5 χρυσές συμβουλές για να χωρίσετε το φαγητό σε μερίδες και να χάσετε βάρος!

Μια από τις παγίδες που συχνά σαμποτάρουν τη δίαιτα είναι το γεγονός, ότι σπανίως κανείς σκέφτεται την ποσότητα που πραγματικά του αντιστοιχεί και ταιριάζει στη δίαιτα.

Συνήθως, αυτό συμβαίνει τόσο με τα γεύματα του σπιτιού όσο και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε εστιατόριο. Οι μερίδες είναι πάντοτε γιγαντιαίες, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες. Αρκεί να σκεφτείτε τις φορές έχετε πετάξει το φαγητό που μένει στο πιάτο σας γιατί αδυνατείτε να το αδειάσετε.

 

Μπορεί λοιπόν η ποιότητα να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά η ποσότητα που καταλαμβάνει κάθε σας πιάτο θα πρέπει να είναι σωστά μετρημένη και υπολογισμένη.

Βάλτε σος, μπαχαρικά και άλλα extras στο πιάτο σας πριν καθήσετε στο τραπέζι
Ο Γουίσλεϊ Ντέλμπριτζ, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας συμβουλεύει να χωρίσετε πρώτα τις μερίδες των extras που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για το φαγητό σας. Υπολογίστε για παράδειγμα το λάδι, τη μαγιονέζα, το βούτυρο, κρατήστε την ποσότητα που χρειάζεστε και απομακρύνετε τις συσκευασίες. Αυτό θα σας βοηθήσει με τη ρύθμιση του σωματικού σας βάρους, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι το παρακάνουν όταν τα προσθέτουν αφού καθίσουν στο τραπέζι.

 

Μην καταναλώνετε διαιτητικές τροφές
Τα φαγητά με χαμηλά λιπαρά ή θερμίδες, αλλά και εκείνα χωρίς γλουτένη είναι πολύ πιθανό να σας ωθήσουν στην υπερβολική κατανάλωση τους. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Cornell Food and Brand Lab, οι άνθρωποι που πίστευαν πως καταναλώνουν τροφές με χαμηλά λιπαρά, έτειναν να τρώνε 28.4% περισσότερες θερμίδες από εκείνους που γνώριζαν ότι προτιμούν τροφές με πλήρη λιπαρά. Επίσης, ο ειδικός σημειώνει πως μερικές από αυτές τις συσκευασμένες τροφές, που θεωρούνται πως είναι διαιτητικές, δεν σας χορταίνουν με αποτέλεσμα να υπερβαίνετε την κατάλληλη ποσότητα στις μερίδες.

 

Γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά
Οταν βάζετε φαγητό στο πιάτο σας ακολουθήστε τον εξής κανόνα: γεμίστε το μισό με λαχανικά, το ένα τέταρτο με πρωτεΐνη και το ένα τέταρτο με άμυλο, λέει η Κέρι Γκανς, συγγραφέας του The Small Change Diet. Για τις περισσότερες γυναίκες η αύξηση των λαχανικών αυτόματα μειώνει τις ποσότητες των τροφών που αποτελούν θερμιδικές βόμβες.

Μάθετε πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα πιάτα
Ο έλεγχος του σωματικού σας βάρους δεν σημαίνει ότι θα πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείτε μικροσκοπικά πιάτα για όλα σας τα γεύματα. Στην πραγματικότητα και τα μεγαλύτερα μπορούν να μπουν στο τραπέζι σας, αρκεί να περιέχουν τις σωστές τροφές. Για παράδειγμα, γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με λαχανικά για να φτιάξετε μια θρεπτική σαλάτα, αλλά μην το προτιμήσετε τα τη μακαρονάδα σας.

 

Κόψτε σε κομμάτια το φαγητό πριν το καταναλώσετε
Οταν τεμαχίζετε το φιλέτο κοτόπουλο ή μια πατάτα, τότε αυτόματα το πιάτο σας γεμίζει περισσότερο με αυτό το φαγητό και σας δημιουργεί την αίσθηση πως η μερίδα σας είναι ήδη μεγάλη και χορταστική.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr