Χειμώνας= Αλλεργίες & ιώσεις – Η διατροφή που δυναμώνει το ανοσοποιητικό & βοηθά στην απώλεια κιλών (βίντεο)

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα και τι το ενεργοποιεί;

Καθώς πλησιάζει η εποχή της γρίπης, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από εποχιακές ασθένειες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα, η φυσική άμυνα του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων, επωφελείται από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και πρακτικές τρόπου ζωής, που ενισχύουν την λειτουργία του.

Αυτό το άρθρο αναλύει πώς να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ενώ απαντά και στο εάν τα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν μια επιπλέον ώθηση.

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα και τι το ενεργοποιεί

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων, πρωτεϊνών και οργάνων, τα οποία εντοπίζουν και εξαλείφουν ξένες ουσίες, όπως βακτήρια, ιούς και τοξίνες, που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση ή ασθένεια.

  • Οι ανοσολογικές αποκρίσεις πυροδοτούνται από παθογόνα, αλλεργιογόνα, τραυματισμούς, ακόμη και από το στρες. Όταν το σώμα ανιχνεύσει μια απειλή, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται και απελευθερώνουν αντισώματα για να την εξουδετερώσουν, μια διαδικασία που μπορεί να εκδηλωθεί ως πυρετός, πρήξιμο ή κόπωση.
  • Η έμφυτη ανοσία παρέχει μια γρήγορη, μη-ειδική άμυνα, που λειτουργεί ως φράγμα πρώτης γραμμής.
  • Η προσαρμοστική ανοσία στοχεύει συγκεκριμένα παθογόνα και τα “θυμάται”, επιτρέποντας ταχύτερη απόκριση σε περίπτωση επανέκθεσης.

Τροφές που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά υποστηρίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ακολουθούν οι τροφές με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:

  • Εσπεριδοειδή: Πλούσια σε βιταμίνη C, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, ένα κρίσιμο στοιχείο της άμυνας του ανοσοποιητικού.
  • Κόκκινες πιπεριές: Εκπληκτικά υψηλές σε βιταμίνη C, οι πιπεριές παρέχουν μια ισχυρή δόση που μπορεί να υπερβεί τα αντίστοιχα επίπεδα σε ορισμένα εσπεριδοειδή, υποστηρίζοντας την υγεία του δέρματος και την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού.
  • Μπρόκολο: Γεμάτο με βιταμίνες C, A και E, μαζί με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα ισχυρό λαχανικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.
  • Σκόρδο: Γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ένωση που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Τζίντζερ: Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας δυνητικά στην μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού, ειδικά κατά τη διάρκεια κρυολογήματος και γρίπης.
  • Γιαούρτι: Το πλούσιο σε προβιοτικά γιαούρτι προάγει την υγεία του εντέρου, η οποία συνδέεται στενά με την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα ευεργετικά βακτήρια στο γιαούρτι βοηθούν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου.
  • Σπανάκι: Το σπανάκι προσφέρει έναν συνδυασμό βιταμίνης C, βήτα-καροτίνης και αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την αντίσταση στις λοιμώξεις.
  • Αμύγδαλα: Είναι υψηλά σε βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Παρέχουν, επίσης, καλά λιπαρά που βοηθούν στην απορρόφηση αυτής της λιποδιαλυτής βιταμίνης.
  • Πράσινο τσάι: Περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), γνωστή για τις ιδιότητές της που τονώνουν το ανοσοποιητικό, μαζί με αμινοξέα που υποστηρίζουν την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού.
  • Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη, η δραστική ένωση στον κουρκουμά, έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων ρυθμίζοντας τη φλεγμονή.
  • Ηλιόσποροι: Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και σελήνιο, οι ηλιόσποροι υποστηρίζουν την υγεία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πέρα από τη διατροφή

Αν και μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι θεμελιώδης, άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής συμβάλλουν εξίσου σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα:

  • Άσκηση: Η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση προάγει την κυκλοφορία και βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να κινούνται ελεύθερα στο σώμα. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τζόγκινγκ και το ποδήλατο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ανοσοποιητικού, αλλά η υπερβολική ή έντονη άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Ύπνος: Ο ποιοτικός ύπνος επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να “επαναφορτιστεί” και να επανορθωθεί. Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου βλάπτει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.
  • Διαχείριση του στρες: Το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να καταστέλλει τις ανοσολογικές αποκρίσεις με την πάροδο του χρόνου. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα μπορούν να μετριάσουν το άγχος και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού.
  • Ενυδάτωση: Η επαρκής και διαρκής ενυδάτωση υποστηρίζει την παραγωγή λεμφικού υγρού, το οποίο μεταφέρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλο το σώμα. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά επίσης την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Έκθεση στο ηλιακό φως: Η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά το σώμα να παράγει βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και βοηθά στην προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Βοηθούν τα συμπληρώματα βιταμινών ή βοτάνων στην ενίσχυση της ανοσίας;

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων στην ενίσχυση της ανοσίας είναι ανάμεικτος. Για όσους έχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μπορεί να μην προσφέρουν πρόσθετα οφέλη σε άτομα με ισορροπημένη διατροφή.

  • Βιταμίνη C: Αν και η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, δεν αποτρέπει την ασθένεια. Οι υψηλές δόσεις είναι γενικά περιττές και μπορεί να είναι αποτελεσματικές μόνο όταν λαμβάνονται κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του αναπνευστικού. Όσοι έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο ή χαμηλά επίπεδα μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα.
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στην λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ευεργετικά κατά τα πρώτα στάδια του κρυολογήματος. Ωστόσο, ο υπερβολικός ψευδάργυρος μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις, επομένως θα πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο.
  • Elderberry: Τα συμπληρώματα elderberry πιστεύεται ότι μειώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, αν και τα ερευνητικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους είναι ανάμικτα.
  • Εχινάκεια: Η εχινάκεια συχνά προωθείται για την πρόληψη του κρυολογήματος, αλλά οι σχετικές έρευνες δίνουν ανάμεικτα αποτελέσματα. Μπορεί να μειώσει ελαφρώς τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι γενικά αποτελεσματική.

Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, τακτικής άσκησης, ποιοτικού ύπνου, διαχείρισης του στρες και πιθανώς συμπληρωμάτων για άτομα με συγκεκριμένες ελλείψεις. 

Σύμφωνα με το onmed, αυτή η ολιστική προσέγγιση βοηθά το σώμα να αμυνθεί από τη γρίπη, το κρυολόγημα και άλλες εποχιακές ασθένειες, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Θες να χάσεις κιλά; Aκολούθησε αυτό το tip - Άλλαξε απλώς το πότε & το πόσο συχνά τρως

Διαβάστε ακόμα: Πρωινό: Το κλειδί για την απώλεια βάρους – Ποιο είναι καλύτερο, με υδατάνθρακες ή λιπαρά; (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr