Αυτοί είναι οι 7 τύποι ανασφαλών ανθρώπων – Μάθετε πως να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας & παίρνετε ρίσκα – Η Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου εξηγεί

Πώς ξεπερνιέται η ανασφάλεια;

Η ανασφάλεια έχει την τάση να διογκώνει παρελθούσες εμπειρίες και να τις προβάλλει στο μέλλον. Για να έχουμε μέλλον χρειάζεται να ζούμε το παρόν και να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν μας.

Η ανασφάλεια, αυτό το τρομερά ενοχλητικό συναίσθημα που έχουμε κάποιες φορές, έχει τη βάση της στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά που έμειναν απροετοίμαστα είτε από αμέλεια, είτε από σκληρότητα και εγκατάλειψη είτε από υπερπροστατευτική διάθεση, είναι πιο ευπαθή και ευπρόσβλητα.

Γράφει η Κλινική Ψυχολόγος, Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου:

Παιδιά που τους χαρακτηρίζει η ενδοπροσωπική δυσπροσαρμοστία βιώνουν ένα διάχυτο αρνητικό συναίσθημα εσωτερικής ανασφάλειας. Η ανασφάλεια του παιδιού μπορεί να παίρνει τη μορφή υπερβολικής ντροπαλότητας και δειλίας, ωστόσο μπορεί να εκδηλώνεται ως φόβος του παιδιού να πάει στο σχολείο ή ως δισταγμός του να βρεθεί ανάμεσα στα άλλα παιδιά που παίζουν στην αυλή του σχολείου.

Μπορεί ακόμη, η ανασφάλεια, να παίρνει τη μορφή εξάρτησης με την υπερβολική προσκόλληση στη μητέρα του και σε άλλα πρόσωπα ή μπορεί να εκδηλώνεται ως φόβος για τους δασκάλους ή άλλα πρόσωπα.

Η εσωτερική ανασφάλεια εκδηλώνεται συνήθως σε τέσσερις τομείς της ζωής του παιδιού: στο σχολείο, στο παιχνίδι, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις.

Τα παιδιά που κατορθώνουν να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής είναι μάλλον τα παιδιά που τα έχουμε προετοιμάσει για τη ζωή και όχι εκείνα που τα έχουμε σε γυάλινη σφαίρα προστατευμένα για να μην πάθουν κανένα «κακό». Όταν λοιπόν αυτό το ανασφαλές παιδί μεγαλώσει γίνεται ένας ανασφαλής ενήλικας.

Το άτομο με συναισθηματική ανασφάλεια αισθάνεται ότι του επιτίθονται εκατέρωθεν, ότι οι άλλοι, σημαντικοί και μή, μονίμως το έχουν κάτω από το μικροσκόπιο και το παρατηρούν, το κριτικάρουν ή το αντιπαλεύονται. Το άτομο με συναισθηματική ανασφάλεια βρίσκει ότι στα λόγια των άλλων υπάρχει πάντα μια αιχμή εναντίον του. Πολλές φορές νιώθει ότι οι άλλοι έχουν μόνο προτερήματα και το ίδιο μόνο ελαττώματα.

άνδρας σκέφτεται αν ξεπερνιέται η ανασφάλεια

Διαβάστε ακόμα: Η διαφωνία των γονιών μπροστά στο παιδί, το βάζει σε δυσχερή θέση – Γίνεται διαιτητής & αυτός δεν είναι ο ρόλος του (φωτό)

Ο Bach αναφέρει επτά τύπους ανασφαλών ανθρώπων:

1. Εκείνον που αμφιβάλλει για τον εαυτό του και την ικανότητα του ν΄αποφασίζει και να εκφράζει απόψεις. Έχει την συνήθεια να ζητά διαρκώς συμβουλές από τους άλλους.

2. Εκείνον που δυσκολεύεται ν΄αποφασίσει και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο πράγματα γιατί μία του φαίνεται σωστό το ένα και μία το άλλο. Η συνεχής του ανασφάλεια εξασθενεί την ικανότητα του ν ΄αυτοσυγκεντρώνεται.

3. Ο ανασφαλής που χάνει εύκολα το θάρρος του.

4. Ο ανασφαλής που βρίσκεται σε απελπισία, απόγνωση.

5. Ο ανασφαλής που αισθάνεται συνεχώς κουρασμένος σωματικά και πνευματικά.

6. Ο ανασφαλής που είναι φιλόδοξος και θέλει να χαρεί τη ζωή σε κάθε της έκφραση αλλά δυσκολεύεται ν΄αποφασίσει με τι θα έπρεπε ν΄ασχοληθεί, γιατί δεν νιώθει να τον ελκύει τίποτα ιδιαίτερα.

7. Οι άνθρωποι που είναι ανασφαλείς παρουσιάζουν παθητική συμπεριφορά. Μπορεί να αποφεύγουν τις συγκρούσεις ή να είναι συνεχώς αγχωμένοι. Πολλοί ανασφαλείς παρουσιάζουν ονυχοφαγία ή καταφεύγουν σε νευρωτικού τύπου συμπεριφορές όπως να τρίζουν τα δόντια τους, να παίζουν με τα δάκτυλα τους πάνω στο τραπέζι, να κουνάνε νευρικά τα πόδια τους.

Ακόμη οι ανασφαλείς μπορεί να παρουσιάζουν επιθετικού τύπου συμπεριφορές. Οι προσκολλήσεις ασφάλειας είναι η κυριότερη αιτία της ανασφάλειας. Πολλοί άνθρωποι π.χ προσκολλούνται σε σχέσεις που ονομάζουνε «σχέσεις αγάπης» ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για σχέσεις ασφάλειας ή υπό όρους αγάπης.

Πώς ξεπερνιέται η ανασφάλεια;

Η ανασφάλεια ξεπερνιέται όταν κανείς παραδεχτεί την κατάσταση του, κοιτάξει με ειλικρίνεια τον εαυτό του και θελήσει να τον γνωρίσει. Κατόπιν όταν το άτομο πάρει την ευθύνη του προβλήματος του. Όταν το άτομο ανακαλύψει τις ασφαλείς προσκολλήσεις του και τις μετασχηματίσει σε προτιμήσεις. Με την αντιμετώπιση των φόβων και την ανάληψη ρίσκων. Εν κατακλείδι όταν το άτομο ζητήσει τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ψυχολόγου για να βοηθηθεί στο να δομήσει τον νέο του εαυτό.

Διαβάστε ακόμα: Ιδού 10 σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι έχετε αγχώδη διαταραχή - Μην τα αγνοείτε!Ιδού 10 σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι έχετε αγχώδη διαταραχή - Μην τα αγνοείτε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ