Η συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα: ''Μια Βουλγάρα καθαρίστρια στην Ευρωβουλή; Που ακούστηκε; κάποιοι λοιπόν με ψήφισαν ακριβώς γι' αυτό''!
Ήταν μεσάνυχτα της 22ης Δεκεμβρίου 2008 όταν δύο άγνωστοι επιτέθηκαν με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, όταν εκείνη επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της.
Ήταν μεσάνυχτα της 22ης Δεκεμβρίου 2008 όταν δύο άγνωστοι επιτέθηκαν με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, όταν εκείνη επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της.
Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου, Νewsbeast.gr
Από τότε, οι δύο άγνωστοι οι οποίοι, για την ιστορία, δεν εντοπίστηκαν ποτέ, της κατέστρεψαν τη ζωή προκαλώντας της βλάβες, μη αναστρέψιμες.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα όμως, γνωστή και για τη δράση της στο σωματείο καθαριστριών, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Πάλεψε για να επανέλθει και με δύναμη ψυχής αγωνίστηκε για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Και τα κατάφερε.
Έτσι, στις 25 Μαΐου ο κόσμος την επιβράβευσε στέλνοντάς την στην Ευρωβουλή. Κι εκείνη μιλά στο newsbeast.gr για τους στόχους της στο ευρωκοινοβούλιο, τους αγώνες που προτίθεται να δώσει αλλά και για τη ζωή της και κατά πόσο έχει αυτή αλλάξει.
- Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή;
«Πήρα αγάπη, συμπαράσταση, αλληλεγγύη από τον κόσμο και θέλω να του ανταποδώσω όσο περισσότερο μπορώ. Θα κάνω ότι έκανα πάντα, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των αδύναμων, απλώς θα το κάνω με ένα διαφορετικό τρόπο και σε ένα άλλο επίπεδο μέσα από την Ευρωβουλή».
- Ποιο θα είναι το καινούργιο που θα φέρετε στο ευρωκοινοβούλιο;
«Στην πραγματικότητα τίποτα το καινούργιο. Θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ τα αυτονόητα. Το δικαίωμα των ανθρώπων, πιο πολύ των νέων στη δουλειά. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή αμοιβή, στα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία στην πρόνοια και στη φροντίδα που έχουν ανάγκη. Θα υπερασπιστώ μια Ευρώπη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Χωρίς αυτά δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης. Το καινούργιο είναι κάποιες παμπάλαιες ανθρωπιστικές αξίες που οι αγορές και οι άνθρωποι του πλούτου τις βλέπουν σαν ξεπερασμένες, σαν εμπόδια. Δεν είναι εμπόδια, είναι κίνητρα για να ξαναπάει η Ευρώπη μπροστά».
- Γιατί πιστεύετε ο κόσμος σας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του;
«Υποθέτω γιατί είδε στο πρόσωπό μου κάτι από τον εαυτό του, είδε τις δικές του δυσκολίες στη ζωή, τα δικά του βάσανα. Οι πολίτες με είδαν σαν μια από αυτούς. Εκεί που κάποιοι έλεγαν ειρωνικά “μια Βουλγάρα καθαρίστρια στην ευρωβουλή; Πού ακούστηκε;”, κάποιοι άλλοι με ψήφισαν ακριβώς γι’ αυτό. Η πολιτική δεν είναι προνόμιο των ισχυρών ή των ειδικών. Όλοι χρειάζονται. Και ο επιστήμονας και η καθαρίστρια».
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μαζί με τον Μανώλη Γλέζο
- Πώς θα παλέψετε για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα;
«Θα παλέψω με τον τρόπο που πάλευα πάντα, αλλά προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Ευρωβουλής. Στην Ελλάδα, με τα μνημόνια και την τρόικα, δεν καταπατούνται μόνο το Σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία, παραβιάζονται ακόμη και βασικές αρχές των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πώς είναι δυνατό να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες όταν εδώ οι μισθοί μειώνονται, όταν υπάρχουν 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, όταν καταστρέφεται η πρόνοια και η κοινωνική προστασία;».
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στο πλευρό των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών
- Πώς κρίνετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Ελλάδα για τους εργαζόμενους;
«Μου θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μου και στις άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης πριν 25 χρόνια, όταν κατέρρευσαν τα παλιά καθεστώτα. Οι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, όσοι δούλευαν αμείβονταν με ψίχουλα, εκατομμύρια μετανάστευσαν, η δημόσια περιουσία βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη στα χέρια τυχοδιωκτών, κερδοσκόπων, ακόμη και της μαφίας, η εκπαίδευση και η υγεία διαλύθηκαν».
- Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, θα μείνετε μόνο στο ευρωκοινοβούλιο ή σκέφτεστε ακόμη και τη συμμετοχή σε εθνικές εκλογές;
«Δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα, για να γίνω επαγγελματίας πολιτικός που θα περιφέρεται από τη μια θέση στην άλλη. Οφείλω να τιμήσω την ψήφο των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν και να εξαντλήσω τη θητεία μου εκεί που με έστειλαν, στην Ευρωβουλή. Θα φύγω μόνο αν δεν καταφέρω να δώσω στην παρουσία μου εκεί νόημα για όλους».
- Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας στο Παρίσι;
«Στο Παρίσι βρέθηκα αναγκαστικά, για να έχω πρόσβαση στο νοσοκομείο και στους γιατρούς που ανέλαβαν τη θεραπεία αποκατάστασης και τις δεκάδες εγχειρήσεις που χρειάστηκε να κάνω. Είναι δύσκολα, και για μένα και για τον γιο μου. Αλλά προσαρμοστήκαμε. Τώρα η ζωή μου θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να τη μοιράσω ανάμεσα σε τέσσερις πόλεις. Πάλι θα προσαρμοστώ, έτσι πιστεύω».
- Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην υγεία σας;
«Πολλά προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, άλλα δεν θα λυθούν ποτέ και θα μάθω να ζω με αυτά».
- Πολλές γυναίκες, εργαζόμενες, είδαν στο πρόσωπό σας, την ηρωίδα που πάλεψε για τα δικαιώματά τους και το πλήρωσε. Τι συμβουλεύετε αυτές τις γυναίκες που δουλεύουν ανασφάλιστες και κάτω από άθλιες συνθήκες;
«Τις συμβουλεύω να νικήσουν τον φόβο, να είναι απαιτητικές και ενωμένες, να μπουν στα σωματεία τους και να τα ζωντανέψουν, να μιμηθούν τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ήδη πέτυχαν μια σημαντική νίκη, να ενοχλούν τους πολιτικούς και τα κόμματα με τα αιτήματά τους. Και να ξέρουν ότι και σε μένα και στους άλλους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρουν ανθρώπους πρόθυμους να τις ακούσουν».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr