Hallo, salut, salve, γεια σας! Σήμερα η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών

Στην Ευρώπη ομιλούνται 23 επίσημες γλώσσες, οι οποίες με την ένταξη της Κροατίας τον Ιούλιο του 2013 θα αυξηθούν σε 24. Οι ξένες γλώσσες αποτελούν ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν γιορτάζει την «Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών» σε ετήσια βάση από το 2001.

Στην Ευρώπη ομιλούνται 23 επίσημες γλώσσες, οι οποίες με την ένταξη της Κροατίας τον Ιούλιο του 2013 θα αυξηθούν σε 24. Οι ξένες γλώσσες αποτελούν ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν γιορτάζει την «Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών» σε ετήσια βάση από το 2001.

Φέτος, η «Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών» θα εορταστεί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στη Λεμεσό, στην παρουσία της Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία Ανδρούλλας Βασιλείου.

Η κ. Βασιλείου θα βραβεύσει στη διάρκεια της εκδήλωσης πέντε σχέδια που συνέβαλαν εντυπωσιακά στην προώθηση της διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών, στο πλαίσιο της διάσκεψης με θέμα «Πολυγλωσσία στην Ευρώπη» στη Λεμεσό.

Στην εκδήλωση, περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι θα διερευνήσουν τρόπους για την καλύτερη εκμάθηση γλωσσών και θα συζητήσουν το ρόλο των γλωσσών στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

Η Διάσκεψη με θέμα την "Πολυγλωσσία στην Ευρώπη» συμπίπτει με την 10η επέτειο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης 2002, στο πλαίσιο του οποίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζήτησαν την έναρξη της διδασκαλίας δύο ξένων γλωσσών από πολύ μικρή ηλικία και την κατάρτιση ενός δείκτη γλωσσικής ικανότητας για τη μέτρηση της προόδου κατά την εκμάθηση γλωσσών.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης, θα διοργανωθεί έκθεση για την προβολή των κυριότερων ευρωπαϊκών σχεδίων εκμάθησης γλωσσών και θα παρέχονται πληροφορίες για τις γλωσσικές υπηρεσίες και μέσα επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εξειδικευμένα σε ευρωπαϊκά θέματα.

Στην ΕΕ ομιλούνται 23 επίσημες γλώσσες (με την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ το προσεχές έτος θα γίνουν 24) καθώς και περίπου 60 περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες και περισσότερες από 175 γλώσσες μεταναστών.

Το νέο προτεινόμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία "Erasmus για όλους" για την περίοδο 2014-2020, φιλοδοξεί να ενισχύσει τη στήριξη της διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών.

Το πρόγραμμα προβλέπει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης που θα επιτρέψει σε πέντε εκατομμύρια άτομα να επιχορηγούνται από την ΕΕ για σπουδές, κατάρτιση ή εθελοντική εργασία στο εξωτερικό – αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τον σημερινό που προβλέπεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων 2007-2013.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα «Erasmus για όλους» συζητείται προς το παρόν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Η ΕΕ επενδύει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για την προώθηση των γλωσσικών δεξιοτήτων και άλλων ικανοτήτων, μέσω πρωτοβουλιών όπως είναι το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να πραγματοποιήσουν ένα μέρος των σπουδών ή της κατάρτισής τους, με τη μορφή μαθητείας, σε μια άλλη χώρα.

Περισσότεροι από 400 000 πολίτες νεαρής, κυρίως, ηλικίας επιχορηγούνται κάθε έτος μέσω του προγράμματος Erasmus (τριτοβάθμια εκπαίδευση), Leonardo da Vinci (επαγγελματική κατάρτιση) και Νεολαία σε Δράση (εθελοντισμός/εργασία για νέους), προκειμένου να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Επιπλέον, η ΕΕ επενδύει 50 εκατομμύρια περίπου, ετησίως, για την υποστήριξη δραστηριοτήτων και σχεδίων που αφορούν τις γλώσσες.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ