Mελαγχολία των εορτών: Πλήττει πολύ κόσμο – Τα συμπτώματα & οι τρόποι να την αντιμετωπίσετε (φωτό & βίντεο)

Μάθετε τα πάντα για αυτή!

Η κατανόηση της αιτίας που οδηγεί στη θλίψη των γιορτών, θα σας βοηθήσει να ελέγχετε τα ερεθίσματα που την πυροδοτούν πριν αυτά κλονίσουν την ευτυχία σας.

Τα συναισθήματα θλίψης που διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, ιδιαίτερα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αναφέρονται ως μελαγχολία ή κατάθλιψη των εορτών.

Οι γιορτές θεωρούνται συνήθως μια περίοδος ευτυχίας και χαράς. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι μια περίοδος οδυνηρού προβληματισμού, θλίψης, μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης.

Γράφει η ομάδα του PsychologyNow:

Ακόμη και οι άνθρωποι που αγαπούν τις διακοπές μπορεί να βιώσουν τη μελαγχολία κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης περιόδου. Οι διακοπές είναι συχνά μια περίοδος έντονων συναισθημάτων και απαιτήσεων, που μπορεί να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται αγχωμένοι και εξαντλημένοι.

Σημάδια & συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της κατάθλιψης των εορτών είναι ένα επίμονο ή επαναλαμβανόμενο αίσθημα θλίψης που εμφανίζεται μέσα στην εορταστική περίοδο. Το συναίσθημα αυτό μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και διάρκεια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κατάθλιψη περιοδικά, αλλά να βιώνουν σύντομες περιόδους που αισθάνονται πιο αισιόδοξοι.

Ορισμένα σημάδια της κατάθλιψης των διακοπών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος
  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
  • Καταθλιπτική ή ευερέθιστη διάθεση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής
  • Αίσθημα μεγαλύτερης κόπωσης από το συνηθισμένο
  • Αίσθημα έντασης, ανησυχίας ή άγχους

Απώλεια της ευχαρίστησης για πράγματα που σας άρεσαν παλαιότερα

Το αίσθημα θλίψης κατά τους χειμερινούς μήνες και τους μήνες των διακοπών μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD). Πρόκειται για μια μορφή Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής (ΜΚΔ) που εμφανίζεται σε εποχιακά διαστήματα κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών του έτους.

thumb

Κατάθλιψη των εορτών αντί Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής

Η κατάθλιψη των εορτών και η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν, ωστόσο η διάρκεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι συνήθως οι καλύτερες ενδείξεις.

Κατάθλιψη των εορτών

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή

  • Ξεκινά γύρω στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και υποχωρεί λίγο μετά το τέλος του νέου έτους
  • Συνήθως διαρκεί περίπου το 40% του έτους, ξεκινώντας στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και διαρκεί μέχρι την άνοιξη ή και το καλοκαίρι
  • Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια
  • Συνήθως είναι πιο σοβαρή και εξουθενωτική

Αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη μέσα στις γιορτές. Ορισμένες από τις πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη ύπνου: Ένα κουραστικό εορταστικό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ύπνου, η οποία αυξάνει το άγχος.
  • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ: Δυστυχώς, οι άνθρωποι μερικές φορές στρέφονται σε ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της θλίψης και του άγχους των εορτών. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης των εορτών ακόμη πιο έντονα.
  • Οικονομικό άγχος: Το να κάνετε υπερβολικά έξοδα ή να δυσκολεύεστε να πληρώσετε δώρα για την οικογένεια και τους φίλους σας, μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσθετο βάρος οικονομικού στρες.
  • Απομόνωση και μοναξιά: Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να περάσετε τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να κάνει την περίοδο των γιορτών να φαίνεται ιδιαίτερα μοναχική.
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Μερικές φορές ακόμη και το να έχετε υψηλές προσδοκίες για το πως να περάσετε τις γιορτές μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και θλίψη. Η υπερ-εμπορευματοποίηση των εορτών μπορεί να δημιουργήσει την προσδοκία ότι οι άνθρωποι υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνονται ατελείωτη χαρά και γιορτινή διάθεση, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πίεση να αισθανθείτε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, προσθέτοντας έναν ακόμη στρεσογόνο παράγοντα σε μια ήδη πιεστική εποχή του έτους.

Επειδή οι γιορτές σηματοδοτούν την επικείμενη νέα χρονιά, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αρχίσουν να αναλογίζονται το περασμένο έτος και να βιώνουν συναισθήματα λύπης ή αποτυχίας. Μπορεί να σκέφτονται τους στόχους που είχαν θέσει και τα πράγματα που ήθελαν να πετύχουν και να νιώσουν απογοητευμένοι που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες αυτές.

Δεν είναι μόνο οι ενήλικες επιρρεπείς στην εποχιακή θλίψη. Οι αλλαγές στη ρουτίνα, η αντιμετώπιση οικογενειακών προβλημάτων, η έλλειψη φίλων και το άγχος κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορούν να συμβάλουν σε συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης ακόμη και στα παιδιά. Παρατηρήστε τυχόν σημάδια και μιλήστε με τον παιδίατρο σας, εάν ανησυχείτε.

Αντιμετωπίζοντας τη μελαγχολία των εορτών

Εκτός από το να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να διαχειριστείτε καλύτερα την εορταστική περίοδο.

1. Να πίνετε αλκοόλ υπεύθυνα

Το αλκοόλ λειτουργεί κατασταλτικά και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει τα αρνητικά συναισθήματα που ήδη μπορεί να έχετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε τελείως το ποτό. Αντίθετα, περιορίστε την κατανάλωσή του και αποφύγετε να το χρησιμοποιείτε ως τρόπο αντιμετώπισης ή αποφυγής δύσκολων συναισθημάτων. Αν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να περιοριστείτε σε ένα ή δύο ποτά όταν βρίσκεστε σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μην πίνετε αλκοόλ αν αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά. Η υπερβολική κατανάλωση, το μόνο που θα κάνει, είναι είναι να αυξήσει τα συναισθήματα κατάθλιψης.

2. Μην απομονώνεστε

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης. Το πρόβλημα είναι ότι η θλίψη συχνά σας κάνει να θέλετε να μείνετε μόνοι σας στο σπίτι. Και αν είστε μόνοι σας, χωρίς την οικογένειά σας μέσα στις γιορτές, το να βρείτε κοινωνική υποστήριξη μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο.

3. Ασκηθείτε τακτικά

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να τηρήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής όταν αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά, έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Έτσι, ενώ το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο μπορεί να είναι δύσκολο όταν είστε αγχωμένοι, πολυάσχολοι και θλιμμένοι, προσπαθήστε να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να περάσετε ώρες στο διάδρομο ή στο μηχάνημα με τα βάρη για να νιώσετε τα οφέλη της άσκησης.

4. Μάθετε να λέτε «Όχι»

Οι διακοπές συχνά σημαίνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τη βοήθειά σας και έχουν απαιτήσεις από εσάς. Οι προσκλήσεις για γιορτινές εκδηλώσεις μπορεί να μετατραπούν σε αγχωτικές κοινωνικές υποχρεώσεις. Μικρές χάρες για φίλους μπορεί να μετατραπούν σε τεράστιες υποχρεώσεις που δεν είχατε προβλέψει. Αποφύγετε την υπερβολική δέσμευση, γνωρίζοντας τα όριά σας και μαθαίνοντας πώς να λέτε «όχι».

5. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε. Ακόμη και 15 με 20 λεπτά την ημέρα για να απολαύσετε λίγη ησυχία, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε μουσική, να κάνετε μπάνιο, να κάνετε διαλογισμό ή κάποια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα μπορεί να κάνει θαύματα στη μείωση του άγχους σας.

6. Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι ωραίο να είστε ενθουσιασμένοι με τις γιορτές και να κάνετε σχέδια για τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές και εφικτές.

Οι διακοπές αλλάζουν όπως αλλάζουν και οι άνθρωποι. Τα παιδιά μεγαλώνουν, οι άνθρωποι μετακομίζουν και νέοι άνθρωποι μπορεί να γίνουν μέρος της ζωής σας. Το κλειδί είναι να εστιάσετε σε αυτές τις συνδέσεις, να δημιουργήσετε νέες παραδόσεις και να θυμάστε τις προηγούμενες γιορτές με αγάπη, ενώ παράλληλα να απολαμβάνετε τις γιορτές που βρίσκονται μπροστά σας. Επικεντρωθείτε στην απόλαυση της εμπειρίας και του χρόνου που περνάτε με τους αγαπημένους σας και όχι στην επίτευξη ενός τέλειου τελικού αποτελέσματος.

Οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες για να είναι ξεχωριστές. Δεν χρειάζεται να μοιάζουν ακριβώς με τις διακοπές του παρελθόντος για να είναι εξίσου σημαντικές και αξέχαστες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ένας κακός γάμος είναι χειρότερος από ένα διαζύγιο για τα παιδιά; - Η ιστορία της μικρής Ζωής & το αίτημα στον ψυχολόγο της (φωτό & βίντεο)

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι χειρότερο: Μια κακή σχέση ή το να είσαι μόνος; - Oι ψυχολόγοι εξηγούν (φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr