Αντώνης Πιτταράς: «Goldenboy» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και ο άνθρωπος πίσω από το θαύμα του Greek Economic Forum-Συνέντευξη
Πως ξεκίνησε η ιδεα του Greek Economic Forum;
Είναι απίστευτα συγκυριακή η αφορμή η οποία οδήγησε στην σύλληψη και την μετέπειτα διοργάνωση του Greek Economic Forum, ειναι η πρώτη φορά που το κοινοποιώ και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί ένα πράγμα είναι βέβαιο, πως για οτι κάνουμε ή δεν κάνουμε στην ζωή μας υπάρχει πάντα μια αφορμή, ενα ερέθισμα.
Ήταν Απρίλιος του 2012 όταν μου προτάθηκε να αναλάβω τον τομέα περιβαλλοντικών τεχνολογιών της Silberform, μίας γερμανικής εταιρείας, με ηγετικό ρόλο στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοτύπων μοντέλων για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική και αεροδιαστημική, συνεργάτη της Porsche, Daimler, Airbus και πολλών ακόμη εταιρειών παγκοσμίως.
Ήμουν μόλις 23 ετών, όταν το νέο ταξίδι προς εντελώς άγνωστα νερά ξεκίνησε για εμένα, μακριά από την Ελλάδα. Όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως λειτουργεί το "παιχνίδι" μπορώ να πω πως είδα τα πάντα πολυ διαφορετικά, κατάλαβα πως όλα ειναι εφικτά αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός και σχέδιο. Είδα, πως μια απλή ιδέα, ενα σκίτσο,μια ζωγραφιά σε ενα φύλλο χαρτί, μπορεί να καταλήξει σε ύλη, σε κάτι το αξιοθαύμαστο σε κατι το επιβλητικό και θεμιτο απο ολο τον κόσμο. Είδα, πως απο μια ιδεα, γεννιέται το μέλλον, αρκεί μόνο να υπάρχει ενα σχέδιο.
Ήταν η περίοδος που τα διεθνή μέσα είχαν πρώτο θέμα καθημερινά τις καταστροφικές εικόνες εξαθλίωσης της ελλαδας και παρουσίαζαν τους Ελληνες ως επαιτες, οπου βρισκόμουν ανα τον κόσμο ολοι με ρωτούσαν τι συμβαίνει με την χώρα μου, αν θα χρεοκοπήσουμε αν θα συνεχίσουμε να ζούμε, αν αν αν...
Εγώ όμως αυτό δεν το άντεχα, δεν άντεχα να βλέπω την χώρα μου να εξευτελίζεται και να γελοιοποιείται διεθνώς, ούτε να παρακολουθώ τους Έλληνες να υποφέρουν και τους νέους να αδιαφορούν. Ειδικά το τελευταίο ηταν αυτο που με εξόργιζε περισσότερο, γιατί πάντα αντιπαθούσα την απάθεια και την αδράνεια και ειδικά προερχόμενη απο ανθρώπους της ηλικίας μου.
Έτσι έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει πως κάθε ιδέα, μπορεί με τον χρόνο και την σωστή κατεργασία να οδηγήσει σε κάτι μεγάλο, ξεκινήσαμε το Greek Economic Forum, με στόχο μας, οι νέοι, να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε την εικόνα. Πάντα βεβαίως κάνοντας συμμαχίες με τους μεγαλύτερους, που έχουν την πείρα, την γνώση και σίγουρα την θέληση να μας καθοδηγήσουν. Αυτο φάνηκε περίτρανα στο Greek Economic Forum στις Βρυξέλλες, οπου άνθρωποι πραγματικοί μύθοι ήταν κοντά μας και συνεχίζουν να είναι, στηρίζοντας μας σε ότι και αν κάνουμε.
Το Greek Economic Forum στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πως είναι δυνατόν να καταφέρατε να έχετε τόσο σπουδαίες προσωπικότητες να υποστηρίζουν αυτη την πρωτοβουλία;
Καταφέρνεις να πείσεις τους γύρω σου, μονο αν πρώτα έχεις πείσει τον ευατο σου, γιαυτό λοιπόν δεν ηταν καθόλου δύσκολο. Πίσω απο το Greek Economic Forum δεν υπάρχει η παραμικρή λογική ιδιοτέλειας ή προσωπικού οφέλους κανενός. Ούτε ήθελα ούτε κυρίως επιδίωξα ποτε μέσα απο Greek Economic Forum να κάνω κάτι "δικο μου".
Απο την πρώτη στιγμή επιθυμούσα να συμβάλω μαζι με Έλληνες που εχουν κοινές ανησυχίες σε έναν συνεχή διάλογο που θα οδηγήσει σε μια νέα αντίληψη για την Ελλάδα, έτσι ώστε όλοι μαζί να φτιάξουμε κάτι "δικο μας".
Ειμαι σχεδόν πεπεισμένος πως όλοι όσοι ήρθαν στις Βρυξέλλες και συμμετείχαν στο Greek Economic Forum, θα θυμούνται για χρόνια τις στιγμές που περάσαμε, ως μια εμπειρία, γεμάτη συναισθήματα και δυναμική. Είχε κάτι το μαγικό στην ατμόσφαιρα, είμασταν όλοι μια μεγάλη παρέα που κατάφεραμε μέσα απο εναν άκρως πολιτισμένο διάλογο να συζητήσουμε θέματα μεγάλης σοβαρότητας και βαρύτητας, χωρίς να ειπωθούν συμπεράσματα, αλλά μόνο λύσεις, αυτός ήταν και ο βασικός όρος προς όλους, που ευτυχώς έμεινε απαράβατος. Είχαμε ενα εξαιρετικό μείγμα ανθρωπων που μας παρουσίασαν τις θέσεις τους και μας έκαναν να παθιαστούμε ακόμα περισσότερο για οτι επόμενο ακολουθήσει απο το Greek Economic Forum.
Ποιό είναι αυτό το "επόμενο" για το Greek Economic Forum;
Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του Greek Economic Forum θα λάβει χώρα ξανά εκτός των ελληνικών συνόρων, συγκεκριμένα στο Λονδινο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Το Greek Economic Forum θα παραθέσει μια δεξίωση με καλεσμένους ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας πολιτικης, επιχειρηματικής και εφοπλιστικής σκηνής, οπου θα συσταθούν Workshops και θα συζητηθούν θέματα υψίστης σπουδαιότητας, οπως αυτο την δημιουργίας ενός ιδανικού εδάφους για νεες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σκοπός μας ειναι να δημιουργήσουμε πυρήνες ιδεολογικών ζυμώσεων έξω από την Ελλάδα, για την Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω πως η αλλαγή θα έρθει από έξω, και δεν εννοω απο ξένες δυνάμεις, προς θεού, αλλα από Έλληνες που ζουν έξω και έχουν μεγαλουργήσει. Αυτή λοιπόν την αλλαγή προετοιμάσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση συντελούμε.
Απ’ ό, τι καταλαβαίνω υπήρχαν πολλές καλές και έντονες στιγμές, αλλά ποια ήταν η πιο "δυνατή" στιγμή κατά την διάρκεια του Greek Economic Forum στις Βρυξέλλες που θα σου μείνει στην αξέχαστη;
Οι στιγμές που θέλω να θυμάμαι απο την φετινή διοργάνωση είναι πράγματι πολλές και όλες συνοδεύονται απο έντονα συναισθήματα, οπως εκείνο το απόγευμα, που χτύπησε το κινητό μου και ήταν ο Noam Chomsky, με κάλεσε για να με συγχαρεί για όλη αυτή την προσπάθεια και να εκφράσει τον θαυμασμό του αλλά και την συμμετοχή του.
Ή μία ακόμα, όταν λίγα λεπτά πριν πέσει η αυλαία, στο Greek Economic Forum στις Βρυξέλλες, οταν ο συντονιστής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκανε μια αναφορά στο πρόσωπο μου καθώς και την Νάξο. Ενα συμβάν που με έκανα να χαρώ ιδιαίτερα για 2 λόγους, γιατι ακούστηκαν όμορφα λόγια, απο έναν φίλο που εκτιμώ, και αγαπώ και δεύτερον επειδη ο νούς μου ταξίδεψε στην αγαπημένη μου Νάξο, η οποια πέρα απο δική μου βεβαίος είναι και ιδιαίτερη πατρίδα του Κωνσταντίνου.
"Απο απομαγνητοφώνηση του Φορουμ"
Κωνσταντίνος Μπογδάνος:"Ειναι αξιοθαύμαστο, πως ενας άνθρωπος, 25 χρόνων απο την Νάξο, κατάφερε και οργάνωσε αυτη την καταπληκτική στρογγυλή τράπεζα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο κέντρο της Ευρώπης, έχοντας αυτούς τους σπουδαίους καλεσμενους και τόσους νεους ανθρώπους που τον ακολουθούν και τον στηρίζουν, ειναι εντυπωσιακό. Υποκλίνομαι."
Πως είναι η ζωή και κυρίως η καριέρα σε μια χώρα αφιλόξενη για τους Έλληνες, όπως η Γερμανία;
Θα ειμαι ειλικρινής και ευθύς, γιατί δεν θέλω ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα που με ρωτάνε πολύ συχνα, να αφήνω περιθώρια για εντυπώσεις.
Εδω και 1 μήνα έχω αναλάβει την διεύθυνση των πωλήσεων της Silberform, μια θέση στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της εταιρείας, οπως και κάθε εταιρείας με κύκλους εργασιών τέτοιου βεληνεκούς. Ήταν ένα κολοσσιαίο βήμα στην καριέρα μου. Απο την πρώτη κιόλας εβδομάδα έχοντας καθημερινά δεκάδες Meetings και συσκέψεις με στελέχη της εταιρείας και ειδικούς συμβούλους, υπήρχαν αμφιβολιες, για το κατα πόσο ενας 25 χρόνος μπορει να είναι στο τιμόνι των πωλήσεων μια τετοιας εταιρείας. Με τι εμπειρία; Το βρίσκω απολύτως λογικό, σε μια "ευρωπαϊκή βιομηχανική αγορα" με μέσο όρο υψηλόβαθμων στελεχών τα 50 χρόνια, να κάνει εντύπωση το νεαρό της ηλικίας μου. Εγω όμως εχω ενα χαρακτηριστικό, οσο περισσοτερο πιέζομαι για κάτι, τοσο περισσότερο θέλω να δίνω την μάχη μου για να το κερδίσω. Ετσι λοιπόν απέδειξα απο το πρωτο κιόλας δεκαήμερο στην νέα μου καρέκλα, πως οχι απλα μπορώ να επιβιώσω, αλλά πως μπορω να γίνω επικίνδυνα απαραίτητος. Επιστράτευσα τις επαφές μου ανά τον κόσμο, επιχειρηματικές,ακαδημαϊκές, πολιτικές και ηδη ξεκίνησα να χαράσω εναν νεο δρόμο για το αυριο της εταιρείας, ζητούμενο χρόνων. Γεγονός που άφησε πολλούς αναυδους.
Αυτο δεν το αναφέρω για αυτοεπιβεβαίωση, ούτε για να ικανοποιήσω τον τυχόν ναρκισσισμό μου, αλλά για να δείξω πως ο σεβασμός ειναι μια έννοια που κερδίζεται, δεν χαρίζεται. Και έχω μάθει σχεδον παντα να τον κερδίζω, είτε απέναντι μου έχω τον Γερμανό διευθυντή της Porsche, είτε τον άνεργο Έλληνα συνομηλίκο μου.
Τι περιέχει ο φάκελος της εταιρείας για μελλοντικά σχέδια στην Ελλάδα;
Δύο απο τα πράγματα έχω που μάθει απο τις δραστηριότητες μου στο εξωτερικό, ειναι η σπουδαιότητα και ο καταλυτικός ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά, καθώς και την αναγκαιότητα εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού στο δυναμικό της εκάστοτε επιχείρησης, κυρίως δε όταν αναφερόμαστε σε βιομηχανίες. Αυτές ακριβώς τις 2 αρχες καλούμαστε να εφαρμόσουμε τώρα στην Ελλάδα.
Ο όμιλος μας αποφάσισε να δημιουργήσει στην Ελλαδα το τέταρτο βιομηχανικό της παράρτημα, ιδέα μάλιστα που είχε κοινοποιήσει για πρωτη φορα ο πρόεδρος, στο Greek Economic Forum 2013 στην Αθήνα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το προσεχές διάστημα θα αναζητήσουμε νεους Έλληνες οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για κάποιους μήνες στις κεντρικές εγκαταστάσεις της βιομηχανιας στην Στουτγκάρδη και στην συνέχεια θα στελεχώσουν το νέο ελληνικό εργοστάσιο μας. Νεους ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων, με τις κατάλληλες δυνατότητες και κυρίως με όρεξη για δουλεια.
Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω σύντομα θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων μου στην Ελλάδα, ώστε να οδηγηθούμε αμεσα και στοχευμένα στο ζητούμενο.
Υπάρχει υποστήριξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης;
Η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στέκεται δίπλα σε αυτή μας την κίνηση και μάλιστα έπειτα απο κάλεσμα του θα τον συναντήσω στο Μέγαρο Μαξίμου το προσεχές διάστημα, για να συζητήσουμε λεπτομερώς το θέμα της εκπαίδευσης, καθώς και την μελλοντικής μας επένδυσης.
Βεβαίως σκοπεύω να ανταποδώσω το κάλεσμα, στις κεντρικές μας εγκαταστάσεις στην Στουτγκάρδη, οπου θα ξεναγήσουμε την ελληνική αποστολή στην εταιρεία, ώστε να αντιληφθούν την βιομηχανική διαδικασία, καθώς και το ακριβές επενδυτικό Project που θα εφαρμόσουμε στην Ελλάδα.
Δεν θεωρω πως υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα για εναν νεο άνθρωπο, απο αυτο της δημιουργίας, της παραγωγικότητας, της εξέλιξης. Μιλάω αμιγώς απο βιωματική εμπειρία, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ούτε μια ημέρα χωρίς δραστηριότητα. Γιαυτο θεωρώ υποχρέωση καθε θεσμικού-διοικητικού οργάνου που έχει την δυνατότητα να οδηγήσει προς την κατεύθυνση αυτή, να το κάνει, ωστε όλοι μαζί να δώσουμε την δυνατότητα στους νέους Έλληνες να κάνουν μια νέα αρχη και να δούν την ζωή τους εντελώς διαφορετικά.
Αν υπάρχει σχέδιο, τα πάντα είναι δυνατά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr