Φανταστικό Κολοκυθομπούρεκο ή Χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια step by step - Όλη η διαδικασία και τα tips σε φωτογραφίες
Τώρα που τα κολοκύθια είναι στο τέλος τους, ας αξιοποιήσουμε τα πιο μεγάλα απ’ αυτά σε ένα παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι . Μια πλούσια κολοκυθόπιτα ιδιαίτερης νοστιμιάς.
Τώρα που τα κολοκύθια είναι στο τέλος τους, ας αξιοποιήσουμε τα πιο μεγάλα απ’ αυτά σε ένα παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι . Μια πλούσια κολοκυθόπιτα ιδιαίτερης νοστιμιάς.
Υλικά
Α. Για τη ζύμη:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα λάδι
1 σφηνάκι ρακή
1 κούπα νερό
Λίγο αλάτι ( ½ κουταλάκι του γλυκού ας πούμε…)
Β. Για τη γέμιση:
3-4 μέτριες πατάτες (περίπου 800 γραμμάρια)
3 μεγαλούτσικα κολοκύθια (800 γραμμάρια)
2-3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κούπες πηχτόγαλο Χανίων ή ξινομυζήθρα
2 κούπες ανθότυρο νωπό (γλυκιά μυζήθρα)
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
1 κούπα αλεύρι
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα ή γιαούρτι
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Για την επικάλυψη, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές αποφλοιωμένο σουσάμι.
Επί το έργον:
Κάνουμε το ζυμάρι όπως και στις άλλες πίτες, ανακατεύοντας τα υγρά υλικά και το αλάτι και προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.Αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον μισή ώρα.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες με τον τρίφτη που κόβουμε τη λαχανοσαλάτα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κι αυτές σε πολύ λεπτές ροδέλες σε άλλο μπολ από τα κολοκύθια και τις αλατίζουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυό μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο (περίπου 3/5 -2/5). Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο τόσο όσο να καλύψει ένα λαδωμένο ταψί 34 νούμερο ή ένα μεγάλο πυρέξ (40Χ27 είναι το δικό μου οβάλ) και να περισσεύει και για τα τοιχώματα. Το σηκώνουμε με τον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
Απλώνουμε τα υλικά της γέμισης ως εξής:Πατάτες- πασπάλισμα με αλεύρι –κολοκυθάκια- πασπάλισμα με αλεύρι- το μισό από κάθε είδος τυριού- το μισό δυόσμο . Κάνουμε άλλη μια στρώση απ’ όλα. Φροντίζουμε να φύγει στο πασπάλισμα περίπου η μισή κούπα αλεύρι. Μπορούμε να βάλουμε και πιο πολλά τυριά βάζοντας εναλλάξ πατάτες-τυριά- κολοκύθια-τυριά κ.ο.κ.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το γάλα και τα αυγά , το υπόλοιπο αλεύρι , λίγο αλάτι (τα λαχανικά είναι αλατισμένα) και λίγο πιπέρι, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Μ’ αυτό περιχύνουμε τη γέμιση στο ταψί.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μέγεθος ακριβώς όσο το ταψί μας και σκεπάζουμε το μπουρέκι. Ενώνουμε το ζυμάρι στις άκρες να κολλήσει και να κλείσει στο εσωτερικό του τη γέμιση.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και κόβουμε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 1, 5 ώρα τουλάχιστον, ώστε να ψηθούν και να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χρυσίσει η επιφάνεια.Εγώ το βάζω στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά του φούρνου και αν χρειάζεται το σκεπάζω το τελευταίο μισάωρο.
Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πολύ νόστιμο και την επόμενη μέρα.
Παρατηρήσεις:
1)Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε λίγο ανθόγαλα ή στακοβούρο ή στάκα. Είναι υπέροχα αλλά δυσεύρετα και με αρκετές θερμίδες. Επίσης μπορούμε να βάλουμε ντομάτα σε ροδέλες μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
2)Μπορούμε να παραλείψουμε το φύλλο. Τότε θα κάνουμε 1,5 δόση από το χυλό που περιχύνουμε τα υλικά της γέμισης και μάλιστα θα του αυξήσουμε το αλεύρι. Δηλαδή μισή κούπα στο πασπάλισμα και 1 κούπα στο χυλό. Έτσι έχει σαφώς λιγότερο κόπο και μπορώ να πω πώς σε πολλούς αρέσει περισσότερο έτσι.
3)Μπορούμε να κάνουμε όποια συνταγή θέλουμε για το φύλλο ή ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο (ό,τι μας αρέσει: Κρούστας που θα λαδώνουμε ελαφρά ένα ένα φύλλο, χωριάτικο, κουρού …)
4)Το πηχτόγαλο είναι ένα υπέροχο χανιώτικο τυροκομικό προϊόν ανάμεσα στη μυζήθρα και στο γιαούρτι. Είχα την τύχη να μου φέρουν αρκετή ποσότητα προ ημερών αγαπημένοι συγγενείς από τα Χανιά. Δεν το βρίσκω συχνά εδώ που είμαι. Αλλά και η ξινομυζήθρα (ακόμη και η φέτα) δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr