Αποκλειστικό: Γιάννης Μώραλης: Ο Πειραιάς θα γίνει το πρώτο λιμάνι της Ευρώπης - Ο Μιχαλολιάκος τον βλέπει σαν κωμόπολη & σαν κομματικό του φέουδο - Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας

Όταν ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης «κατεβαίνει» ως υποψήφιος δήμαρχος στον Πειραιά, τη φυσική έδρα του μεγαλύτερου αθλητικού συνδέσμου της χώρας, τότε αναμφίβολα πρόκειται για είδηση. Πόσο δε μάλλον, όταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, βρίσκεται και ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Όταν ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης «κατεβαίνει» ως υποψήφιος δήμαρχος στον Πειραιά, τη φυσική έδρα του μεγαλύτερου αθλητικού συνδέσμου της χώρας, τότε αναμφίβολα πρόκειται για είδηση. Πόσο δε μάλλον, όταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, βρίσκεται και ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.



Αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν λόγο για «ποδοσφαιροποίηση» της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκμετάλλευση του ονόματος της ιστορικής πειραϊκής ομάδας, ωστόσο ακόμα περισσότεροι υποστήριξαν πως ο Γιάννης Μώραλης, έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο και μάλιστα ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής», είναι μια κίνηση μακριά από τα κομματικά συμφέροντα και την πολιτική όπως την ξέραμε.



Το eirinika.gr και ο Χάρης Αποστολόπουλος, συνάντησαν τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ο οποίος απάντησε σε μια σειρά από καίρια και «καυτά» ερωτήματα. Ο κ. Μώραλης, μίλησε για τον Πειραιά, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Ολυμπιακό αλλά και τον νυν δημαρχο του Πειραιά, τον κ. Μιχαλολιάκο. Διαβάστε αναλυτικά.

Κύρια σημεία:

  • Είμαστε μια νέα, υπερκομματική, ανεξάρτητη κίνηση που πάει κόντρα στον παλαιοκομματισμό.
  • Τιμή μου που ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ποδοσφαιροποιείται. Είναι άδικη αυτή η κριτική.
  • Ξέρουμε πώς να κάνουμε τον Πειραιά το πρώτο λιμάνι της Ευρώπης
  • Ο κ. Μιχαλολιάκος διοίκησε με πελατειακά συστήματα, κλειστές ομάδες και αυταρχισμό.


Χάρης Αποστολόπουλος: Πείτε μας μερικά λόγια για τον συνδυασμό σας, τον «Πειραιά Νικητή», το ψηφοδέλτιό σας αλλά και τον πρόεδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, που συμπεριλμβάνεται σε αυτό.

Γιάννης Μώραλης: Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν πολίτες σε δράση με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες. Αλλά με ένα και μοναδικό στόχο: την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης. Είμαστε μια νέα, υπερκομματική, ανεξάρτητη κίνηση που πάει κόντρα στον παλαιοκομματισμό.  Θα σας πω μόνο ότι το 60% των υποψηφίων μας θέτουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά. Την ανανέωση που ζητά η κοινωνία εμείς την κάνουμε πράξη. Για δε τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι τιμή μου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από τη θέση του υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου. Έχει προσφέρει πολλά στον Πειραιά, με αγάπη και ανιδιοτέλεια και θα προσφέρει ακόμη περισσότερα. Διαθέτει την απαραίτητη δύναμη, το κύρος και την εμπειρία για να συμβάλει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία του Πειραιά.



ΧΑ: Επειδή στον συνδυασμό σας, εκτός από εσάς, υπάρχουν και πολλά άλλα άτομα από τον χώρο του Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης, Πέτρος Κόκκαλης, Αντώνης Νικοπολίδης, Νικόλαος Μαντούβαλος), πολλοί έσπευσαν να ταυτίσουν τις έννοιες. Τελικά ποδοσφαιροποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση ή όχι;

ΓΜ: Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι προερχόμενοι από τον αθλητισμό συμμετέχουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είτε στον Πειραιά, είτε σε κάποιον Δήμο της Ελλάδας. Η κριτική αυτή είναι άδικη γιατί για τα στραβά της πολιτικής δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση ο αθλητισμός.

ΧΑ: Απ' όσο κατάλαβα, δεν εμπλέκετε τον Ολυμπιακό στην πολιτική. Άρα το σχήμα σας δεν θυμίζει την Παναθηναϊκή Κίνηση, που είχε συμμετάσχει και στις εθνικές εκλογές.

ΓΜ: Όχι, σε καμία περίπτωση.  Δεν εμπλέκουμε τον Ολυμπιακό με την πολιτική και είναι κάτι που το ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα.



ΧΑ: Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τα κοινά; Το είχατε σκεφθεί και παλιότερα να ασχοληθείτε με την πολιτική;

ΓΜ: Είναι ίσως λιγότερο γνωστό αλλά έχω μεγαλώσει σε ένα πολιτικό περιβάλλον, καθώς ο πατέρας μου ήταν ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80. Πάντοτε παρακολουθούσα τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά δεν συμμετείχα σε αυτές, καθώς επέλεξα διαφορετικό δρόμο και μια επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα και στο χώρο του αθλητισμού. Η υποψηφιότητα στον Δήμο Πειραιά προέκυψε όταν φορείς της πόλης, βλέποντας την άσχημη πορεία του Πειραιά, ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την δημιουργία μιας ανεξάρτητης και υπερκομματικής δημοτικής κίνησης. Οι συζητήσεις αυτές ωρίμασαν και πριν από λίγες εβδομάδες παρουσιάσαμε τον συνδυασμό μας. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…



ΧΑ: Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θέλετε να αλλάξετε στον Πειραιά;

ΓΜ: Ο Πειραιάς Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Ζωντανεύουμε με τις γειτονιές της πόλης με τη δημιουργία νέων χώρων για τα παιδιά, αθλητικών υποδομών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε κάθε γειτονιά της πόλης. Δημιουργούμε εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικής πολιτικής και προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη. Διατηρούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού.  

ΧΑ: Ποιο το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Δήμου;

ΓΜ: Το μεγαλύτερο προτέρημα,  είναι η γεωστρατηγική του θέση στη Μεσόγειο, ότι ο Πειραιάς βλέπει θάλασσα και ανέκαθεν ήταν σημείο εξωστρέφειας για την Ελλάδα. Και αυτό το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Το μειονέκτημά του είναι ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τον Πειραιά για τα καλά, κάθε σπίτι έχει και έναν άνεργο, επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή έχουν φύγει από την πόλη... Άρα καλούμαστε να αναλάβουμε ένα δύσκολο έργο αναγέννησης του. Έχουμε όμως τη δύναμη και τη θέληση να ξαναχτίσουμε τον Πειραιά, για να νοιώσουν και πάλι υπερήφανοι οι Πειραιώτες.


ΧΑ: Τι σας έκανε εντύπωση τώρα που... «χτενίσατε» ακόμα περισσότερο τις γειτονιές του Πειραιά;

ΓΜ: Ο μαρασμός, η εγκατάλειψη στις γειτονιές του Πειραιά. Η απογοήτευση στα μάτια των Πειραιωτών. Αλλά και προσμονή, ελπίδα για αυτό που δημιουργήσαμε, την κίνησή μας, τον Πειραιά Νικητή...

ΧΑ: Ποια η άποψή σας για τον νυν δήμαρχο, τον κ. Μιχαλολιάκο; Τι έκανε σωστά και τι όχι;

ΓΜ: Ο κ. Μιχαλολιάκος είναι ένας κλασικός εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού. Διοίκησε τον δήμο με οικογενειακά συστήματα, με κλειστές ομάδες και αυταρχισμό. Βλέπει τον Δήμο Πειραιά ως κομματικό φέουδο. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας  έβαλε τον πήχη χαμηλά και σήμερα τον συγκρίνει με ελληνικές κωμόπολεις ισχυριζόμενος ότι έπραξε περισσότερα από άλλους δημάρχους του Πειραιά. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να υποτιμήσει τους Πειραιώτες. Δεν έπραξε τίποτα για τα μεγάλα προβλήματα όπως η ανεργία. Ήταν απλός παρατηρητής των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων στην πόλη μας.



Η αλήθεια είναι ότι το κέντρο του Πειραιά είναι λιγότερο βρώμικο από το παρελθόν, αλλά στις γειτονιές το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Εμείς από την άλλη πλευρά βάζουμε τον πήχη υψηλά. Γιατί ο Πειραιάς αξίζει περισσότερα. Αξίζει να γίνει το πρώτο λιμάνι της Ευρώπης. Ένα λιμάνι που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα εγγυάται την ευημερία των κατοίκων του. Έχουμε το σχέδιο και ξέρουμε πως θα το κάνουμε.

ΧΑ: Τι γίνεται με το λιμάνι του Πειραιά; Θα αποκρατικοποιηθεί; Εσείς τι θέλετε;

Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Εμείς, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα απαιτήσουμε τη διεύρυνση συμμετοχής του Δήμου στην διοίκηση του ΟΛΠ, ώστε η παρέμβασή μας να είναι ισχυρή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία της πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λιμάνι μας.


Με τη σύζυγό του Βάλια Κυριαζή και τον γιο του Πέτρο. Ο Γιάννης Μώραλης συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του. Οπως εκείνος τον πήγαινε στο γήπεδο για να δει τους άσους του Ολυμπιακού τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, έτσι και εκείνος πηγαίνει τον μικρό Πέτρο, που είναι μόλις 30 μηνών, στο «Γ. Καραϊσκάκης»

ΧΑ: Πώς μπορεί ο Πειραιάς να γίνει ένας δημοφιλής προορισμός και όχι ένα απλό «πέρασμα» των τουριστών για κάποιον άλλο προορισμό; Πώς θα κρατήσετε τους τουρίστες;

Σκοπεύουμε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού και κυρίως στη μεγαλύτερη αξιοποίηση της κρουαζιέρας, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει σημαντική άνοδο. Είναι αλήθεια ότι ο Πειραιάς δεν συγκρατεί στην πόλη τον μεγάλο αριθμό τουριστών που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια. Αν και υπολογίζονται σε 1,8 εκατομμύρια επιβάτες, είναι απλώς διερχόμενοι. Επιπλέον, φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε τον Πειραιά ως λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα, καθώς η οικονομία των λιμανιών αυτών επωφελείται από την αυξημένη παραμονή των τουριστών. Για να κρατήσουμε τους τουρίστες στην πόλη μας σχεδιάζουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων όπου θα αναδείξουμε την ιστορία και τη σύγχρονη εικόνα της πόλης μας. Έτσι σχεδιάζουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, από το λιμάνι μέχρι τα σύνορα του Πειραιά με τη Δραπετσώνα. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.



Παράλληλα, σχεδιάζουμε την ανάπλαση και σε άλλα σημεία του παραλιακού μετώπου. Σας αναφέρω ενδεικτικά τη χερσόνησο της Πειραϊκής, με ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και ειδικότερα των Κονώνειων Τειχών. Στην Ακτή Θεμιστοκλέους, από τη Μαρίνα Ζέας μέχρι τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στην περιοχή από το Μικρολίμανο μέχρι την Ακτή Δηλαβέρη και το Δελφινάριο, με ανασχεδιασμό και κοινή αισθητική των –συχνά αυθαίρετων- επεκτάσεων των καταστημάτων. Στο πάρκο του Προφήτη Ηλία, όπου θα δημιουργηθεί ένα νέο αξιοθέατο, το Πανόραμα του Πειραιά, από το οποίο οι επισκέπτες θα έχουν θέα σε όλη την πόλη και με σταθερά κυάλια σε χώρους, όπως το σημείο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η Ακρόπολη και το Σούνιο.

Who is who



Ο Γιάννης Μώραλης γεννήθηκε το 1968 και φοίτησε στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γιός του αείμνηστου Υπουργού Πέτρου Μώραλη είχε πάντα ενδιαφέρον για τα κοινά και την πολιτική χωρίς όμως να έχει ενταχθεί ενεργά σε κάποιο πολιτικό κόμμα.

Εργάζεται απο 22 ετών. Τα τελευταία 20 χρόνια δραστηριοποιείται στον Πειραιά τόσο ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του αθλητικού Marketing και της επικοινωνίας, όσο και ως στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχοντας αναλάβει σημαντικές θέσεις ευθύνης. Το 2011 ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή της ΠΑΕ.

Το 2012 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Super League όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Είναι παντρεμένος με τη Βάλια Κυριαζή και έχουν δύο παιδιά.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr