Σκαφάκια μελιτζάνας στο φούρνο, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά για σήμερα! Καλή μας όρεξη
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά η σάρκα τους. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε κατά μέρος τις άδειες μελιτζάνες, τα σκαφάκια δηλαδή, τα οποία θα γεμίσουμε αργότερα.
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά η σάρκα τους. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε κατά μέρος τις άδειες μελιτζάνες, τα σκαφάκια δηλαδή, τα οποία θα γεμίσουμε αργότερα.
2. Ρίχνουμε τη σάρκα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το βασιλικό, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ψήνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε μέχρι να ροδίσει καλά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
3. Προσθέτουμε την ξηρή μυζήθρα και τα 2 αυγά καλά χτυπημένα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και γεμίζουμε τα σκαφάκια, πασπαλίζοντας στο τέλος με λίγη ακόμα μυζήθρα.
4. Ψήνουμε τις γεμιστές μελιτζάνες στους 200 °C σε προθερμασμένο φούρνο για 20΄. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Χρόνος προετοιμασίας: 25΄-30΄
Χρόνος ψησίματος: 20΄
Υλικά για 4 μερίδες
• 4 μελιτζάνες φλάσκες
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
• 2 αυγά
• 300 γραμμ. ξηρή μυζήθρα τριμμένη
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στην παραδοσιακή κορεατική ιατρική χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση του πόνου, της ερυθράς και του αλκοολισμού. Η μελιτζάνα τον τελευταία χρόνια μελετάται για την πιθανή αντικαρκινική της δράση. Πρόσφατες μελέτες στην Ιαπωνία έδειξαν ότι ο χυμός της καταστέλλει τη βλάβη των κυττάρων σε ζώα (χρωμοσωμικές ανωμαλίες) που έχουν προδιάθεση για καρκίνο.
Περιέχει σημαντικές φυτοχημικές ουσίες οι οποίες φαίνεται ότι σταματούν τη διαδικασία σχηματισμού καρκινογόνων όγκων.
Από την άλλη, το τυρί εφοδιάζει με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά και ασβέστιο. Μία συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και επομένως σε μονάδες ORAC! logodiatrofis.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr