Γαλλία: Ξανά στο εδώλειο ο Κάρλος το... τσακάλι για τέσσερις επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους!

Ο «επαγγελματίας επαναστάτης» Κάρλος, ο οποίος ήταν επί 20 χρόνια σύμβολο της τρομοκρατίας, δικάζεται και πάλι σήμερα από το εφετείο κακουργημάτων του Παρισιού για τέσσερις επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό σχεδόν 150.

Ο «επαγγελματίας επαναστάτης» Κάρλος, ο οποίος ήταν επί 20 χρόνια σύμβολο της τρομοκρατίας, δικάζεται και πάλι σήμερα από το εφετείο κακουργημάτων του Παρισιού για τέσσερις επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό σχεδόν 150.



Ο πρώην υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος με το στρογγυλό πρόσωπο και το λεπτό μουστάκι θα βρεθεί μόνος στο εδώλιο στη διάρκεια της δίκης, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει ως τις 26 Ιουνίου. Το δικαστήριο αποτελείται από δικαστικούς ειδικευμένους στην εκδίκαση «πράξεων τρομοκρατίας».

Η Γερμανίδα Κρίστα Φρέλιχ, 70 ετών, η οποία δικάζεται και πάλι για μία μόνο επίθεση αφού είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί εκεί από τη Γερμανία όπου ζει σήμερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους.

Ο Βενεζουελανός Κάρλος, ο οποίος καταζητούνταν για καιρό από τις αστυνομίες πολλών χωρών, δεν έχει βγει από τις γαλλικές φυλακές μετά τη σύλληψή του, τον Αύγουστο του 1994 στο Σουδάν. Καθώς το 1997, έπειτα από μια πρώτη δίκη, κρίθηκε ένοχος για το φόνο, το 1975 στο Παρίσι, τριών ανδρών, δύο από τους οποίους ήταν αστυνομικοί, έχει ήδη καταδικασθεί οριστικά σε ισόβια κάθειρξη.

Το Δεκέμβριο του 2011, η γαλλική δικαιοσύνη τον καταδίκασε και πάλι σε ισόβια για τέσσερις επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 1982 και το 1983 στη Γαλλία και οι οποίες είχαν προκαλέσει το θάνατο 11 ανθρώπων και σχεδόν 150 τραυματίες.

Ο Κάρλος άσκησε έφεση εναντίον αυτής της ετυμηγορίας. Στη διάρκεια των έξι εβδομάδων που είχε διαρκέσει η πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία, είχε αρνηθεί την παραμικρή ανάμιξη στις επιθέσεις αυτές, επιμένοντας πάντως ότι είναι ένας «επαγγελματίας επαναστάτης» και ισχυριζόμενος πως η «μάχη» του σκότωσε «1.500 ως 2.000» ανθρώπους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κίνητρο της εκστρατείας επιθέσεων το 1982 - 1983, στις οποίες ο Κάρλος κατηγορείται για συνέργεια, ήταν να επιτευχθεί η απελευθέρωση της γερμανίδας συντρόφου του, της Μαγκνταλένα Κοπ, και του Ελβετού Μπρουνό Μπρεγκέ, αμφοτέρων μελών της οργάνωσής του.

Η Κοπ και ο Μπρεγκέ είχαν συλληφθεί το Φεβρουάριο του 1982 στο Παρίσι με όπλα και εκρηκτικά. Μερικές ημέρες αργότερα, μια επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών απαιτούσε την απελευθέρωσή τους «μέσα σε προθεσμία 30 ημερών», ένα τελεσίγραφο που συνδυαζόταν με «πολεμικές απειλές» εναντίον της Γαλλίας. Τα ψηφιακά αποτυπώματα του Κάρλος είχαν αναγνωριστεί στο έγγραφο.

Ένα μήνα αργότερα, στις 29 Μαρτίου 1982, μια βόμβα εκρήγνυτο σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Τουλούζη, με αποτέλεσμα 5 νεκρούς και 28 τραυματίες.

Την ημέρα που άρχιζε η δίκη των Κοπ και Μπρεγκέ, στις 22 Απριλίου, η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από την έδρα του περιοδικού «Αλ Ουάταν Αλ Αράμπι» στο Παρίσι στοίχιζε τη ζωή σ' έναν άνθρωπο και προκαλούσε τον τραυματισμό 66.

Οι δύο άλλες επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 1983 στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας (2 νεκροί και 33 τραυματίες) και εναντίον μιας αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε το δρομολόγιο Μασσαλία-Παρίσι (3 νεκροί και 12 τραυματίες), σημειώθηκαν ενώ οι δύο «σύντροφοι» εξέτιαν την καταδίκη τους σε τέσσερα και πέντε χρόνια φυλακή.

Το άνοιγμα των αρχείων των μυστικών υπηρεσιών των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο Κάρλος και οι ακόλουθοί του είχαν καταφύγει στην αρχή της δεκαετίας του 1980, προσέφερε στην εισαγγελία τα κύρια στοιχεία για να απαγγείλει τις κατηγορίες.

Όμως ο Κάρλος αρνείται πως τα έγγραφα αυτά έχουν οποιαδήποτε αξιοπιστία, όπως και αμφισβητεί επίσης την ύπαρξη της επιστολής ανάληψης της ευθύνης, το πρωτότυπο της οποίας έχει εξαφανιστεί.

Χθες, παραμονή της έναρξης της δίκης, ο Κάρλος κατήγγειλε «το σαμποτάζ» της υπερασπιστικής ομάδας του από τις αρχές της Βενεζουέλας, οι οποίες αρνήθηκαν να αναλάβουν τα έξοδά της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr