Μελίνα Κανά: Κινδύνευσα να μείνω ανάπηρη. Κλονίστηκα. Ήταν πολύ δύσκολο! – Ολόκληρη η συνέντευξη της στον Γιάννη Βίτσα



Η μεγαλή πορεία της στην μουσική, η συνήπαρξή της με την Ελένη Τσαλιγοπούλου έπειτα από δεκαέξι χρόνια στο Σταυρό του νότου, η κόρη της, οι μεγάλοι έρωτες που βίωσε, οι καλλιτέχνες της άλλης όχθης που εκτιμά αλλά και όσα διδάχθηκε από τα δύο σοβαρά προβλήματα υγείας που άλλαξαν καταλυτικά τη ζωή της…Η Μελίνα Κανά δίνει μαθήματα θάρρους και δύναμης.

Απο τον Γιάννη Βίτσα



 Έπειτα από 16 χρόνια συνεργάζεστε ξανά με την Ελένη Τσαλιγούλου στο “Σταυρό του Νότου”. Τα συναισθήματά σου;

 Ήταν πολύ όμορφη η πρώτη μας συνεργασία το 1998. Είχαμε συνυπάρξει επί ένα χρόνο. Η τωρινή μας συνάντησή μας είναι εξίσου δημιουργική. Έχουμε κοινή καταγωγή από τη βόρεια Ελλάδα που είναι πολύ καθοριστική στις επιλογές μας και στο πώς είμαστε η καθεμιά ξεχωριστά. Υπάρχουν κοινοί κώδικες. Αλληλοσυμπληρωνόμαστε ως προσωπικότητες. Είμαστε δύο γυναίκες σε κοντινές ηλικίες με παράλληλες ζωές. Έχουμε αποκτήσει παιδιά, κινούμαστε στα ίδια πλαίσια φιλικών σχέσεων, αγαπάμε την ίδια μουσική. Είναι πολλά τα κοινά μας σημεία συν του ότι την εκτιμώ πολύ σαν τραγουδίστρια.

 Έχεις αισθανθεί ανταγωνισμό σε συνεργασίες σου ;

 Ο σεβασμός είναι το πρώτο συστατικό των ανθρωπίνων σχέσεων. Έχει συμβεί να μη γίνω φίλη με συνάδελφο, να μην νιώσω τόσο κοντά. Αν υπάρχει αλληλοεκτίμηση μπορείς τουλάχιστον να δουλέψεις με αξιοπρέπεια και ευκολία. Δε δίνω σημασία στον ανταγωνισμό. Δε με αφορά. Προσωπικά δεν έχω να ανταγωνιστώ σε κάτι κάποιον. Δεν στέκομαι λοιπόν εκεί. 

 Βρίσκεσαι στη μουσική επί  επτά χρόνια. Ποιοι πρόσωπα επηρέασαν καταλυτικά την πορεία σου;

 Με επηρέασαν πολύ ο Νίκος Παπάζογλου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Οι πρώτες μου δουλειές με καθόρισαν.

 Τι θυμάσαι από το Νίκο Παπάζογλου;

 Υπήρξα πολύ τυχερή που τον γνώρισα στο ξεκίνημά μου. Ήμουν εικοσιδύο χρονών. Με πήρε μαζί του σε μία καλοκαιρινή περιοδεία. Ήταν το βάπτισμα του πηρός στη μουσική. Βρέθηκα ξαφνικά μπροστά σε μεγάλο κοινό, συνεργαζόμενη με ένα σπουδαίο καλλιτέχνη. Τον θαύμαζα πολύ. Για εμένα ήταν σχολείο.

 Έπειτα συνεργάστηκες με το Μαμαγκάκη. Είναι τύχη και τιμή για έναν νέο άνθρωπο να συνεργάζεται με ένα τόσο σημαντικό συνθέτη.

 Σαφέστατα. Είχα ακούσει την “Εκδρομή” ούσα μαθήτρια  και είχα εντυπωσιαστεί με τα τραγούδια, παρόλο που ήταν δύσκολα. Όταν έκανα δουλειά μαζί του πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο όνειρο μου.


 Ποιους  καλλιτέχνες της εμπορικής σκηνής έχεις ξεχωρίσει και θα μπορούσες να βρεθείς μαζί τους επί σκηνής;

 Μ' αρέσει η  Νατάσα Θεοδωρίδου. Τη θεωρώ καλή τραγουδίστρια. Έχει πει ωραία τραγούδια Μ αρέσει ο Νίκος Βέρης, όπως επίσης και η Πάολα αλλά δε θα μπορούσα να συνηπάρξω μαζί της. Είναι όμως εξαιρετική και όταν τραγουδά τα δίνει όλα.

 Ελάχιστοι γνώριζουν ότι η Λιζέττα Καλημέρη είναι αδελφή σου αν και έχετε βρεθεί πολλές φορές καλλιτεχνικά. Υπήρξε ποτέ ανταγωνισμός μεταξύ σας και το ρωτώ γιατί αν θες εσύ πάντοτε ήσουν πιο προβεβλημένη

 Είμαι πιο μεγάλη! Η Λιζέττα πήγαινε ακόμη σχολείο όταν ξεκίνησα να τραγουδώ. Επειδή είμαστε γυναίκες, αδελφές, έχουμε κοντινή ηλικία υπάρχει ανταγωνισμός από την ώρα που γεννηθήκαμε. Σαφέστατα όμως υπάρχει παράλληλα αγάπη και εκτίμηση. Επειδή είμαι λίγο μεγαλύτερη, έχω τάση να την προστατεύω. Νομίζω ότι αν δεν ήταν καλή τραγουδίστρια θα της έλεγα να σταματήσει. Επειδή είναι εξαιρετική δε είχα κανένα λόγο να πω “Λιζέττα μην το κάνεις”  Σέβομαι τις επιλογές της και τη θαυμάζω ως ερμηνεύτρια.


 Έχεις μία κόρη 21 έτους. Πώς είσαι ως μαμά;

 Νομίζω ότι τα έχω καταφέρει. Βλέποντας το πόσο ξεχωριστό παιδί είναι εκείνη δικαιώνομαι και εγώ. Λάθη κάνουν όλοι. Τα παιδιά έχουν την τάση να δικαιολογήσουν και να αγαπήσουν ακόμη και ένα κακό γονιό. Είναι ανάγκη του ανθρώπου. Οπότε ελπίζω και εύχομαι να είμαι μία καλή μαμά για την κόρη μου.

 Προσφάτως περιέργαψες με πολύ συγκινητικό τρόπο ένα δύσκολο προβλήμα υγείας που αντιμετώπισες.

 Το 2007 όπου είχα κάνει μία εγχείρηση αυχένα, ενώ νωρίτερα αντιμετώπισα ένα ισχαιμικό επεισόδιο καρδιάς. Βίωσα δύο μεγάλα προβλήματα υγείας τα οποία, δόξα το Θεό, τα ξεπέρασα. Κινδύνευσα να μείνω ανάπηρη αλλά ευτυχώς ξεπεράστηκε

Πρέπει να είναι σοκαριστικό.

Είναι. Δε θέλω ούτε να το σκέπτομαι. Κλονίστηκα. Ήταν πολύ δύσκολο.

Διαγνώστηκε τυχαία το πρόβλημα που αντιμετώπισες στον αυχένα ; 

Όχι. Οφείλονταν σε ένα παιδικό χτύπημα της προσχολικής ηλικίας το οποίο σιγά σιγά επιβάρυνε εκείνο το σημείο. Το 2007 η κατάσταση ήταν πια βεβαρημένη. Απαιτούνταν να εγχειριστώ. Υπήρχαν πολλές πιθανότητες να μην είναι αναστρέψιμη η πορεία της υγείας μου.


Πως το διαχειρίστηκες;

Σαφέστατα είχα πάθει κατάθλιψη. Οι ημέρες μου ήταν δύσκολες. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς βοήθεια. Είχα πόνους. Δε μπορούσα να κοιμηθώ, να ντυθώ, να κάνω απλά πράγματα. Δεν το έβαλα κάτω. Έχω ένα χαρακτηριστικό όταν αρρωσταίνω θυμώνω πάρα πολύ και αυτό μου δίνει μία ορμή για να βγω απ΄ την κατάσταση. Το αντιμετωπίζω σαν εχθρό που πρέπει να  πολεμήσω. Δε μπορώ με τίποτα να κλαίγομαι, ούτε στον ίδιο μου τον εαυτό. Οπότε βρίσκω τρόπους να ανέβω.

Τι σε κράταγε ψυχολογικά;

Το παιδί μου και τα νιάτα μου. Ήμουν πολύ νέα. Είπα “Όχι”. Πάει κόντρα στη ζωή. Πρέπει να το πολεμήσω. Είπα στον εαυτό μου “Θα κάνεις ότι μπορείς”. Άρχισα να γυμνάζομαι, να προσέχω τη διατροφή μου, έκοψα κακές συνήθειες που ήταν χαζές. Δε το έβαλα κάτω και αυτό συμβουλεύω σε οποιοδήποτε  άνθρωπο βιώνει ένα πρόβλημα υγείας

Είναι φοβερό το μέγεθος της δύναμης σου ειδικά κατά την εγχείρηση καρδιάς, όπου ο γιατρός τρύπησε την αρτηρία του ποδιού, αντί για την φλέβα. Ουσιαστικά έζησες καθαρά με τη θέληση σου.

Και με τη βοήθεια των γιατρών. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα λάθος που γίνεται συχνά, αλλά όταν είσαι από εγχείρηση και τρέχει το αίμα εξαντλείσαι. Μπορεί να σε πανικοβάλει.

Θυμάσαι ή έχεις διαγράψει πια εκείνες τις στιγμές ;

Το θυμάμαι με χαρά πια. Κατάλαβα ότι μέσα μου έχω δύναμη και αν τη ζητήσω πολύ απλά θα έρθει. Δε μπορώ να διανοηθώ άνθρωπο που περνά πρόβλημα υγείας και δεν έχει ζητήσει βοήθεια ...από τον ουρανό, όταν ολοκληρωθεί η βοήθεια επί γης.

Έχεις αισθανθεί πολλές φορές την εύνοια του Θεού;

Ναι Παρόλο που πολλές φορές δεν την αξίζω Είμαι άνθρωπος και κάνω λάθη. Ξεφεύγω, παρασύρομαι, ξεχνιέμαι.

Είσαι διαφορετική έπειτα από όσα έζησες;

Ολοκληρώθηκα ως προσωπικότητα. Ανακάλυψα μέσα μου ένα κομμάτι μου πολύ ισχυρό θέλησης, μη παραίτησης και εμπιστοσύνης στους ανθρώπους. Όταν είμαστε νέοι, είμαστε απόλυτοι.

Πόσο διάστημα απαιτήθηκε προκειμένου να ξεπεράσεις εξ' ολοκλήρου το πρόβλημα υγείας σου ;

Πήρε δύο χρόνια και ουσιαστικά η προσπάθεια δεν σταματά ποτέ.

Συμβουλεύτηκες ψυχολόγο;

Έπρεπε να το κάνω. Έπρεπε να μην με ενοχοποιώ τόσο πολύ, να φιλτράρω το συναίσθημά μου και τις αντιδράσεις μου και σε σχέση με τον εκάστοτε άνθρωπο έχω απέναντι μου.  Δεν έκανα ψυχανάλυση όμως όπως ο περισσότερος κόσμος για να καταλάβω τον εαυτό μου. Είχα ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπίσω. Ήμουν ένας υγιής άνθρωπος ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε σε μεγάλη ανημποριά. Δεν ήταν καν σταδιακό αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις συνέβη απότομα, οπότε αυτό άλλαξε όλη μου τη συμπεριφορά. Έπρεπε να ξαναβρώ τις ισορροπίες μου.

Θύμωσες τότε; Είπες “Γιατί σε εμένα”;

Ναι το είπα γιατί ήταν πολύ ξαφνικό. Ήταν η πρώτη αντίδραση αν θέλεις. Μετά είπα ένα πολύ πιο σοβαρό “γιατί” για να ανακαλύψω την αιτία που με οδήγησε εκεί.

Ποια θεωρείς ότι ήταν ;

Η απολυτότητα και η τρομερή αυτοπεποίθηση της  της δύναμης που είχα πιο νέα η οποία με οδηγούσε στο να κάνω ακραία πράγματα. Έφερνα τον εαυτό μου στα όρια πολλές φορές. Δεν με προστάτευα. Πολλές φορές ξεπερνούσα τα όρια μου. Η δουλειά μου με κούραζε και εγώ δεν σταματούσα. Ήθελα ταυτόχρονα να είμαι και στους άλλους τομείς της ζωής μου εντάξει, να μην είμαι απούσα. Δε μετανιώνω όσα και αν βίωσα, γιατί είχα μια γεμάτη ζωή.

Αγαπάς τώρα πια περισσότερο τη Μελίνα ;

Την αγαπάω και την προσέχω πιο πολύ. Την φέρνω στην τάξη. Της τραβώ το αυτί. Λέω “Φτάνει. Ξεκουράσου τώρα”.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισες άλλαξαν την σχέση σου με την κόρη σου ;

Φοβήθηκε και είναι λογικό. Όχι! Η σχέση μας δεν άλλαξε. Παραμένει ίδια. Νομίζω πώς την έκανε λίγο περισσότερο υπεύθυνη. Την ωρίμασε. Ανέλαβε τις ευθύνες. Πάντα όμως ήμασταν κοντά. Είναι πολύ τρυφερό παιδί η κόρη μου.

Έζησες μεγάλους έρωτες;

Ναι. Είμαι α απαίσια. Είμαι πολύ απαιτητική γιατί όταν ερωτεύομαι δίνω  στον σύντροφό μου διαστάσεις θεού. Τον θεωρώ τέλειο, αλάνθαστο, χωρίς ψεγάδι Δεν είναι σωστό. Φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη ο άλλος και εγώ πολύ γρήγορα πέφτω από τα σύννεφα. Η εξάρτηση μου λόγω του έρωτα με κάνει και νιώθω ανελεύθερη. Με ζορίζει το να θεωρώ απαιρήτητη την παρουσία κάποιου για να είμαι  καλά.


Συγκρούεσαι;

Βεβαια

Διεκδικείς τα θέλω σου;

Πολύ και με ποικίλους τρόπους πολιορκίας.  Αν θέλω κάτι το λαμβάνω. Δε μπορεί ο άλλος να το αποφύγει Λειτουργώ κυκλωτικά.

Έχεις κάνει πρώτη κίνηση σε άνδρα που σου άρεσε;

Το θέμα είναι να βρω άνδρα να κάνει την πρώτη κίνηση.  Συνήθως περιμένουν να κάνω εγώ πράγμα που δεν το επιθυμώ.

Ποιο είναι το βιωματικό σου τραγούδι;

Τα μεταξωτά. Αυτό που εκφράζει το θέλω μου όμως είναι το αερικό.

  Τι τίτλο θα έβαζες στη ζωή σου;

Ταξιδεύοντας με τραγουδια

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr