Μόνο στο eirinika: Οδυσσέας Βουδούρης: Η Πελοπόννησος δεν αντέχει άλλα 5 χρόνια το σύστημα Τατούλη-Φούχτελ - Είμαι πατέρας 4 παιδιών και ο συνδυασμός πολιτικής, οικογένειας & ιατρικής είναι επώδυνος!

Πρόκειται αναμφίβολα, για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς οι επιλογές του ήταν συχνά πυκνά ακραίες και σήκωναν θύελλα συζητήσεων, διχάζοντας την κοινή γνώμη. Αναφερόμαστε στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως «ο άνθρωπος του Γιώργου Παπανδρέου».

Πρόκειται αναμφίβολα, για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς οι επιλογές του ήταν συχνά πυκνά ακραίες και σήκωναν θύελλα συζητήσεων, διχάζοντας την κοινή γνώμη. Αναφερόμαστε στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως «ο άνθρωπος του Γιώργου Παπανδρέου».



Ο Μεσσήνιος γιατρός και βουλευτής της Β' Αθηνών, υποστήριζε κάθε κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού και ψήφισε το Μνημόνιο I, το οποίο και υποστήριζε σθεναρά τόσο το 2010, όσο και το 2011. Ωστόσο, από την επόμενη χρονιά, ξεκίνησε την εσωκομματική επανάσταση, καταψηφίζοντας το Μνημόνιο ΙΙ και δεχόμενος τη διαγραφή του από τον άλλοτε πολιτικό του ευεργέτη, δήλωσε πως «με διέγραψε ένας αποτυχημένος».



Σε χρόνο dt και χωρίς κανείς να το καταλάβει, μεταπήδησε στη «Δημοκρατική Αριστερά» δίνοντας τα χέρια με τον περιχαρή Φώτη Κουβέλη για τη μεταγραφή. Ωστόσο η συνεργασία δεν ευδοκίμησε για περισσότερι από τον Νοέμβρη του 2012, όταν και ο κ. Κουβέλης, μετά από μια νέα διαφωνία και έχοντας ψηφίσει «όχι» στον προϋπολογισμό, του έδειξε την πόρτα της εξόδου. 'Εκτοτε, ο κ. Βουδούρης παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής και μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ του έτεινε την χείρα, στηρίζοντάς τον στις φετινές περιφερειακές εκλογές -παρά τις οξύτατες αντιδράσεις της Νεολαίας του Κόμματος - και ο ίδιος την έπιασε, εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα γίνει.

Το eirinika.gr, συνάντησε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Οδυσσεά Βουδούρη, ο οποίος μίλησε στον Χάρη Αποστολόπουλο για όλους και για όλα: από την κόντρα του με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και τον χαρακτηρισμό του «πολιτικού γυρολόγου» που του έχει αποδώσει, μέχρι τον νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη και την περίφημη φράση «Εγώ είμαι η ΔΗΜΑΡ» που φέρεται πως είπε το 2012. Διαβάστε αναλυτικά.
**********************


Ο Οδ. Βουδούρης στο καρναβάλι του Δωρίου Μεσσηνίας με φιλικά και συγγενικά πρόσωπα.
Δεξιά του η σύζυγός του Χριστίνα.

Kύρια σημεία:

  • Τι έκανε καλά ο κ. Τατούλης; Εφάρμοσε την νεοφιλελεύθερη πολιτική με τον πιο ακραίο τρόπο, εφάρμοσε επιτυχώς ένα ιδιότυπο σύστημα αδιαφάνειας και αυταρχισμού και εξυπηρέτησε εργολαβικά και οικονομικά συμφέροντα! Τα έκανε πολύ καλά!
  • Η Πελοπόννησος δεν αντέχει άλλα πέντε χρόνια «Σύστημα Τατούλη-Φούχτελ»!
  • Οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές θα φέρουν ραγδαίες εξελίξεις και θα καθορίσουν τις εθνικές εκλογές
  • Οι περισσότεροι κυβερνόντες πολιτικοί χρησιμοποίησαν την Πελοπόννησο ως πελατειακή δεξαμενή για την προσωπική τους καριέρα
  • Δεν είπα ποτέ το 2012 τη φράση: «το κόμμα είμαι εγώ», αλλά «το κόμμα είμαι ΚΑΙ εγώ». Ήταν δημοσιογραφική αθλιότητα.
  • Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ λέει βλακείες όταν με χαρακτηρίζει «πολιτικό γυρολόγο». Μήπως είναι και ο κ. Γλέζος επειδή πέρασε από 4-5 κόμματα;
  • Ο Σ. Θεοδωράκης είναι ο μόνος πολιτικός που υπάρχει χάρη στα ΜΜΕ - Το 'χει στο λέγειν αν και δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει
  • Αν η πολιτική μου άφηνε δυνάμεις, θα έγραφα πολύ και θα ασχολιόμουν με τον κινηματογράφο ή τη φωτογραφία. Αλλά δεν.
  • Δύσκολα συνδυάζεται οικογένεια, πολιτική και δουλειά. Δεν έχω βρει τη λύση ακόμα.


Χάρης Αποστολόπουλος: Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Οδυσσέα Βουδούρη για Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τι διαφορετικό να περιμένει;

Οδυσσέας Βουδούρης: Το τρίπτυχο όραμα, πρόγραμμα και ανθρώπινο δυναμικό ικανό να το εφαρμόσει είναι η δύναμη της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα». Κατανοώντας τη δύναμη της περιφερειακής διοίκησης εμείς δεν στοχεύουμε σε μια απλή διαχείριση αλλά στον επανασχεδιασμό της περιφέρειας η οποία επιβάλλεται ιδιαίτερα στην περίοδο της βαθιάς κρίσης που βιώνουμε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μια περιφέρεια σαν την Πελοπόννησο με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, κλίμα, έδαφος, αρχαιολογικό πλούτο συμμετέχει στο ΑΕΠ της χώρας με μόλις 4,6%. Δεν μπορεί, κάτι φταίει για αυτό. Αυτό είναι το όραμα μας «να γυρίσει η Πελοπόννησος σελίδα» και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για «να ζήσουν και να δουλέψουν οι νέοι στον τόπο μας». Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα διότι έχουμε πρόγραμμα ρεαλιστικό και συνάμα ανατρεπτικό. Έχουμε συνολική απάντηση στο πρόβλημα της περιφέρειας, όχι απλώς αποσπασματικές απόψεις. Και πάνω από όλα έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό να το εφαρμόσει, ανθρώπους με εμπειρία αλλά όχι διαπλεκόμενους, με τη βούληση να αλλάξουν την πορεία αυτού του τόπου. Δείτε το ψηφοδέλτιό μας και θα το διαπιστώσετε από μόνοι σας.



ΧΑ: Πείτε μας λίγα λόγια για τον συνδυασμό σας, «Πελοπόννησος Πρώτα». Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

ΟΒ: Το όνομα μας του συνδυασμού μας είναι ο πυρήνας της σκέψης μας: η Πελοπόννησος είναι πρώτα από τα εργολαβικά συμφέροντα, πρώτα από συμφέροντα ημέτερων, πρώτα από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Κατά προέκταση για μας οι άνθρωποι είναι πρώτα. Είμαστε αντίθετοι με τη λογική του φτωχαίνουν οι άνθρωποι, αλλά ευημερούν οι αριθμοί. Γι’ αυτό το όνομα του συνδυασμού ενισχύεται και από το κεντρικό μας σύνθημα: «Πρώτα η ζωή μας».

ΧΑ: Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως θα δοθεί μια σκληρή μάχη ανάμεσα σε εσάς, και τον νυν Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη. Ποια η άποψή σας για αυτόν;

ΟΒ: Εφάρμοσε την νεοφιλελεύθερη πολιτική με τον πιο ακραίο τρόπο, με το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Αυτό το έκανε πολύ καλά! Εφάρμοσε επιτυχώς ένα ιδιότυπο σύστημα αδιαφάνειας και αυταρχισμού ως μέσο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Εξυπηρέτησε εργολαβικά και οικονομικά συμφέροντα, ενίοτε του «ομίλου» της οικογένειας Τατούλη. Αυτά ναι, τα υλοποίησε επιτυχώς. Τι δεν έκανε; Ανάπτυξη για τους κατοίκους, κοινωνική πολιτική και διάφανη διαχείρηση. Το συμπέρασμα είναι πως η Πελοπόννησος δεν αντέχει άλλα πέντε χρόνια «Σύστημα Τατούλη-Φούχτελ»!



ΧΑ: Πόσο λαμβάνετε υπ' όψιν σας τις δημοσκοπήσεις;

ΟΒ: Μάλλον λίγο. Ο κόσμος δεν απαντά πλέον σοβαρά στις δημοσκοπήσεις. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι να βγεις στις γειτονιές, στα χωριά, στις αγορές, εκεί παίρνεις μια ιδέα. Και όσο μας αφορά είναι ενθαρρυντική. Δεν είδα βέβαια τον κ. Τατούλη σε καμιά λαϊκή…

ΧΑ: Πιστεύετε ότι οι περιφερειακές εκλογές, αντικατοπτρίζουν ή προϊδεάζουν για το αποτέλεσμα των εθνικών;

ΟΒ: Θα τολμούσα να πω ότι θα τις καθορίσουν. Οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές θα δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο. Φανταστείτε τι σημαίνει να πει «όχι» στην Τρόικα, στην κυβέρνηση και στο σύστημα Τατούλη-Φούχτελ η Πελοπόννησος!



ΧΑ: Ποιο πιστεύετε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Πελοποννήσου αλλά και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της; Πώς διορθώνεται το πρόβλημα και πώς υπερτονίζεται το προνόμιο;

ΟΒ: Υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες, ξεκινώντας από το κλίμα και τις εξαιρετικές ευκαιρίες που δίνει στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι κυβερνόντες πολιτικοί χρησιμοποίησαν την Πελοπόννησο ως πελατειακή δεξαμενή για την προσωπική τους καριέρα, όχι προς όφελος του τόπου τους.

ΧΑ: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίσατε στις περιοδείες σας στους νομούς της Πε/ννήσου; Πού εστιάσατε πως θα πρέπει να επικεντρωθείτε πρώτα, εφόσον πάνε όλα καλά και εκλεγείτε Περιφερειάρχης;

ΟΒ: Στήριξη ποιοτικών καλλιεργειών και ενίσχυση της «Πελοποννησιακής ταυτότητας» στα βασικά προϊόντα. Στήριξη και ενοποίηση συνεταιριστικών δομών και συνεργειών παραγωγών με στόχο την μεταποίηση εντός της Πελοποννήσου αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Ανάπτυξη του τουρισμού σε συνέργεια με την πρωτογενή παραγωγή με ήπιες μορφές ανάπτυξης και σεβασμό στο περιβάλλον. Ξέρετε, στη διάρκεια των περιοδειών συναντήσαμε επιτυχημένα παραδείγματα τέτοιων συνεργειών, καταπληκτικές υποδομές, ανθρώπους με γνώση, σχέδιο και πίστη ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτά θα γίνουν σημαία μας και, με τα κίνητρα που θα δώσουμε, θα γίνουν βασικός μοχλός ανάπτυξης.



ΧΑ: Πώς μπορεί το Ναύπλιο, η Μάνη ή η Πάτρα, να γίνουν δημοφιλείς προορισμοί weekend για τους τουρίστες;

ΟΒ: Αξιοποιώντας και προβάλλοντας όλες τις δυνατότητες κλιματικές, αρχαιολογικές, ιστορικές για την προώθηση ενός εναλλακτικού τουρισμού. Και βέβαια, επειδή αναφέρατε την Πάτρα, που δεν ανήκει στην περιφέρεια Πελοποννήσου (αν είναι δυνατόν!), ενοποίηση της Πελοποννήσου σε μια μία διοικητική περιφέρεια!

ΧΑ: Μέσα από το έμπειρο ιατρικό σας μάτι, τι θα θέλατε να αλλάξετε στον τομέα της Υγείας; Τόσο σε επίπεδο δήμων και κέντρων υγείας, όσο και συνολικά για τα νοσοκομεία.

ΟΒ: Πρέπει να επανασχεδιάσουμε το δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αξιοποιώντας την τηλεϊατρική και τις κινητές μονάδες.  Και πρέπει να αποκτήσουμε ένα πραγματικό νοσοκομείο περιφερειακής αναφοράς, για να μη αναγκάζονται οι ασθενείς να φεύγουν προς την Αθήνα.



ΧΑ: Η φράση που είχατε πει το 2012, για τη ΔΗΜΑΡ «το κόμμα είμαι εγώ» είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και πολλοί το ταύτιζαν με το περίφημο «L'etat c'est moi» του Λουδοβίκου ΙΔ'. Τώρα 2 χρόνια μετά, ποιο είναι το σχόλιο σας; Τι εννοούσατε;

ΟΒ: Επρόκειτο για μια δημοσιογραφική αθλιότητα. Αυτό που είπα είναι: «Το κόμμα είμαι ΚΑΙ εγώ». Εσκεμμένα κόπηκε το «ΚΑΙ» στις γνωστές μονταζιέρες των φιλομνημονιακών ΜΜΕ. Για ευνόητους λόγους. Χάρη σε αυτές τις μεθόδους κυβερνάει ακόμα η Τρόικα στην χώρα μας.

ΧΑ: Είστε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι; Αν όχι, με ποια παράταξη είστε πιο κοντά ιδεολογικά; Με ποιο σχήμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε εφόσον περάσετε στον β’ γύρο;

ΟΒ: Ανήκω στην πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα», της οποίας είμαι και ιδρυτικό μέλος μαζί με άλλους βουλευτές και φίλους. Η συνεργασία μας με το ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια εξυπηρετεί και το δικό μας πολιτικό εγχείρημα, που είναι η ευρύτερη συνεργασία των προοδευτικών, αριστερών, οικολογικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής.

ΧΑ: Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας από το πέρασμά σας από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, σας έχει χαρακτηρίσει «πολιτικό γυρολόγο». Τι απαντάτε;

ΟΒ: Και τα καλύτερα παιδιά μπορεί που και που να λένε καμιά βλακεία. Είναι «γυρολόγος» ο Μανόλης Γλέζος επειδή έχει περάσει από 4 ή 5 κόμματα; Προφανώς όχι. Ας μάθουν λοιπόν καλύτερα για την πορεία μου και να μην χάνουν το στόχο, που είναι η ανατροπή του Συστήματος Τατούλη-Φούχτελ.



ΧΑ: Θα επιστρέφατε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ;

ΟΒ: Να ρωτήσετε αυτά τα κόμματα αν θα επιστρέψουν στις αρχικές τους δεσμεύσεις, και στα ιδρυτικά τους οράματα. Εμείς προχωράμε με την «Κοινωνία Πρώτα».

ΧΑ: Τι πιστεύετε για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη;

ΟΒ: Είναι το μόνο κόμμα που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν ΜΜΕ. Ο Σταύρος Θεωδοράκης μιλάει πολύ καλά, το «έχει» όπως λέμε σήμερα, αλλά δεν καταλαβαίνω τι λέει. Πέρα από τις κοινοτυπίες που αναταράσσουμε όταν δεν έχουμε τίποτα να πούμε.

ΧΑ: Ποιος είναι ο άγνωστος Οδ. Βουδούρης;

ΟΒ: Η πολιτική, η κεντρική πολιτική σκηνή για την ακρίβεια, για μένα είναι μόνο ένας κύκλος. Σε λίγα χρόνια το πολύ θα κλείσει. Αν έχω ακόμα δυνάμεις, θα ήθελα να ασχοληθώ με πιο ευχάριστα πράγματα. Θέλω να γράψω, να ασχοληθώ με την φωτογραφία και τον κινηματογράφο.

ΧΑ: Είστε πατέρας 4 παιδιών. Πώς συνδυάζεται η πολιτική καριέρα, η ιατρική και η οικογένεια;

ΟΒ: Δύσκολα. Πολύ δύσκολα. Είναι ένα επώδυνο θέμα που δεν έχω λύσει…



WHO IS WHO

Οδυσσέας Βουδούρης του Γεωργίου

Ιατρός -Χειρουργός

 
Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1953 στη Βουδαπέστη

Ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά

 

Ιατρικές σπουδές και χειρουργική ειδικότητα:

♦ 1981: Πτυχίο Ιατρικής Πανεπιστηµίου Παρισίων

♦ 1986: Διδακτορική Διατριβή (µε απονοµή βραβευτικού Μεταλλείου) Πανεπιστηµίου Παρισίων

♦ 1987: Πτυχίο ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής (πρώτος µεταξύ αποφοιτησάντων χειρουργών) στην Γαλλία

 
Χειρουργική εξειδίκευση και άλλοι τίτλοι:

♦ Μεταπτυχιακό: Ογκολογική Χειρουργική (Πανεπιστήµιο Παρισίων)

♦ Μεταπτυχιακό: Λαπαροσκοπική Χειρουργική (Πανεπιστήµιο Παρισίων)

♦ Μεταπτυχιακό: Μικροχειρουργικές Τεχνικές (Πανεπιστήµιο Παρισίων)

♦ Πτυχίο ειδικότητας Γυναικολογίας-Μαιευτικής (Πανεπιστήµιο Παρισίων)
 

Επαγγελµατική δραστηριότητα:

♦ 1987-1991: Επιµελητής Αντικαρκινικού Κέντρου Gustave Roussy (Παρίσι), Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκοµείου Pierre Rouquès (Παρίσι).

♦ 1991-1994: Διευθυντής της Μονάδας Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κλινικής Κυανούς Σταυρός

♦ 1994-2001: Διευθυντής Χειρουργικού Κέντρου Endolaser

♦ 2001-2004: Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής Περιφερειακού Συστήµατος Υγείας Πελοποννήσου

♦ Από 2004: Διευθυντής τµήµατος Βαριατρικής Χειρουργικής Νοσοκοµείου "Νέο Αθήναιον" και Διευθυντής Προγράµµατος Τηλε-χειρουργικής σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο του Montpellier (Γαλλία)

 
Επιστηµονικό έργο:

♦ Συν-διοργανωτής των Γάλλο-Ελληνικών Σεµιναρίων για τον Καρκίνο, επιδοτούµενα από την ΕΟΚ (από 1989).

♦ Επιστηµονικός Υπεύθυνος των πρώτων Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στην Ελλάδα (επιδότηση ΕΟΚ, Πανεπιστήµιο Αθηνών, 1991-92).

♦ Αντιπρόεδρος της EMCL (Ecole Méditerranéenne de Chirurgie Laparoscopique).

♦ Σχεδιαστής νέων χειρουργικών λαπαροσκοπικών εργαλείων (Εταιρία Mikroland, Γαλλία). Βραβευθείς µε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισµό Lépine για την εφεύρεση πρωτότυπου χειρουργικού εργαλείου (1989)

♦ Δηµοσίευση 40 άρθρων σε επιστηµονικά περιοδικά και 80 ανακοινώσεις σε διεθνή ιατρικά συνέδρια. Συµµετοχή σε 3 µονογραφίες και δυο ιατρικά βιβλία.

♦ Σύµβουλος-Ιατρός (consultant) στις Εταιρείες Sanesco και Coopers & Lybrand, σε θέµατα ανάπτυξης και αναδιοργάνωση νοσοκοµειακών µονάδων (1987-1992).

 
Πολιτική και κοινωνική Δράση:

♦ Εκλεγµένος εκπρόσωπος των φοιτητών στις Ιατρικές Σχολές της Grenoble και των Παρισίων (1974-1980).

♦ Πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών της Grenoble (1975-1978), µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Γαλλικής ΕΦΕΕ (1976-1978)

♦ Μέλος των οργανώσεων Médecins Sans Frontières και Médecins du Monde από το 1985

♦ Ιδρυτικό µέλος και µέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσµου (1990-1993)

♦ Πρόεδρος του Ελληνικού Τµήµατος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (1996-2001)

♦ Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συµβουλίου των Médecins Sans Frontières (1998-1999)

♦ Μέλος της Επιτροπής για την Μελέτη και Διαχείριση Μαζικών Καταστροφών (2000-2001)

♦ Μέλος του Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (2003-2004)

♦ Πρόεδρος της ΜΚΟ "Anthropos.gr" (2004-2007)

♦ Πρόεδρος της κίνησης πολιτών για την συµµετοχική δηµοκρατία "Κάθε Μέρα Πολίτης" (2005-2006)

♦ Έκδοση του βιβλίου "Μακριά… και δίπλα µας" (2004, Εκδόσεις Καστανιώτης) µε θέµα την µαρτυρία από τις ανθρωπιστικές αποστολές

♦ Βραβεύτηκε το 2007 µε την απονοµή του τίτλου του "Ιππότη του Εθνικού Τάγµατος Αξίας" από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δηµοκρατίας.

♦ Βουλευτής Μεσσηνίας  (2009)

♦Βουλευτής Β' Αθήνας (2012)

 
Συµµετοχή σε ανθρωπιστικές αποστολές:

♦ Σαλβαδόρ (1989): επείγουσα χειρουργική αποστολή στον εµφύλιο του Σαλβαδόρ.

♦ Καµπότζη (1990): χειρουργική αποστολή υποστήριξης και εκπαίδευσης στο νοσοκοµείο της Kompong Thom στην κεντρική Καµπότζη.

♦ Μάλι (1990): χειρουργική αποστολή υποστήριξης και εκπαίδευσης στην πόλη Mopti.

♦ Κουρδιστάν (1991): αποστολή διερεύνησης και χειρουργικής βοήθειας στην περίοδο του Πόλεµου του Περσικού Κόλπου.

♦ Σοµαλία (1992): επείγουσα χειρουργική αποστολή στην πρωτεύουσα Mogadiscio, στον εµφύλιο της Σοµαλίας.

♦ Βοσνία (1993): επείγουσα χειρουργική αποστολή στην πολιορκηµένη πόλη Gorazde.

♦ Ρουάντα (1994): χειρουργική αποστολή στην πόλη Boutare κατά την διάρκεια της γενοκτονίας.

♦ Σρι Λάνκα (1995 και 1998): χειρουργική αποστολή στην εµπόλεµη πόλη Batticaloa.

♦ Αρµενία, Γεωργία (1996): αποστολή διερεύνησης και επανεκτίµησης των προγραµµάτων ανθρωπιστικής βοήθειας.

♦ Τανζανία, Ζαΐρ (1996): επείγουσα αποστολή για την οργάνωση των καταυλισµών των προσφύγων του εµφυλίου πολέµου.

♦ Ιράν (1997): επείγουσα αποστολή για τους σεισµοπαθείς του ανατολικού Ιράν.

♦ Αίγυπτος (1998): διερευνητική αποστολή στη "τενεκεδούπολη" των Ζαµπαλίν, στα προάστια του Καΐρου.

♦ Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία (1999): επείγουσα αποστολή για την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύµατα της κρίσης του Κοσόβου.

♦ Τουρκία (1999): επείγουσα αποστολή για τους σεισµοπαθείς της περιοχής του Ιζµίτ.

♦ Παλαιστίνη (2000 και 2001): χειρουργική αποστολή υποστήριξης και εκπαίδευσης στη Λωρίδα της Γάζας.

♦ Παλαιστίνη (2002): ανθρωπιστική βοήθεια σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας

♦ Αφγανιστάν (2004): αξιολόγηση προγραµµάτων ΜΚΟ για την πρωτοβάθµια ιατρική περίθαλψη
♦ Πακιστάν (2005): επιµόρφωση στελεχών τοπικών ΜΚΟ για την προώθηση των δικαιωµάτων των παιδιών και των γυναικών
♦ Αιτή (2010):Αποστολή για τους σεισμοπαθείς της Αιτής.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr