Το ‘Καλό’ και το ‘Κακό’ στρες - Εσύ ποιο έχεις στη ζωή σου; Μάθε τη διαφορά και διαχειρίσου το άγχος προς όφελός σου
Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
– Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχεις περισσότερο άγχος από όσο νομίζεις.
– Ποια μικρά βήματα πρέπει να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.
Έχεις έντονο άγχος το τελευταίο διάστημα;
Δεν είσαι ο μόνος. Αν και το στρες δεν είναι πάντα κακό, τα υψηλά επίπεδα βλάπτουν την υγεία και την ευεξία σου. Και ενώ σίγουρα προσπαθείς να τα μειώσεις, κάποιες φορές σου είναι τόσο αδύνατο, που μοιάζεις να είσαι εθισμένος στο στρες.
Γίνεται όμως αυτό; Θα αναρωτηθείς. Ναι γίνεται, θα σου απαντήσουν οι ειδικοί.
Πριν τρομάξεις, ας αρχίσουμε από τα βασικά.
Τι είναι το στρες;
Το στρες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και όπως υποστηρίζει η ενδοκρινολόγος Hans Selye “είναι η γενική αντίδραση του οργανισμού μας σε οποιαδήποτε απαίτηση, είτε αυτή προκαλείται είτε είναι αποτέλεσμα ενός ευχάριστου ή δυσάρεστου ερεθίσματος”.
Όταν ενεργοποιείται αυτή η αντίδραση, ο οργανισμός μας παράγει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, αδρεναλίνης και ντοπαμίνης, των ορμονών του άγχους δηλαδή.
Το νευρικό μας σύστημα ενεργοποιείται και η θερμοκρασία του σώματος, η πίεση και ο ρυθμός της καρδιάς αυξάνονται για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και την κάθε πρόκληση αποτελεσματικά.
Μόλις περάσει η απειλή, τοσώμα επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία.
Σε χαμηλά επίπεδα, το στρες είναι απολύτως φυσιολογικό και σημαντικό. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις άγχος πριν το πρώτο σου ραντεβού ή κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης εργασίας.
Μπορεί ακόμα να σε ωθήσει να κάνεις κάποιες αλλαγές στη ζωή σου και να ωριμάσεις και να εξελιχθείς σαν άτομο.
Η Selye αποκαλεί τέτοιου είδους καταστάσεις ως “καλό στρες”.
Πότε είσαι εθισμένος στο στρες
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το στρες έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που το αναζητάς ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να εθίζεσαι σε αυτό.
Για παράδειγμα στη δουλειά σου – αλήθεια μπορείς να διαχειριστείς το άγχος στο γραφείο;
Επειδή το στρες δεν είναι απλά μία ψυχική αντίδραση, αλλά μία ψυχολογική, αυτή η έξαρση που νιώθεις όταν έχεις άγχος, μπορεί να γίνει εθιστική για ορισμένα άτομα.
Αυτό υποστηρίζει ο νευροεπιστήμονας του Concordia University και ειδικός σε θέματα άγχους, Jim Pfaus.
Και όταν βιώνεις έντονο στρες, τότε έχεις την ανάγκη να αισθάνεσαι έτσι όλη την ημέρα. Ο εγκέφαλός σου αναζητά αυτά τις συγκεκριμένες ορμόνες, έτσι ώστε να διατηρήσει τα ίδια επίπεδα άγχους και όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον εθισμό, αναζητά ολοένα και πιο αυξημένα επίπεδα.
Αποτέλεσμα; Με τον καιρό αποκτάς μία ανοχή στο άγχος και έτσι χρειάζεσαι όλο και πιο πολύ προκειμένου να βιώσεις τα ίδια συναισθήματα.
Ας δώσουμε όμως ένα παράδειγμα.
Μπορεί να αναλαμβάνεις περισσότερα projects από αυτά που μπορείς να διαχειριστείς ή να περιμένεις κυριολεκτικά μέχρι τελευταία στιγμή μέχρι να κάνεις κάτι. Γιατί; Γιατί όλη αυτή η αδρεναλίνη που ενισχύει τις ορμόνες του στρες, σε αναγκάζει να δουλεύεις ακόμα περισσότερο σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Το “καλό στρες” μπορεί να σε ωθήσει να κάνεις κάποιες αλλαγές στη ζωή σου και να ωριμάσεις και να εξελιχθείς σαν άτομο.
Εσύ έχεις άγχος;
Πώς μπορείς να ξέρεις αν έχεις περάσει τη χρυσή τομή του άγχους;
Πώς μπορείς να ξέρεις αν είσαι εθισμένος στο στρες με αποτέλεσμα να βλάπτεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία;
Αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας, αυτό ίσως είναι ένα πρώτο σημάδι.
Σκέψου λοιπόν μήπως νιώθεις έντονη κούραση; Έχεις αυξημένους παλμούς; Υψηλή πίεση; Αϋπνία; Νευρικότητα; Ανησυχία; Μήπως το στρες σε ρίχνει στο κρεβάτιόλο και πιο συχνά και δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο; Μήπως δεν έχεις καλή διάθεση;
Όλα αυτά αποτελούν σημάδια ότι μάλλον έχεις πιο πολύ άγχος από όσο νομίζεις.
Πώς θα το διαχειριστείς
Αν υποψιάζεσαι ότι ίσως έχεις περισσότερο άγχος από όσο πρέπει, μάλλον ήρθε η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου αναφέρει το logodiatrofis.
Ένα άτομο που βιώνει έντονο στρες, πρέπει να βρει κάτι να του αποσπάσει την προσοχή, προκειμένου να διαχειριστεί αυτό που του προκαλεί δυσφορία και την αίσθηση ότι δεν έχει τον έλεγχο, υποστηρίζει η Debbie Mandel, συγγραφέας του Addicted To Stress.
Είναι πολύ πιο εύκολο να γεμίζεις το πρόγραμμά σου από το να διαχειριστείς μία στρεσογόνο κατάσταση.
Δεν είναι εύκολο να διώξεις το άγχος από τη ζωή σου από τη μία ημέρα στην άλλη. Υπάρχουν όμως μικρά βήματα που μπορείς να κάνεις καθημερινά, προκειμένου να ξεκινήσεις. Δοκίμασε να ξεκινήσεις το διαλογισμό, να παίρνεις βαθιές αναπνοές, να εντάξεις τη γυμναστική στη ζωή σου και να κρατάς ημερολόγιο. Κάθε μικρό βήμα μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στον μεγάλο σου στόχο.
Τώρα θα σκεφτείς πολύ εύκολο να το λες, πολύ δύσκολο να το κάνεις. Έχε στο μυαλό σου όμως το εξής: το στρες δεν πρέπει να ελέγχει τη ζωή σου. Αν όμως αφιερώσεις χρόνο, προσπαθήσεις να το καταπολεμήσεις και μάθεις να ζεις στο παρόν, μπορείς να βελτιώσεις την υγεία και την ευεξία σου και να ζήσεις τη ζωή που θέλεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr