Μόνο στο Eirinika μιλάει η Γκέλυ Καλλινίκου: Δεν καταλαβαίνω τόσο ντόρο για την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο στη Γαύδο - Δεν έχουμε γιατρό εδώ και 2 χρόνια - Όχι σε ένα ακόμα τουριστικό νησί!

Η Ευαγγελία (Γκέλυ) Καλλίνικου, ακτιβίστρια, κεραμοποιός και μόνιμη κάτοικος του νησιού μόλις από το 2006, είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Γαύδου. Η κα Καλλινίκου αναδείχθηκε Δήμαρχος Γαύδου με 5 ψήφους διαφορά από την αντίπαλό της, Σοφία Τσιριντάνη. Συγκεκριμένα, η Γκέλυ Καλλινίκου έλαβε 71 ψήψους και με ποσοστό 51,82% κέρδισε το δήμο από τον α' κιόλας γύρο.

Η Ευαγγελία (Γκέλυ) Καλλίνικου, ακτιβίστρια, κεραμοποιός και μόνιμη κάτοικος του νησιού μόλις από το 2006, είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Γαύδου. Η κα Καλλινίκου αναδείχθηκε Δήμαρχος Γαύδου με 5 ψήφους διαφορά από την αντίπαλό της, Σοφία Τσιριντάνη. Συγκεκριμένα, η Γκέλυ Καλλινίκου έλαβε 71 ψήψους και με ποσοστό 51,82% κέρδισε το δήμο από τον α' κιόλας γύρο. Το eirinika.gr και ο Χάρης Αποστολόπουλος, επικοινώνησαν με τη νέα δήμαρχο του νησιού ρωτώντας τη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μικρό αλλά ιστορικό νησί της Γαύδου, τις πρώτες της κινήσεις ως δήμαρχος αλλά και τα συναισθήματά της μετά την εκλογή.

Γυναίκα δήμαρχος στη Γαύδο, για πρώτη φορά -Η νεαρή, ακτιβίστρια, κεραμοποιός που κέρδισε με πέντε ψήφους διαφορά  [εικόνες]

Χάρης Αποστολόπουλος: Θέλω να μου πείτε πώς νιώθετε που είστε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Γαύδου και μάλιστα από τον α’ κιόλας γύρο.

Γκέλυ Καλλινίκου: Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε τόσο μεγάλος ντόρος στα ΜΜΕ για την «πρώτη γυναίκα δήμαρχο του νησιού»! Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα, αν είναι άνδρας ή γυναίκα στη θέση αυτή. Απλά έτυχε θεωρώ! Είμαστε μαζί με τον προηγούμενο δήμαρχο, δουλέψαμε και συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά!


Σίγουρα ένιωσα μεγάλη χαρά αν και πλέον υπάρχει και το βάρος της ευθύνης. Όσον αφορά το ότι εκλέχτηκα από τον α’ κιόλας γύρο, μη σας κάνει εντύπωση καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να μη βγάλουμε δήμαρχο με την πρώτη, καθώς ήμασταν 2 συνδυασμοί όλοι κι όλοι! Ακόμα και με μια ψήφο διαφορά, κάποιος θα είχε πάνω από 50% οπότε θα εκλεγόταν! Εγώ «βγήκα» με 5 ψήφους διαφορά.

ΧΑ: Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε για τη Γαύδο; Τι ανάγκες υπάρχουν και πώς μπορείτε να γίνετε ως νησί, ένας πιο δημοφιλής προορισμός τουριστικά;

ΓΚ: Να σας πω την αλήθεια, ο τουρισμός για εμάς βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα γιατί η Γαύδος δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Παράλληλα, μια τέτοιου είδους ανάπτυξη, ίσως να ερχόταν σε κόντρα με τη φύση, η οποία για εμάς είναι ναός. Το νησί είναι παρθένο και φυσικό και έχουμε την υποχρέωση να το υποστηρίξουμε όσο γίνεται.


Από κει και πέρα, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει το νησί να αποκτά τις υποδομές για να μπορεί να δεχθεί κάποιους τουρίστες αλλά και να αναπτυχθεί όσο γίνεται στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε κτηνοτροφία η οποία στην παρούσα φάση, είναι όπως ήταν πριν την Κατοχή. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου γεωργική δραστηριότητα με αποτέλεσμα όλα τα προϊόντα και τα αγαθά να τα εφοδιαζόμαστε από την Κρήτη. Καθημερινά όπως καταλαβαίνετε, η τοπική κοινωνία αποδυναμώνεται. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να αποκτήσουμε κάποια αυτάρκεια στα απαραίτητα.

Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, με κυριότερο αυτό του τομέα υγείας. Καθώς από τότε που «κόπηκαν» τα κίνητρα για τους γιατρούς της επαρχίας, όπως το επίδομα άγονης περιοχής, το αγροτικό ιατρείο μας είναι άδειο και είμαστε χωρίς γιατρό εδώ και 2 χρόνια! Επιπρόσθετα, έχουμε πρόβλημα με την ύδρευση, η οποία όμως έχει δρομολογηθεί και ευελπιστώ πως μέχρι το 2015 θα έχει δοθεί λύση. Για πρώτη φορά θα διαχωριστεί και από την άρδευση, ώστε να υπάρξει και μια ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.


Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί όσο γίνεται η Γαύδος και να υπάρχει μια ισορροπία φύσης, ανθρώπου, κατοίκων και τουριστών. Δεν θέλουμε να γίνει η Γαύδος μας, ένα νησί χωρίς ταυτότητα, όπως έχουν γίνει κάποια στο Β. Αιγαίο. Δεν είναι μονόδρομος ο τουρισμός για την ανάπτυξη πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, όχι μόνο για τα νησιά αλλά για όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr