Βασίλης Κορκίδης: '' Οι μισές επιχειρήσεις να προσλάβουν από έναν άνεργο'' - Η αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ στο Eirinika.gr και τον Φίλιππο Ζάχαρη! (φωτό)

Συνέντευξη του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) & του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη στον δημοσιογράφο Φίλιππο Ζάχαρη.

Συνέντευξη του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) & του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη στον δημοσιογράφο Φίλιππο Ζάχαρη.



(filippos.zaharis@yahoo.gr)

Ο δρόμος της ανάπτυξης περνά μέσα από την σταθεροποίηση, σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει ακόμη υψηλά ποσοστά, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Θεωρεί ότι αν οι μισές από τις 687.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσλάβουν από έναν άνεργο θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Τουλάχιστον 135.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο την τελευταία πενταετία. Τι λέει για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων και την κερδοσκοπία των πολυεθνικών που δεν λέει να κοπάσει. Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό των εμπόρων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο πρωθυπουργός μιλά για ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη. Η αγορά όμως είναι ο δείκτης της ανάπτυξης αυτής. Επιβεβαιώνονται οι ρήσεις του κου Σαμαρά;

Οφείλω να σας πω ότι για να περάσουμε στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη, πρέπει να περάσουμε πρώτα από το στάδιο της σταθεροποίησης. Αυτό είναι και το ζητούμενο για την αγορά αυτή την στιγμή. Το 2013 ήταν μια ακόμη χρονιά συρρίκνωσης της αγοράς και της οικονομίας της χώρας, γι΄αυτό - επειδή είμαστε άνθρωποι πρακτικοί και ρεαλιστές - ελπίζουμε το 2013 να ήταν η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης και το 2014 η πρώτη χρονιά σταθεροποίησης. Αυτό θα μας ικανοποιήσει. Από κει και πέρα, σαφέστατα η επιδίωξή μας είναι η ανάπτυξη και η ανάκαμψη αλλά επειδή οι οικονομικοί δείκτες επιδρούν αργά στην καθημερινότητά μας, θα πρέπει να περιμένουμε και να έχουμε υπομονή.



Τι θα μπορούσαμε να πούμε για την ανεργία στις εμπορικές επιχειρήσεις; Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμησή της;

Πράγματι, η ανεργία είναι στο 28% και βλέπουμε να έχει παγιωθεί σε αρκετό υψηλό ποσοστό ακόμη και σε εποχές που γίνονται προσλήψεις, όπως είναι το καλοκαίρι με τα τουριστικά επαγγέλματα. Αυτό που έχουμε πει από καιρό για να πολεμήσουμε την ανεργία, είναι ότι πρέπει να επιδοτηθεί η απασχόληση και όχι η ανεργία. Πρέπει να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις, αφενός για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και και αφετέρου για να διατηρήσουν την οκτάωρη απασχόληση και να μην καταφεύγουν σε τετράωρες ή μερικής απασχόλησης συμβάσεις,  και με αυτό τον τρόπο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση: Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που μπαίνει σε ρύθμιση 48 δόσεων για τις οφειλές και τις υποχρεώσεις της, αυτόματα να είναι υποχρεωμένη να προσλάβει έναν νέο άνεργο με επιδοτούμενες τις ασφαλιστικές εισφορές για το μισό διάστημα που διευκολύνεται αυτή η επιχείρηση για 24 μήνες. Είμαστε ακόμη και μετά την κρίση 687.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν οι μισές προσλάβουν έναν νέο άνεργο των 511 ευρώ, τότε καταλαβαίνετε κατά πόσο θα έχουμε καταπολεμήσει την ανεργία.
   
Πόσες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια;

 Είναι συγκεκριμένος ο  αριθμός. Δυστυχώς παρακολουθούμε εδώ και τέσσερα – πέντε χρόνια αυτή την «διαδρομή του πόνου» και του «λουκέτου». Είχαμε 135 χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα σε μία πενταετία. Παράλληλα άνοιξαν 45.000 νέες επιχειρήσεις, και αναφέρομαι καθαρά στο εμπόριο που δείχνει να έχει κάποια ευελιξία. Μας εξέπληξε πάντως ότι εντός του 2013 είχαμε μια αύξηση των εργοδοτών στο εμπόριο κατά 12%. Αυτό από μόνο του δείχνει αντοχή και ευελιξία της μικρομεσαίας εμπορικής οικογενειακής επιχείρησης.    

 Οι καταναλωτές όμως δεν βάζουν πια εύκολα το χέρι στην τσέπη. Πιστεύετε πως οι τιμές είναι ακόμη ψηλά και πως δεν έχουν γίνει ακόμη  οι κατάλληλες μειώσεις έτσι ώστε να προσελκύσουν τα φτωχά νοικοκυριά;

Όχι σε όλους τους εμπορικούς κλάδους. Ξεκάθαρα θα σας πω ότι ο κλάδος που θα έπρεπε να είχε πρώτος μειώσει τις τιμές, θα έπρεπε να είναι ο κλάδος των τροφίμων. Αυτός είναι ο κλάδος που «καταλαβαίνει» το νοικοκυριό και το «καλάθι της νοικοκυράς» ή «αισθάνεται» οικονομικά  ο κάθε οικογενειακός προϋπολογισμός.  Η τσέπη του καταναλωτή είναι άδεια τις περισσότερες φορές. Θέλει τουλάχιστον να μπορεί να ανταποκρίνεται  στις οικογενειακές του υποχρεώσεις με αξιοπρέπεια. Ενώ έχουμε κάποιους εμπορικούς κλάδους  με ιδανικές συνθήκες ανταγωνισμού – οι τιμές έχουν μειωθεί σε σύγκριση και με άλλες χώρες της Ευρώπης (ένδυση – υπόδηση κλπ) - στα είδη πρώτης ανάγκης η μάξιμουμ μείωση της τάξης του 5% μπροστά στο -32% ποσοστό μείωσης των εισοδημάτων του μέσου Έλληνα είναι αμελητέα ποσότητα. 

Τι βλέπετε για το φαινόμενο της κερδοσκοπίας στην αγορά. Έχουν παρθεί πλέον όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της;

Η κερδοσκοπία, θα έλεγα, πατάχθηκε από μόνη της, την πάταξαν οι συνθήκες και η αλλαγή της νοοτροπίας., τουλάχιστον σε ότι αφορά το μικρομεσαίο επιχειρηματία, έμπορο ή βιοτέχνη. Ως προς τις πολυεθνικές, η τάση τους να κερδοσκοπούν –συνήθεια, θα την έλεγα, να βγάζουν υπερκέρδη από την ελληνική αγορά – δεν έχει γιατρευτεί. Οι πρακτικές αυτές δεν έχουν απομακρυνθεί από την ελληνική αγορά, υπάρχουν στοιχεία κερδοσκοπίας, αλλά θεωρώ ότι η κρίση τα έχει μειώσει κατά πολύ. Όχι τόσο οι έλεγχοι, όσο η ίδια η κρίση. Θεωρώ ότι είναι παλιομοδίτικο και εκτός πραγματικότητας να προσπαθείς να εξαπατήσεις τον καταναλωτή. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις και την διαμόρφωση των τιμών.  

Σε πρόσφατες δηλώσεις σας κάνατε λόγο, ανάμεσα στα άλλα, και  για την ανάγκη Λειτουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας για ρευστότητα Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, αλλά να οργανώσουμε αυτό που έχουμε με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή την στιγμή από την αγορά λείπουν 18 δις. ευρώ. Υπάρχουν 4,7 δις διαθέσιμα για την πραγματική οικονομία και  την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτά πρέπει να διατεθούν μέσω των τραπεζών. Ας πούμε ότι οι τράπεζες έχουν ένα τεχνικό πρόβλημα. λόγω της ανακεφαλαιοποποίησής τους, της μαύρης τρύπας. κλπ. Είπαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, να μετεξελίξουμε την δομή των συνεταιριστικών τραπεζών που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας και να δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων, μέσω των συνεταιριστικών τραπεζών που έχουν τον παλμό της κάθε περιοχής και της επιχειρηματικότητας. Η ιδέα της ίδρυσης των συνεταιριστικών τραπεζών ήταν να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα, αντλώντας κεφάλαια από τις τοπικές κοινωνίες. Ήταν κάτι που συζητήσαμε και στις Βρυξέλλες με Επιτρόπους, οι οποίοι μας πρότειναν να μετεξελίξουμε την δομή των συνεταιριστικών τραπεζών σε μια Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πράγματι, με την βοήθεια των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και με πολιτική βούληση, θα μπορέσουν να διοχετευθούν αυτά τα χρήματα αυτά άμεσα στην ελληνική οικονομία. 

Το ασφαλιστικό των εμπόρων και οι συσσωρευμένες οφειλές τους αποτελούν ακανθώδη προβλήματα. Έχει υπάρξει κάποια μέριμνα για αυτό από τα συναρμόδια υπουργεία;

Δεν θα έλεγα ότι έχει υπάρξει μέριμνα. Μάλλον έχουν γίνει κάποια «γιατροσόφια», θα έλεγα, που όμως δεν θεραπεύουν την κατάσταση, που είναι πάρα πολύ σοβαρή. Χρειάζεται μια εγχείρηση, μια τομή στο ασφαλιστικό και ειδικά σε θέματα του ΟΑΕΕ. Έχουμε κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση η οποία δεν είναι μια νέα ρύθμιση αλλά η λύση στο πρόβλημα. Δεν χαρίζεται τίποτα σε κανέναν. Την πρότασή μας αυτή την γνωρίζει και ο πρωθυπουργός. Αν του πείτε τι σημαίνει «πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών», θα σας πει τι ακριβώς είναι. Περιμένουμε την τρόικα να συζητηθεί το θέμα αυτό με τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας. Ότι θα οφείλει σήμερα ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, θα παγώνει και θα κεφαλαιοποιείται. Μπορεί αν θέλει κανείς να προσθέσει και έναν ετήσιο τόκο για να μπορεί να συνδεθεί ο χρόνος παγώματος και ο χρόνος ξεπαγώματος. Όταν θα φτάνει κανείς στο στάδιο της σύνταξης θα λέει το κράτος: υπάρχει μια οφειλή που είτε πρέπει να εξοφληθεί ή μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο και αφαιρείται από την σύνταξη. Σας πληροφορώ ότι αυτό είναι μια ανακούφιση για τους περισσότερους.  Με αυτό τον τρόπο πληρώνονται αφενός οι τρέχουσες οφειλές, και αφετέρου παγώνεται ένα ποσό πάνω από 6 δις. Εν ολίγοις, εφαρμόζεται το «ότι δεν έδωσες, δεν θα πάρεις». Αυτό όλο αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα. Η όλη διαδικασία μπορεί να αποφέρει ετήσια στον ΟΑΕΕ 600 εκ. το λιγότερο.

Τι πιστεύετε για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αιτιάσεις ότι το εν μέτρο οδηγεί σε «λουκέτα» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε πλήρη απορρύθμιση τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο;

Πολύ κακό για το τίποτα. Εγώ δεν φοβάμαι. Υπάρχουν τόσες πολλές δυσκολίες που αλλοίμονο να φοβηθώ τις επτά Κυριακές! Θεωρώ ότι αυτό το οκτάμηνο του ντόρου με τις Κυριακές ήταν άσκοπο –και βεβαίως δεν συζητώ για τις 52 Κυριακές που επιχειρήθηκε να περάσει, που δεν τις ήθελαν ούτε οι μεγάλοι ούτε οι μικροί. Έχουμε να διαχειριστούμε λοιπόν αυτές τις 7 Κυριακές. Αυτός ο συγκεκριμένος προσδιορισμός των 7 Κυριακών έχει λάθη. Είναι λάθος - για παράδειγμα - να έχουμε την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη και να μην έχουμε την πρώτη Κυριακή του χρόνου. Αυτό φάνηκε και από την κίνηση στα καταστήματα. Μετά, υπάρχουν κάποιες Κυριακές που τις θέλει η τοπική κοινωνία αλλά όχι όλη η Ελλάδα. Θα έπρεπε λοιπόν να μας είχαν ακούσει και να πουν: 3-4 Κυριακές για όλους και 3 Κυριακές που επιλέγει ο κάθε τοπικός εμπορικός σύλλογος, η κάθε τοπική εμπορική κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπήρχαν γκρίνιες , ούτε αντιδράσεις. Εμείς, σαν Γενική Συνομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου, θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα, θα περιμένουμε και την Κυριακή των Βαΐων που για πρώτη φορά ανοίγουν τα καταστήματα, και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Ήδη έχουμε αποτυπώσει τις πρώτες αντιδράσεις της αγοράς και βλέπουμε ότι ωφελούνται συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας, συγκεκριμένοι δρόμοι, όχι όμως συνολικά όλη η πρωτεύουσα. Επειδή όμως στην αγορά πρέπει να συνυπάρξουμε όλοι, πρέπει να πάμε σε μία μέση λύση που θα ικανοποιεί όλους και ο καταναλωτής να έχει στην διάθεσή του όλες του τι επιλογές. Πιστεύω ότι μετά το Πάσχα θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.   

Οι τουριστικές εμπορικές αγορές στην Ελλάδα είναι σε ανάπτυξη; Μπορεί ο τουρισμός να αποτελέσει μια λύση στο οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων;

Ασφαλώς. Δεν σας κρύβω ότι εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εμπορικές τουριστικές περιοχές. Έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου.  Πρόκειται για ένα υπαίθριο εμπορικό κέντρο σε παραδοσιακούς δρόμους πόλεων, νησιών, και τουριστικών προορισμών μας . Δημιουργούμε μοντέλα εμπορικών αγορών και πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε σχεδιασμό από άλλες χώρες που συνεργαζόμαστε, όπως Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Έχουμε κάνει κοινές ενέργειες στο να ενταχθεί αυτό το νέο πρόγραμμα – όχι πιλοτικά -  στην νέα  προγραμματική περίοδο.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr