Αν δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την καθημερινότητά σας, αλλάξτε την! – Ιδού οι 3 στρατηγικές για να πετύχετε τον ψυχολογικό πλούτο στη ζωή σας (φωτό & βίντεο)
Ανακαλύψτε τες!
Αυτές οι 3 στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον ψυχολογικό πλούτο στη ζωή σας.
Φανταστείτε ότι είναι Δευτέρα πρωί, κάνει πολύ κρύο και έχει ακόμα σκοτάδι, αλλά μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι, ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε «αγώνα δρόμου». Τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο. Εσείς πρέπει να πάτε στη δουλειά.
Και, φυσικά, η διαρκώς αυξανόμενη λίστα με τις δουλειές που έχετε να κάνετε «αιωρείται» πάνω από το κεφάλι σας σαν ένα σκοτεινό σύννεφο, κατά κάποιο τρόπο τόσο απειλητική για να την αγνοήσετε όσο και πολύ απωθητική για να ξεκινήσετε τις εργασίες της.
Γράφει η ομάδα του PsychologyNow
Τέτοιες μέρες, μπορεί να είστε ευγνώμονες απλώς και μόνο που τα καταφέρνετε. Αλλά μετά αρχίζουν όλα πάλι από την αρχή.
Αν και δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, μπορείτε να τη αλλάξετε. Η πιο πρόσφατη ψυχολογική έρευνα για την «καλή ζωή» δείχνει το δρόμο: Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης σας – το mindset σας, μπορείτε να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο ενδιαφέρουσα και να πετύχετε τον ψυχολογικό πλούτο στη ζωή σας.
Ο ψυχολογικός πλούτος προσδιορίζει μια ισχυρή μορφή γνωστικής δέσμευσης. Διαφέρει από την ευτυχία και το νόημα, αλλά είναι εξίσου σημαντικός για την καλή ζωή.
Σε συνεργασία με τον Shigehiro Oishi και το ερευνητικό του εργαστήριο, διερεύνησα αν ο τομέας της θετικής ψυχολογίας έχει παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό μια σημαντική διάσταση της καλής ζωής. Ως ο φιλόσοφος της ομάδας μας, είχα δύο οδηγίες. Πρώτον, βοήθησα να ορίσουμε την έννοια του ψυχολογικού πλούτου και να κατανοήσουμε τι τον διακρίνει από την ευτυχία και το νόημα. Δεύτερον, ξεκίνησα να διερευνήσω γιατί ο ψυχολογικός πλούτος είναι πολύτιμος.
Οι αρχικές μας μελέτες βρήκαν ότι οι άνθρωποι εκτιμούν τις εμπειρίες που διεγείρουν το μυαλό τους, τους «προκαλούν» και τους δημιουργούν μια σειρά συναισθημάτων. Πολλοί θα επέλεγαν μια ζωή γεμάτη από αυτές τις εμπειρίες, τις οποίες περιγράφουμε ως ψυχολογικά πλούσιες, από μια ευτυχισμένη ζωή ή μια ζωή με νόημα.
Αυτή η διαπίστωση υποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ψυχολογικός πλούτος στο πλαίσιο της καλής ζωής, αλλά δεν εξηγεί γιατί είναι καλός και γιατί οι άνθρωποι οφείλουν να του δώσουν χώρο στη ζωή τους. Πρόκειται για ερωτήματα που είναι συνδεδεμένα με αξίες και δεν μπορούν να απαντηθούν μέσω εμπειρικής έρευνας. Οι απαντήσεις μπορούν να βρεθούν αντ’ αυτού μέσω της φιλοσοφικής ανάλυσης.
Η φιλοσοφική μου ανάλυση υποδηλώνει ότι ο ψυχολογικός πλούτος είναι καλός για εσάς επειδή είναι ενδιαφέρων.
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να υιοθετήσετε ένα mindset που χαρακτηρίζεται από περιέργεια, δημιουργικότητα και αυτό που ονομάζω «ενσυνειδητότητα 2.0». Όταν φέρνετε αυτές τις τρεις προοπτικές στην καθημερινότητά σας, μεταμορφώνετε την αγγαρεία σε ατελείωτες ευκαιρίες να βιώσετε τον κόσμο ως συναρπαστικό. Αναπτύσσετε την ικανότητα να βελτιώσετε τη δική σας ζωή.
Ενσυνειδητότητα 2.0: Παρατηρώ χωρίς να κρίνω
Αυτό που ονομάζω «ενσυνειδητότητα 2.0» σημαίνει να αποδίδετε μη αξιολογική επίγνωση στον κόσμο γύρω σας: να δίνετε προσοχή χωρίς να κρίνετε.
Πρόκειται για μια μορφή παρατήρησης που αναδεικνύει λεπτομέρειες που συνήθως παραβλέπετε: την υφή των φύλλων ενός φυτού στο σπίτι, τα πρόσωπα των ξένων που περνάνε στο πεζοδρόμιο, τα διαφορετικά ύψη των κονσερβών σε ένα ράφι καταστήματος.
Φέρνοντας αυτές τις λεπτομέρειες στη συνείδησή σας, διεγείρετε το μυαλό σας, επιτρέποντάς σας να ασχοληθείτε νοητικά με το περιβάλλον σας με ενεργό τρόπο. Η παρατήρηση των πραγμάτων μέσω της ενσυνειδητότητας 2.0 είναι το πρώτο βήμα για να ζήσετε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.
Ένα καλό μέρος για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα 2.0 είναι κατά τη διάρκεια της πρωινής σας μετακίνησης. Επειδή πρόκειται για ρουτίνα, πιθανότατα δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ασχοληθείτε πολύ με τις λεπτομέρειες αυτού που κάνετε.
Αντ’ αυτού, θα βρείτε άλλους τρόπους να περάσετε την ώρα σας, όπως το να ακούτε τις ειδήσεις ή το αγαπημένο σας podcast. Αυτές οι δραστηριότητες σας αποσπούν την προσοχή από την κατά τα άλλα βαρετή μετακίνηση, αποσυνδέοντάς σας από αυτήν.
Αλλά μπορείτε επίσης να ανταπεξέλθετε στη διαδρομή σας, αν εμπλακείτε με αυτήν, ώστε να την κάνετε λιγότερο βαρετή. Εδώ είναι που η δύναμη του mindfulness 2.0 αναλαμβάνει δράση. Παρατηρώντας ενεργά τα πράγματα γύρω σας είτε πρόκειται για τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι στη στάση του λεωφορείου, είτε για τα μοτίβα κυκλοφορίας που δημιουργούνται σε ένα φανάρι, είτε για ένα σμήνος πουλιών που πετάει πάνω από το κεφάλι σας – απασχολείτε το μυαλό σας και προετοιμάζετε τον εαυτό σας να βιώσει το ενδιαφέρον.
Περιέργεια: Εξερεύνηση μέσω ερωτήσεων
Η περιέργεια δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Ανεξάρτητα από το πόσα ξέρετε, πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε περίεργοι – ειδικά αν έχετε μάθει να παρατηρείτε τις λεπτομέρειες μέσω της ενσυνειδητότητας 2.0.
Ας πούμε ότι έχετε παρατηρήσει, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής σας, την ομάδα ανθρώπων που έχει συγκεντρωθεί γύρω από τη στάση του λεωφορείου. Τώρα αφήστε την περιέργειά σας να απογειωθεί:
Ήταν αυτή η στάση λεωφορείου πάντα εκεί;
Πόσο καιρό αυτή η εξαιρετικά περίεργη διαφήμιση ακινήτων είναι κολλημένη στην πλάτη του καθίσματός σας;
Τόσοι πολλοί άνθρωποι σχηματίζουν ουρά αυτό το κρύο πρωινό. Ίσως αναρωτηθείτε αν θα νιώθατε λίγο πιο συνδεδεμένοι αν ήσασταν μαζί τους. Αλλά μετά παρατηρείτε ότι κανείς τους δεν μιλάει. Μήπως ταξιδεύουν με το ίδιο λεωφορείο μαζί, κάθε μέρα, χωρίς να αναγνωρίζει ο ένας τον άλλον;
Μέσω των ερωτήσεων, ζητάτε από το μυαλό σας να σκεφτεί κάτι που δεν είχε σκεφτεί πριν. Δημιουργείτε νέες σκέψεις, και αν αφήσετε το μυαλό σας να συνεχίσει, θα έχετε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, ενώ κάνετε την ίδια διαδρομή κάθε μέρα.
Ακόμα καλύτερα, θα έχετε δημιουργήσει αυτή την ενδιαφέρουσα εμπειρία μόνοι σας. Έχετε αξιοποιήσει μια ικανότητα για να βελτιώσετε τη ζωή σας, μια ικανότητα που είναι απολύτως υπό τον έλεγχό σας.
Δημιουργικότητα: Δοκιμάζοντας κάτι νέο
Ενώ οι άνθρωποι συχνά θεωρούν τη δημιουργικότητα ως ένα ταλέντο, που ανήκει μόνο στους καλλιτέχνες ή τους εφευρέτες, όλοι έχουν την ικανότητα να είναι δημιουργικοί. Η δημιουργικότητα είναι μια δεξιότητα που περιλαμβάνει τον σχηματισμό νέων συνδέσεων με το μυαλό σας.
Είστε δημιουργικοί κάθε φορά που κάνετε κάτι νέο ή διαφορετικό. Είτε πρόκειται για τη σχεδίαση ενός λαμπρού τοπίου είτε για τη χρήση ενός νέου συνδυασμού χρωμάτων, είτε για τη δημιουργία ενός νέου εδέσματος είτε για την απλή βελτίωση μιας συνταγής, όλα εμπίπτουν στην ομπρέλα της δημιουργικότητας.
Όταν είστε δημιουργικοί, με μικρούς ή μεγάλους τρόπους, δημιουργείτε καινοτομία στη ζωή σας, και αυτό σας βάζει στο δρόμο προς την εμπειρία του ψυχολογικού πλούτου. Η καινοτομία σχεδόν εξαναγκάζει το μυαλό να σκέφτεται και να αισθάνεται με νέους τρόπους, διεγείροντας αυτή τη στιβαρή μορφή γνωστικής δέσμευσης που φέρνει το ενδιαφέρον.
Ακόμη και λίγη δημιουργικότητα θα φέρει καινοτομία στην καθημερινή σας ρουτίνα. Φορέστε κάτι που δεν φοράτε συνήθως. Προσθέστε λίγη φινέτσα στο γραφικό σας χαρακτήρα ή επιλέξτε ένα στυλό διαφορετικού χρώματος για να γράψετε.
Αλλάξτε τα μοτίβα στην προφύλαξη οθόνης σας. Παρατηρήστε τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι μικρές αλλαγές στην ημέρα σας. Σιγά-σιγά, θα συμβάλλουν κάνοντας τη μέρα σας λίγο πιο ενδιαφέρουσα.
Η εμπειρία του καθενός για το τι είναι ενδιαφέρον είναι μοναδική. Δεν υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους μας, επειδή το «ενδιαφέρον» εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς το μυαλό μας εμπλέκεται, αντιδρά και ανταποκρίνεται. Μέσα από την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας 2.0, και φέρνοντας την περιέργεια και τη δημιουργικότητα στις εμπειρίες σας, εκπαιδεύετε το μυαλό σας να εμπλέκεται, να αντιδρά και να ανταποκρίνεται με τρόπους που θα μετατρέψουν οποιαδήποτε εμπειρία σε ενδιαφέρουσα.
Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να φέρει ο τρόπος σκέψης μας. Είναι μια ικανότητα βελτίωσης της ζωής μας που ο καθένας μπορεί να αναπτύξει.
Διαβάστε ακόμα: Tα κορίτσια τείνουν να έχουν περισσότερο άγχος από τα αγόρια – Τι προτείνουν οι ψυχολόγοι στους γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους;
Διαβάστε ακόμα: Oι ειδικοί μίλησαν! – Μια ώρα σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης (φωτό & βίντεο)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr