Εντυπωσιακή πρεμιέρα στα deals Ελλάδας - Κίνας από Μυτιληναίο
Ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal που βρίσκεται στα σκαριά, δείχνει να ανοίγει το δρόμο των ελληνοκινεζικών συνεργασιών
Ο πήχης των προσδοκιών από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα την Τετάρτη, βρίσκεται ήδη ψηλά. Ωστόσο προτού ο κ. Σαμαράς φτάσει στο Πεκίνο, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών που φιλοδοξούν να ανοίξουν την αγορά της χώρας του Δράκου για τις ελληνικές εταιρείες και προϊόντα, ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal που βρίσκεται στα σκαριά, δείχνει να ανοίγει το δρόμο των ελληνοκινεζικών συνεργασιών, σύμφωνα με το capital.gr.
Ο λόγος για τις προχωρημένες συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της κατασκευαστικής ΜΕΤΚΑ και του κινεζικού κολοσσού των κατασκευών SEPCO θυγατρικής της κρατικής Power Construction Corporation of China. Όπως αποκάλυψε προ ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννης Μυτιληναίος, η ΜΕΤΚΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλη κρατική κινεζική εταιρεία EPC προκειμένου να υλοποιηθεί από κοινού, υπό τη μορφή κοινοπραξίας το μεγάλο έργο που ανέλαβε πρόσφατα στο Ιράκ η ελληνική εταιρεία.
Ο λόγος για το περίφημο έργο στην περιοχή Al-Anbar του δυτικού Ιράκ, για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας 1.642 MW, συνολικού προϋπολογισμού 1.050 εκατ. δολαρίων.
«Υπάρχει μια γενικότερη δυναμική συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών, που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα» ανέφερε σχετικά ο κ. Ι. Μυτιληναίος, ο οποίος αποκάλυψε τις προχωρημένες συζητήσεις με την κινεζική κατασκευαστική απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΜΕΤΚΑ.
Η συνεργασία δηλαδή με τη Sepco, εφόσον επισφραγιστεί, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ευρύτερες συνέργειες που θα προβιβάσουν την ελληνική κατασκευαστική στην ελίτ, της παγκόσμιας αγοράς και να «ξεκλειδώσει» νέες αγορές για την ελληνική εταιρεία. Σημειώνεται ότι η SEPCO εκτός των έργων στη χώρα του Δράκου, από το 2000 έχει έντονη διεθνή παρουσία κυρίως στις αγορές της Ασίας αλλά και στην Αφρική και τη Νότιο Αμερική.
Ήδη βεβαίως η ΜΕΤΚΑ θεωρείται ως η μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη στην αγορά ενεργειακών έργων της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και μια από τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις του χώρου. Οι βασικοί ανταγωνιστές της ελληνικής κατασκευαστικής είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές εξοπλισμού (Alstom, GE, Siemens) αλλά και εταιρείες EPC κυρίως από την Κορέα, την Ισπανία και την Κίνα. Κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής εταιρείας είναι η εξειδίκευση στην ανάπτυξη project μονάδων συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, αλλά και η ικανότητα να ολοκληρώνει έργα κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε αγορές με ιδιαιτερότητες αλλά και απαιτήσεις (Συρία, Αλγερία, Ιράκ, Πακιστάν).
Sepco
Με συνολικά πάγια 25,7 δισ. γουάν ή αλλιώς 4,7 δισ. δολάρια, η κινεζική κατασκευαστική απασχολεί 19.756 εργαζόμενους. Από το 1952 η εταιρεία που αποκαλείται και ως «ο σιδερένιος βραχίονας» της Κίνας στα ενεργειακά έργα, έχει ολοκληρώσει 560 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος πάνω από 93.000MW, υποσταθμούς με μεταφορική ικανότητα 45.000MVA και γραμμές μεταφοράς πάνω από 18 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Από το 2000 όταν και η εταιρεία ξεκίνησε τη διεθνή της καριέρα, έχει αναλάβει 32 project συνολικού συμβατικού τιμήματος 19,46 δισ. δολαρίων σε Ασία, Αφρική, Νότιο Αμερική. Από αυτά περίπου 23 έργα ισχύος 26.867MW ήταν έργα EPC. Η εταιρεία περιλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις λίστες με τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Κίνας αλλά και τις εξειδικευμένες εταιρείες ενεργειακών έργων παγκοσμίως, με ιδιαίτερη ειδίκευση στο «άνοιγμα» νέων διεθνών αγορών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr