«Πεινάς; Φάε τον Πασόκο της γειτονιάς» - Εκτενές ρεπορτάζ του BBC για το ΠΑΣΟΚ (φωτό)

Στο ΠΑΣΟΚ από τον καιρό της ακμής του υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το σημερινό «αγώνα του να επιβιώσει» αφιερώνει άρθρο του το βρετανικό δίκτυο BBC.

Στο ΠΑΣΟΚ από τον καιρό της ακμής του υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το σημερινό «αγώνα του να επιβιώσει» αφιερώνει άρθρο του το βρετανικό δίκτυο BBC.



Πεινάς; Φάε τον Πασόκο της γειτονιάς»... η εικόνα με αυτή τη φράση που είναι γραμμένη πάνω σε κτίριο που κάηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της λιτότητας αποτελεί την εισαγωγή του άρθρου του βρετανικού δικτύου.

«Για ένα πολιτικό κόμμα που μάχεται για να επιβιώσει, η επιλογή ενός μεγάλου σταδίου της Αθήνας για το ετήσιο συνέδριό του ήταν μάλλον μία κακή επιλογή. Λίγες χιλιάδες πιστοί υποστηρικτές συκγεντρώθηκαν, αλλά οι δεκάδες χιλιάδες άδειες θέσεις έδωσαν την εικόνα ενός κόμματος ξεχασμένου», επισημαίνει το ρεπορτάζ.

«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ανήλθε στην εξουσία το 1981. Η δικτατορία είχε μόλις τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα ευήμερο κράτος, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, Μαρκ Λόουεν.

Ομως σήμερα, μαραζώνει, καθώς στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει μόλις το 6%, έχει κατακριθεί ευρέως για τη διαθφορά και για την αποδοχή της απεχθούς λιτότητας, όταν έλαβε ξανά τα ηνία της χώρας το 2009», συνεχίζει το άρθρο.

«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη ζωή ως μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, λίγοι αναμένουν ότι μπορεί να ορθοποδήσει. Όταν ήταν στις δόξες του, υποστηριζόταν από τους μισούς σχεδόν έλληνες ψηφοφόρους υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου», προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Ήταν μία ιδιοφυΐα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν μία ερωτική σχέση. Ηταν ένα όνειρο για ελευθερία, δημοκρατία και ένα καλύτερο μέλλον», θυμάται ο Σήφης Βαλυράκης, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος. Μετά από μία παύση το χαμόγελό του σβήνει. «Νιώθω, όμως λίγο απογοητευμένος, διότι το όνειρο δεν μας βγήκε. Εχουμε μία χώρα χρεοκοπημένη, διεφθαρμένη και δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε», συνέχισε ο κ.Βαλυράκης.

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ πήγε χέρι χέρι με την πτώση της Ελλάδας που δημιούργησε. Και μαζί μ' αυτή «έπεσε» και πάλαι ποτέ παντοδύναμη δυναστεία των Παπανδρέου: Ο Γεώργιος ο πρεσβύτερος, ο Ανδρέας και ο Γεώργιος ο νεότερος, όλοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, με τον πρεσβύτερο να ηγείται του κόμματος που προηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ. Ο νεποτισμός είχε από καιρό συνάρτηση με την ελληνική πολιτική.

Επισκεπτόμενος το Καλέντζι, ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι το όνομα Παπανδρέου είναι ακόμα ισχυρό και ότι αρκετοί έχουν ακόμη θετικά αισθήματα για την οικογένεια Το σπίτι των Παπανδρέου έχει γίνει καφετέρια. «Οι Παπανδρέου ήταν μία μεγάλη πολιτική οικογένεια. Αλλά ίσως η δημοκρατία δεν θα έπρεπε να αφορά δυναστίες», εξηγεί συγγενής τους.

Στο άρθρο φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις πολιτικών αλλά και οπαδών, όπως μιας φοιτήτριας που λέει ότι η λέξη ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα βρόμικη, όμως «θα προσπαθήσουμε να το ξαναζωντανέψουμε», αλλά και την πεποίθηση πως κάποιοι προσπαθούν να χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ όλα τα λάθη των τελευταίων 40 ετών, απλά και μόνο επειδή το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μετά το 2009 και αναγκάστηκε να πάρει τα μέτρα.

«Το ΠΑΣΟΚ οραματίστηκε μία διαφορετική κληρονομιά, να μείνει στη μνήμη για τα επιτεύγματά του. Αλλά αντί για αυτό έγινε το πολιτικό θύμα της κρίσης που το ίδιο βοήθησε να δημιουργηθεί. Και αυτό που μπορεί να το ρίξει οριστικά», καταλήγει το άρθρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr