάρια.
  • Πλάθουμε κουλουράκια σε πασχαλινά σχέδια.
  • Τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζουμε τα κουλουράκια στο ταψί αραιά μεταξύ τους.
  • Τα αλείφουμε ολόγυρα με ένα πινέλο, με λίγο διάλυμα αυγού.
  • Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στον καυτό φούρνο στην μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για περίπου 25’ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
  • Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός από φούρνο σε φούρνο, διαφέρει.
  • Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού.
  • Αφού ψηθούν τα κουλουράκια τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές μπολ αφού κρυώσουν τελείως, τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε τραγανά για πολύ καιρό.

Για το διάλυμα αυγού

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν.

  • Αλείφουμε τα κουλουράκια πριν τα φουρνίσουμε.
  • Για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, αλείψτε με μια στρώση διάλυμα αυγού κι αφήστε για λίγα λεπτά να στεγνώσει και να δημιουργηθεί ένα φιλμ στην επιφάνεια.
  • Επαναλάβετε την επάλειψη αυγού για πιο νόστιμο, ρόδινο και γυαλιστερό αποτέλεσμα.

Μυστικά Επιτυχίας

  • Αν είναι πολύ ζεστός ο χώρος που δουλεύετε και σας δυσκολεύει η ζύμη για κουλουράκια στο πλάσιμο, αφήστε την ζύμη για 10’ στο ψυγείο να σφίξει και μετά μπορείτε να τα πλάσετε.
  • Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, αυξήστε την θερμοκρασία στους 180ºC.
  • Ο φούρνος χρειάζεται αρκετή ώρα προθέρμανση για να πιάσει την σωστή θερμοκρασία στις αντιστάσεις.
  • Στις αντιστάσεις ψήνεις στην κάτω σχάρα για λίγα λεπτά επιπλέον.
  • Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα ταψί και ποτέ δυο μαζί.
  • Αντίθετα, στον αέρα ψήστε και 2-3 ταψιά μαζί.
  • Όμως σε αυτή την περίπτωση, πρέπει στα μισά του ψησίματος να αλλάξετε θέση στα ταψιά για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr