Τέλος το «εμπάργκο» στα φάρμακα

Το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις. Κανονικά θα εκτελούνται οι συνταγές από τη Δευτέρα. Ανοιχτό το μέτωπο ΕΟΠΥΥ - γιατρών

Κανονικά θα χορηγούνται από τη Δευτέρα τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στην Αττική.

Το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος.

Τα ανοικτά μέτωπα του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, είναι πολλά. Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν τη Δευτέρα οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας έως τις 12 Οκτωβρίου, διεκδικώντας την εξόφληση των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ. Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, στους οποίους οφείλονται μεγάλα ποσά για νοσήλια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού δείχνουν αδιέξοδο. Ο προϋπολογισμός του για πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έπρεπε να είναι 1 δισ. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς 260 εκατομμύρια ευρώ για το 2012 και 1,1 δισ. ευρώ για το 2010 και 2011.

Τα χρέη του προς ιατρούς ? εργαστήρια ? διαγνωστικά κέντρα «τρέχουν» με 48 εκατομμύρια τον μήνα και σε αυτά προστίθενται και οι ανεξόφλητες νοσηλείες των κλινικών από τον Απρίλιο του 2012.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί η ένταξη του Ταμείου των υγειονομικών (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καταγγέλλει ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή ένα θνησιγενές Ταμείο (ΕΟΠΥΥ), αλώνοντας τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ. Το προεδρείο του Συλλόγου υπογραμμίζει ότι χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος, η κυβέρνηση προχωρεί -κατ΄ επιταγήν της τρόικας- σε εξαθλίωση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο ΠΙΣ διαμαρτύρεται, επίσης, για τη σχεδιαζόμενη άγρια φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων γιατρών, με την κατάργηση του αφορολόγητου και με τη φορολόγηση μηδενικών εισοδημάτων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την εξαγγελθείσα ένταξη, εκτιμώντας ότι ένα βιώσιμο Ταμείο ρίχνεται στον «Καιάδα» του ΕΟΠΥΥ.

Τη διαμαρτυρία της εκφράζει και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη αναλογιστική μελέτη, προκειμένου το ΕΤΑΑ να κάνει χρήση του νόμου και να εξαιρεθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι φορείς των υγειονομικών αναμένεται να συντονίσουν τη δράση τους, προκειμένου να αντιδράσουν στην προωθούμενη ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ