Οι δραματικές στιγμές που έζησαν οι Έλληνες αθλητές στον Μαραθώνιο του τρόμου της Βοστώνης‏

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Hρθαμε να χαρούμε έναν από τους πιο διάσημους Μαραθώνιους του κόσμου και ακόμη δεν έχουμε χωνέψει αυτό που συνέβη»...

 «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Hρθαμε να χαρούμε έναν από τους πιο διάσημους Μαραθώνιους του κόσμου και ακόμη δεν έχουμε χωνέψει αυτό που συνέβη»...



Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος (δεξιά φωτό), μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, είναι ένας από τους Eλληνες δρομείς που πήραν μέρος στον αιματοβαμμένο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Ο ίδιος όπως κι άλλοι Eλληνες δρομείς και θεατές γλίτωσαν στο παρά πέντε από τη φονική έκρηξη που έσπειρε τον τρόμο στην αμερικανική μεγαλούπολη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους.

«Μόλις λίγα λεπτά πριν τις εκρήξεις περάσαμε τον τερματισμό με τον 22χρονο γιο μου Δημήτρη. Ο δεύτερος γιος μου, ο 20χρονος Αντρέας, βρισκόταν στο σημείο της πρώτης έκρηξης και παρακολουθούσε τον αγώνα»... Δυο τετράγωνα μετά τον τερματισμό τους, πατέρας και γιος άκουσαν τις εκρήξεις.

«Ενστικτωδώς σκύψαμε και μπήκαμε στο ξενοδοχείο μας. Μόλις συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί με έλουσε κρύος ιδρώτας. Πέρασε ένα τέταρτο μέχρι να εντοπίσω τον Αντρέα. Οι επικοινωνίες ήταν αδύνατες. Ευτυχώς είχε φύγει 9-10 λεπτά πριν την έκρηξη και προσπαθούσε να φτάσει στο ξενοδοχείο να μας βρει». Λίγα λεπτά πριν την έκρηξη πέρασε τη γραμμή του τερματισμού και ο Νίκος Πολλιάς.
Οι Ελληνες αθλητές που έζησαν τον τρόμο

Δύσκολες ώρες
«Μια γιορτή μετατράπηκε σε τραγωδία. Δίπλα μου έτρεχαν 80χρονοι, μικρά παιδιά, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Μια φοβερή ατμόσφαιρα που κατέληξε σε εφιάλτη. Οι πρώτες ώρες ήταν πολύ δύσκολες, μέχρι να βεβαιωθούμε πως όλοι οι Eλληνες ήμασταν καλά», λέει. Κάποιοι από την ελληνική αποστολή αποκλείστηκαν στο 35ο χιλιόμετρο και αναγκάστηκαν να περπατήσουν ώρες για να φτάσουν στα ξενοδοχεία.

Λίγα μέτρα από το σημείο της πρώτης έκρηξης, στην εξέδρα των επισήμων, βρισκόταν ο Δημήτρης Κυριακίδης, ο γιος του θρυλικού μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη. «Τη στιγμή των εκρήξεων περνούσαν τη γραμμή του τερματισμού απλοί άνθρωποι που τρέχουν για να ξεπεράσουν τα όνειρά τους». Μόλις ακούστηκε η δεύτερη έκρηξη, κατάλαβε πως πρόκειται για βόμβες. Η αντίδραση των αρχών ήταν οργανωμένη και ταχύτατη.

«Ξαφνικά το μυαλό σου αδειάζει. Κοιτάς κόσμο να τρέχει, σώματα ανθρώπων να σωριάζονται γεμάτα αίματα στο πεζοδρόμιο. Σκέφτεσαι πως δίπλα σου μπορεί να υπάρχει άλλη βόμβα». Είδε τραυματισμένους και ακρωτηριασμένους να μεταφέρονται με φορεία και καροτσάκια. Περπάτησε 10 χιλιόμετρα στους δρόμους μιας πόλης σε πανικό. «Aνθρωποι κλαίγανε, άλλοι πέφτανε στα γόνατα και προσεύχονταν στον δρόμο. Στην όψη τους υπήρχε ένα ερωτηματικό - Τι γίνεται εδώ; Aλλοι αγκαλιάζονταν. Eψαχναν φίλους και συγγενείς. Επικρατούσε κομφούζιο. Ορισμένοι πιο γενναίοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν. Oλοι κοιτούσαμε γύρω μας σκεπτόμενοι πού μπορεί να κρύβεται η επόμενη βόμβα. Δεν εξηγείται με τη λογική αυτό που έγινε».

Αθλητές και θεατές έγιναν ένα, λέει. Ο φόβος μπερδεύτηκε με την αλληλεγγύη και το μεγαλείο του ανθρώπου που βοηθά τον άγνωστο σε δύσκολες στιγμές. Μέχρι και χθες η πόλη ήταν -όπως έλεγαν Eλληνες- σε «εμπόλεμη κατάσταση». Και μπορεί όλα να αλλάζουν στο κεφάλαιο «ασφάλεια» των αγώνων δρόμου, αλλά όχι και στην ουσία τους. «Αυτό που ζήσαμε είναι ακατανόητο και τραγικό. Ωστόσο δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί. Το μήνυμα πρέπει να είναι το ανάποδο και οι συμμετοχές να πολλαπλασιαστούν», καταλήγει ο κ. Πολλιάς.

Ο γιος του αθλητή-θρύλου

«Ο πατέρας μου θα ήταν πολύ λυπημένος σήμερα, όπως όλοι. Οι μαραθωνοδρόμοι είναι αδέλφια μεταξύ τους. Κάποιοι προσπάθησαν να σπάσουν αυτή την οικογένεια. Αλλά δεν το βάζουμε κάτω». Ο Δημήτρης Κυριακίδης, που βρέθηκε προχθές στο «σημείο μηδέν» της Βοστόνης, είναι γιος του θρυλικού δρομέα Στέλιου Κυριακίδη, που ήρθε πρώτος στον ίδιο μαραθώνιο το 1946 σε ηλικία 36 ετών αφήνοντας αποσβολωμένο ολόκληρο τον κόσμο. «Εγώ έτρεχα για μένα κι αυτός για ένα ολόκληρο έθνος», ήταν η απάντηση που έδωσε στον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν ο Αμερικανός τότε Ολυμπιονίκης όταν ρωτήθηκε πώς και έχασε από τον καχεκτικό Ελληνα...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr