Δροσερό, υπέροχο & Ελληνικό τσίζκεϊκ με φιστίκι Αιγίνης και κουρούπα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Μια γλυκιά αλχημεία - αμαρτία από το αρτίστα της ζαχαροπλαστικής...
ΥΛΙΚΑ (για 8 - 10 άτομα)
Για τη βάση
200 γρ. ψίχα φιστικιού Αιγίνης
70 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
Για τη γέμιση
700 γρ. κουρούπα (κρητική ξινομυζήθρα)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
1 φύλλο (5 γρ.) ζελατίνης
Για το γλυκό του κουταλιού σύκο
300 γρ. ξερά σύκα, κομμένα στα 4
250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
500 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
το ξύσμα από 1 μέτριο ακέρωτο πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την kathimerini.gr για την παραχώρηση της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Αλέθουμε στο μπλέντερ το φιστίκι σε σκόνη. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Bάζουμε σε ένα ρηχό ταψί ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., απλώνουμε το μείγμα ισόπαχα και ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει. Με ένα μαχαίρι την ξεκολλάμε από τα τοιχώματα, χωρίς να αφαιρέσουμε το τσέρκι.
Γέμιση: Σε ένα μπολ με 100 ml κρύο νερό μουλιάζουμε τη ζελατίνη για περίπου 10 λεπτά. Τη στραγγίζουμε και τη μεταφέρουμε σε άλλο μπολ. Ρίχνουμε περίπου 50 ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.
Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε χτυπάμε το τυρί με την άχνη έως ότου σχηματιστεί μια σφιχτή αλλά ομοιογενής κρέμα. Προσθέτουμε τη διαλυμένη ζελατίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε μέσα στην ψημένη βάση. Στρώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Γλυκό κουταλιού σύκο: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το χυμό με το μέλι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να σχηματιστεί ένα δεμένο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε το τσίζκεϊκ από το ψυγείο, αφαιρούμε το τσέρκι, απλώνουμε το γλυκό του κουταλιού και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.
Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».
Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».
Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.
Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr