Διαλειμματική νηστεία (Fasting): Τι είναι και πως θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος τώρα το καλοκαίρι

Η Διαλειμματική νηστεία (Fasting) αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο απώλειας βάρους; Μπορώ να το κάνω μόνιμα ή είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα;

 

Η διαλείπουσα νηστεία περιγράφει έναν τύπο δίαιτας, που περιλαμβάνει εναλλασσόμενους κύκλους νηστείας με κανονικής διατροφής.

Πρόκειται για ένα διατροφικό σχήμα που στηρίζεται στο διαλείποντα περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης με εναλλαγή περιόδων μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης και ημερών χωρίς θερμιδικό περιορισμό.

Κάποια δημοφιλή παραδείγματα είναι η δίαιτα 5:2, η οποία επιτρέπει πέντε ημέρες φαγητού χωρίς θερμιδικό περιορισμό και δύο διαδοχικές ή μη διαδοχικές ημέρες, πλήρους νηστείας.

Η δίαιτα 16:8 περιλαμβάνει νηστεία 16 ωρών μέσα στην ημέρα, όπου δεν επιτρέπεται καθόλου η κατανάλωση φαγητού και ποτού.

Όλα τα γεύματα της ημέρας, πρέπει να καταναλώνονται μέσα στις υπόλοιπες οκτώ ώρες της ημέρας.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους;

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η διαλείπουσα νηστεία, μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Αρχικά, ο περιορισμός των γευμάτων και των σνακ σε ένα αυστηρό χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, η οποία κατά επέκταση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Η διαλείπουσα νηστεία, επίσης, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει το μεταβολισμό σας.

Αυτό το πρότυπο δίαιτας, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα μειωμένα επίπεδα της μπορούν να ενισχύσουν τη λιπόλυση και να προωθήσουν την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος έως και 8% και το σωματικό λίπος αντίστοιχα έως και 16% σε διάστημα 3-12 εβδομάδων.

Είναι ασφαλής τρόπος απώλειας κιλών;

Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές έρευνες, οι οποίες να μπορούν τεκμηριώσουν την ασφάλεια της συγκεκριμένης δίαιτας.

Ωστόσο, έχει φανεί οτι συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία:

  • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Η διαλείπουσα νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, καθώς και τα τριγλυκερίδια, τα οποία συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Μια μικρή μελέτη που έγινε σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σημείωσε ότι η διαλείπουσα νηστεία βοήθησε σημαντικά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Μειώνει τη φλεγμονή. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το πρότυπο δίαιτας, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα.
  • Προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν, ότι αυτή η δίαιτα, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και άλλες παθήσεις όπως, η νόσος του Alzheimer.
  • Αυξάνει την αυξητική ορμόνη. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί φυσικά να αυξήσει τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της σύστασης του σώματος και του μεταβολισμού, αναφέρει το logodiatrofis

Βοηθάει στη μόνιμη απώλεια βάρους ή οδηγεί σε ένα προσωρινό αποτέλεσμα;

Έρευνες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία, είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους. 

Μια μελέτη που συνέκρινε δίαιτες νηστείας με περιορισμένο αριθμό  θερμίδων, διαπίστωσε ότι, ενώ η διαλείπουσα νηστεία φάνηκε αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, δεν είναι ανώτερη από τις υποθερμιδικές δίαιτες.

Επιπλέον, ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής σας, η νηστεία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σας.  Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη συγκέντρωσης, κακή διάθεση και κόπωση, λόγω ανεπαρκούς κατανάλωσης ενέργειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά η ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες) να εξισορροπείται με την ενεργειακή δαπάνη, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε έναν ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν και η διαλείπουσα νηστεία είναι απίθανο να είναι βιώσιμη για τους περισσότερους σε μακροπρόθεσμη βάση, σε περίπτωση που η νηστεία ταιριάζει περιοδικά στον τρόπο ζωής ενός ατόμου, τότε μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά για να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες που καθορίζονται από τις επίσημες διατροφικές οδηγίες.

Αν πρόκειται κανείς να ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα νηστείας, οφείλει να βεβαιωθεί ότι την ακολουθεί με ασφαλή τρόπο. Σημαντικό είναι επίσης να αναζητήσει τη συμβουλή ενός κατάλληλα ειδικευμένου επαγγελματία πτυχιούχου Διαιτλόγου – Διατροφολόγου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr