Σήμερα η στέψη του νέου βασιλιά της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ! Live σύνδεση

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους του Άμστερνταμ σήμερα όπου η Βασίλισσα Βεατρίκη θα παραιτηθεί και ο γιος της Βίλεμ Αλεξάντερ θα γίνει ο νέος μονάρχης. Η 75χρονη Βεατρίκη ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει το στέμμα ανοίγοντας το δρόμο για τη νέα γενιά τον περασμένο Ιανουάριο.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους του Άμστερνταμ σήμερα όπου η Βασίλισσα Βεατρίκη θα παραιτηθεί και ο γιος της Βίλεμ Αλεξάντερ θα γίνει ο νέος μονάρχης. Η 75χρονη Βεατρίκη ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει το στέμμα ανοίγοντας το δρόμο για τη νέα γενιά τον περασμένο Ιανουάριο.



Χθες το βράδυ ευχαρίστησε τον ολλανδικό λαό σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα, ενώ τους παρότρυνε να υποστηρίξουν τον γιο της και την σύζυγό του Μαξίμα - που θα γίνει και αυτή με τη σειρά της βασίλισσα.

Η Βεατρίκη δήλωσε: «Τώρα που ήρθε η ώρα ο μεγάλος γιος μου να αναλάβει αυτή την ευθύνη, εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου το νέο βασιλικό ζεύγος να νιώσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας. Είμαι σίγουρη ότι ο Βίλεμ Αλεξάντερ θα υπηρετήσει το αξίωμα με αληθινή αφοσίωση για οτιδήποτε είναι υποχρεωμένος να κάνει ως καλός βασιλιάς»

Επίσης, η Βεατρίκη εξύμνησε τον σύζυγό της - τέως βασιλιά Κλάους - που πέθανε το 2002 για το γεγονός ότι «έμαθε στα παιδιά του να αφουγκράζονται την κοινωνία». «Ο πρίγκιπας Κλάους έκανε μόνο καλό στην βασιλική οικογένεια. Πιθανότατα, η ιστορία θα δείξει ότι η επιλογή μου ήταν η καλύτερη».



Η τελετή σήμερα θα πραγματοποιηθεί με πάσα επισημότητα. Στις 10.00 τοπική ώρα, η βασίλισσα θα υπογράψει την παραίτησή της από το στέμμα και ο 46χρονος γιος της θα γίνει ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ.

Οι δυο τους θα εμφανιστούν σε μπαλκόνι στο Βασιλικό Παλάτι της πλατείας Νταμ του Άμστερνταμ και θα απευθύνουν μία σύντομη ομιλία στο συγκεντρωμένο κοινό. Αμέσως μετά η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Nieuwe Kerk με 2.000 επίσημους προσκεκλημένους. Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του θα δώσουν το παρόν στην στιγμή της ορκωμοσίας του Βίλεμ Αλεξάντερ που θα δηλώσει αιώνια πίστη στον Θεσμό και την Κοινωνία.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο νέος βασιλιάς - μαζί με την σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους - θα οδηγήσει την βασιλική παρέλαση σκαφών υπό τους ήχους του διάσημου DJ Άρμιν Φαν Μπιούρεν και της βασιλικής ορχήστρας Concertgebouw.

Για την τελετή έχουν σπεύσει στο Άμστερνταμ πάνω από 800 χιλιάδες Ολλανδοί από διάφορες πόλεις, ενώ ευρύτατη θα είναι και η τηλεοπτική κάλυψη. Για το γεγονός έχουν κινητοποιηθεί 6.000 αστυνομικοί, καθώς στη χώρα θα βρεθούν γαλαζοαίματοι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Όσο για το κόστος, αναμένεται να φθάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχει τρεις κόρες με την αργεντίνικης καταγωγής Μάξιμα Σορεγιέτα. Το παρελθόν της οικονομολόγου Μάξιμα δεν γέμιζε υπερηφάνεια ούτε τους συμπατριώτες της Αργεντινούς ούτε όμως και τους Ολλανδούς, αφού ο πατέρας της, Χόρχε Σορεγιέτα, υπήρξε υπουργός Γεωργίας στη δικτατορία του Βιντέλα.

Μάλιστα, οι γονείς της δεν προσεκλήθησαν στον γάμο του ζευγαριού, το 2002, ενώ, ακόμα και όταν το ολλανδικό Κοινοβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τον βασιλικό γάμο, υπήρξαν αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αρκετά έχουν ακουστεί για τις οικονομικές συναλλαγές του ζεύγους. Ο τρόπος με τον οποίο διέθεσαν κεφάλαια για να αγοράσουν ένα σπίτι στη Μοζαμβίκη προκάλεσε αντιδράσεις και στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα η αγορά τελικά να ακυρωθεί.

Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και με το πολυτελέστατο συγκρότημα κατοικιών που το ζευγάρι αγόρασε στο Κρανίδι της Πελοποννήσου και το οποίο - σύμφωνα με την εφημερίδα «De Volkskrant» - κόστισε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Χθες το απόγευμα, η Βεατρίκη παραχώρησε δείπνο στο προσφάτως ανακαινισμένο εθνικό μουσείο «Rijksmuseum» όπου μεταξύ των καλεσμένων βρίσκονταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του, Δούκισσα της Κορνουάλης.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr