Ο Απόστολος Γκλέτσος loves Stylida & μιλάει για όλα: για την κόρη του, την σύντροφο του αλλά και τον Νίκο Φρονιμόπουλο που τον στηρίζει όσο κανείς εδώ και 10 χρόνια (φωτό)

Μια απλή βόλτα στους επαρχιακούς δρόμους της Στυλίδας δίπλα στον Απόστολο Γκλέτσο είναι αρκετή για να πειστεί και ο πιο κακόπιστος για την αποδοχή που απολαμβάνει ο δήμαρχος από τους δημότες: τα «Γεια σου Δήμαρχε», οι ζεστές χειραψίες, τα πλατιά χαμόγελα και ο κόσμος που τρέχει να του μιλήσει είναι πια καθημερινότητα για τον επανεκλεγέντα τοπικό άρχοντα που έκλεισε στο σεντούκι τα στενά κομματικά κοστούμια αρνούμενος τις νόρμες και τις ξύλινες πολιτικές κορόνες.



Διπλό χτύπημα: «Εως τον Οκτώβριο το πανελλαδικό ψηφοδέλτιο του κόμματος»

Μια απλή βόλτα στους επαρχιακούς δρόμους της Στυλίδας δίπλα στον Απόστολο Γκλέτσο είναι αρκετή για να πειστεί και ο πιο κακόπιστος για την αποδοχή που απολαμβάνει ο δήμαρχος από τους δημότες: τα «Γεια σου Δήμαρχε», οι ζεστές χειραψίες, τα πλατιά χαμόγελα και ο κόσμος που τρέχει να του μιλήσει είναι πια καθημερινότητα για τον επανεκλεγέντα τοπικό άρχοντα που έκλεισε στο σεντούκι τα στενά κομματικά κοστούμια αρνούμενος τις νόρμες και τις ξύλινες πολιτικές κορόνες.

Εστιάζοντας την προσοχή του στα τοπικά προβλήματα των δημοτών της Στυλίδας και με γρήγορες αποφασιστικές λύσεις με τον απαιτούμενο ενίοτε «Γκλετσικό» τσαμπουκά, ακολούθησε μια άλλη πρακτική και νοοτροπία που, όπως έδειξε το νικηφόρο 68,25% που κατέγραψε, είχε συντριπτική αποδοχή. Με το κινητό του να έχει μπλοκάρει από τα συγχαρητήρια μηνύματα και ελαφρώς ζαλισμένος από τη μέθη της πανηγυρικής επικράτησης, ο Απόστολος Γκλέτσος φαίνεται αποφασισμένος να δικαιώσει την ψήφο των συμπολιτών του ετοιμάζοντας νέα έργα - αλλά και νέο κόμμα, και μιλάει στο PEOPLE του Πρώτου Θέματος.

- Περίμενες ότι θα εκλεγόσουν με τόσο εντυπωσιακό ποσοστό;  
Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα. 68% σε μια τριετία που συνηθίζω να αποκαλώ «του διαβόλου» δεν είναι αστείο. Ο κόσμος επιβράβευσε το γεγονός ότι διευκολύναμε την καθημερινότητά του, κινήσαμε την τοπική οικονομία κερδίζοντας ένα ΕΣΠΑ της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, και κυρίως την υπερπροσπάθεια όλης της ομάδας. Τρία χρόνια ήμασταν συνεχώς παρόντες - μέχρι του σημείου που είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει η λέξη «διακοπές».



- Θυμάμαι πως, όταν είχες πρωτοεμπλακεί με τα κοινά, κάποιοι βιάστηκαν να κρίνουν ότι απλώς εξαργύρωνες την αναγνωρισιμότητά σου;
Είχαν πει πολλά τότε γιατί εμφανιζόταν ένας άνθρωπος που ουδεμία σχέση είχε με τα συμφέροντα και τις φατρίες και το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει δουλειά. Οταν κατέβηκα στον πολιτικό στίβο, κάποιοι ένιωσαν ότι τους χάλασα τη σούπα. Ακουσα πολλά τότε, αλλά δεν με ενδιέφερε. Στην ουσία δεν ενδιέφερε και τον κόσμο ο οποίος, όπως αποδείχτηκε, δεν θέλει να ακούει λόγια αλλά να βλέπει έργα.

- Η αλήθεια είναι ότι η ταμπέλα του ζεν πρεμιέ χρησιμοποιήθηκε με ειρωνικό τρόπο από τους πολέμιούς σου.
Ξέρεις τι υποστήριζαν κάποιοι τότε; Τι κι αν βγήκε, σ’ ένα εξάμηνο θα τα παρατήσει! Επεσαν έξω όμως. Εγώ ήμουν αποφασισμένος να παραμείνω δήμαρχος και μάλιστα καλός. Είχα όραμα και ήθελα να κάνω έργο. Εξάλλου δεν είχα πάει ουρανοκατέβατος, είχα διατελέσει οκτώ χρόνια δημοτικός σύμβουλος.

- Η αναγνωρισιμότητα τελικά σε βοήθησε;
Σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος δίνει μια ευκαιρία στους ανθρώπους που γνωρίζει και του είναι οικείοι από άλλους χώρους. Οταν όμως βγεις, αυτομάτως ο πήχης ανεβαίνει ψηλά. Οπότε πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα και μάλιστα σύντομα.

- Στην πολιτική σου προσπάθεια οι συνάδελφοί σου ηθοποιοί ήταν κοντά σου ή απέναντι;
Πολλοί άνθρωποι είναι εδώ και πολύ καιρό συγκινητικά κοντά μου. Από την Κυριακή το βράδυ το τηλέφωνό μου έχει κατακλυστεί από τα μηνύματα συμπαράστασης καλλιτεχνών και φίλων σε σημείο που η συσκευή έχει μπλοκάρει. Και δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί, αλλά και όλοι αυτοί με τους οποίους γνωριζόμαστε από πολύ παλιά. Το γεγονός ότι ήμουν για τα κανάλια και τις εφημερίδες ένα γνώριμο πρόσωπο με βοήθησε να επικοινωνήσω περισσότερο και πιο ουσιαστικά τα προβλήματα του τόπου μου. Οταν, για παράδειγμα, προέκυψε το πρόβλημα με την εθνική οδό, όπου οι κάτοικοι της Στυλίδας έπρεπε να πληρώνουν 2,60 ευρώ τα διόδια για να πάνε στο κέντρο υγείας ή τις δουλειές τους, αν δεν ήμουν ο Γκλέτσος, ούτε οι αντιδράσεις θα γνωστοποιούνταν στο ευρύ κοινό, ούτε η σύλληψή μου. Εξάλλου, όποτε πήρα συναδέλφους για να τους παρακαλέσω να ανεβάσουν μια παράσταση στον δήμο χωρίς να πάρουν χρήματα, επειδή δεν υπήρχαν, το έκαναν και μάλιστα με όλη τους την καρδιά.

- Οταν πάντως έδινες μάχη για τα διόδια παίζοντας με τους αρμόδιους ακόμη και ξύλο, οι κακοπροαίρετοι είχαν σχολιάσει: «Ηθοποιός είναι, σόου κάνει».
Ε, και; H επικοινωνία, ανάμεσα στ’ άλλα, προϋποθέτει σόου, ψυχολογία, συναίσθημα, φόβο, θυμό κ.λπ. Και να σου πω κάτι; Oλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο Γκλέτσος έδωσε σόου, αλλά εντέλει πέτυχε αυτό που ήθελε για το καλό των συντοπιτών του, ενώ σε άλλα 10 σημεία στην Ελλάδα που υπάρχει το ίδιο θέμα το πρόβλημα παραμένει.



- Ανθρωποι που σε συναναστρέφονται καθημερινά, πάντως, ισχυρίζονται ότι είσαι ο δήμαρχος της διπλανής πόρτας.
Αυτό μ’ αρέσει κι έτσι είμαι. Τι δηλαδή; Θα έπρεπε να είμαι ψαράκι σε γυάλα, όπως είναι οι περισσότεροι; Eμένα μου αρέσει να είμαι μες στον κόσμο, να ανταλλάσσω απόψεις, να διαφωνώ κι όποτε χρειάζεται να παίζω ακόμη και μπουνιές. Στο κάτω-κάτω για το καλό του τόπου μου είναι και όχι για το προσωπικό μου συμφέρον. Το προσωπικό μου συμφέρον το έχω χε...

- Ο Γκλέτσος με την ίδια οικονομική κατάσταση που μπήκε στον δήμο με την ίδια θα βγει;
Κάθε άλλο. Και όποιος δεν με πιστεύει, ας δει τον τραπεζικό μου λογαριασμό. Μπήκε με κάποια χρήματα που κέρδισε από τη δουλειά του και βρίσκεται σήμερα με 20% λιγότερα.

- Γεννήθηκες στη Στυλίδα;
Γεννήθηκα εδώ, αλλά, ως γιος στρατιωτικού που έπαιρνε μεταθέσεις σ’ όλη την Ελλάδα, έφυγα μικρός. Ωστόσο, το μέρος αυτό είναι συνυφασμένο με τα ανέμελα παιδικά καλοκαίρια. Κάθε καλοκαίρι κάναμε διακοπές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Μυήθηκα στα προβλήματα του τόπου από τον παππού μου. Τον θυμάμαι να συζητά συχνά για την τιμή της ελιάς και του λαδιού. Η Στυλίδα είναι κυρίως γεωργική περιοχή.



- Δυσκολίες έχεις περάσει στη ζωή σου;
Δεν έχω περάσει πείνα, αλλά στο πατρικό μου σπίτι δεν υπήρχαν παιχνίδια και ανέσεις, αφού ο πατέρας μου ως μισθοσυντήρητος έπαιρνε τρεις κι εξήντα. Δουλεύω από τη Γ’ Δημοτικού έχοντας κάνει πολλά επαγγέλματα, προκειμένου να έχω την αυτονομία μου και να μην επιβαρύνω τους γονείς μου. Εχω κάνει σχεδόν όλα τα επαγγέλματα: από σιδεράς μέχρι ζαχαροπλάστης. Σε κάποια φάση της ζωής μου το άγχος κυριολεκτικά με σκότωσε. Επαθε η καρδιά μου. Μια μέρα, χωρίς να ξέρω πώς, βρέθηκα στην Εντατική. Δεν σου κρύβω ότι, όταν συνειδητοποίησα τι μου συμβαίνει, ένιωσα φόβο και έκανα προσευχές. Ηθελα να ζήσω...

- Η προσωπική ζωή του δημόσιου προσώπου «στραγγαλίζεται»;
Aς είμαστε ειλικρινείς: όταν είσαι ο πρώτος πολίτης (μεταξύ ίσων φυσικά) μιας πόλης, οφείλεις να είσαι το παράδειγμα. Οχι ψεύτικα, αλλά γιατί το νιώθεις. Η εποχή μας έχει ανάγκη από πρότυπα.

- Ποιες περιόδους θεωρείς κομβικές στη ζωή σου;
Οταν ήρθα τετ α τετ με τον θάνατο και όταν γεννήθηκε η κόρη μου. Τότε ένιωσα συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται με λόγια. Οταν γεννήθηκε το παιδί μου αισθάνθηκα απέραντη χαρά αλλά και ευθύνη. Κομβικό σημείο ήταν όμως και η γνωριμία μου με τη γυναίκα που είναι σύντροφός μου εδώ και τρία χρόνια. Αλλά πάνω απ΄όλα το πιο κομβικό σημείο είναι η γνωριμία μου πριν απο 10 χρόνια με τον φίλο, κουμπάρο και νονό της κόρης μου Νίκο Φρονιμόπουλο. Είναι ο άνθρωπος που με βοήθησε και στάθηκε δίπλα μου περισσότερο απο τον καθένα γι΄αυτό και του οφείλω πολλά.

- Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο της πρώτης γραμμής να έχει έναν σύντροφο συνοδοιπόρο;  
Αυτό είναι εντέλει το ζητούμενο.

- Η κόρη σου τι σου είπε για την επιτυχία σου;  
«Μπράβο, μπαμπά!».
- Εχεις παραδεχτεί ότι είναι η μεγάλη αδυναμία της ζωής σου και ότι θα ήθελε να γίνει κάποτε κι εκείνη δήμαρχος.
Με την κόρη μου περνάμε μαζί τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού στη Στυλίδα. Ετσι έχω καταφέρει να της μεταφέρω την αγάπη για τον τόπο μου. Είναι 12 ετών και όλα της τα τετράδια γράφουν: «I love Stylida». Συνηθίζει μάλιστα να λέει ότι όταν μεγαλώσει, σπουδάσει, δουλέψει και φτάσει στα σαράντα, θα βάλει κι εκείνη για δήμαρχος Στυλίδας.

- Την τέχνη την έχεις εγκαταλείψει οριστικά;
Την έχω εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω, όμως, να είμαι απόλυτος. Στη ζωή ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ».

- Ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα σου;
Κάποιες φορές χάνω εύκολα την ψυχραιμία μου. Υπάρχουν φορές, λοιπόν, που κάνω λόγο για δίκαια πράγματα πιθανότατα με πιο έντονο τρόπο.

- Στην προβληματισμένη σημερινή νεολαία τι έχεις να πεις;
Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν το περιθώριο να ονειρευτούν. Δεν έχουν το δικαίωμα ούτε για το πιο απλό: να γνωρίσουν μια κοπέλα, να την ερωτευτούν και να κάνουν οικογένεια. Ολη η νεολαία είναι άνεργη. Γι’ αυτό και για κάποιους άλλους κοινωνικούς λόγους θελήσαμε να ιδρύσουμε ένα καινούριο κόμμα. Οι υπάρχοντες πολιτικοί απέδειξαν ή ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν. Κάτι πήγε στραβά γιατί από τη χώρα πέρασαν πολλά λεφτά χωρίς να γίνει καμία υποδομή. Τα χρήματα φαγώθηκαν σε ανούσια πράγματα και μπουζούκια. Γι’ αυτό, κύριοι, ως εδώ και μη παρέκει.

- Εκτός από ζεν πρεμιέ, τώρα θα σε πουν και Τσε Γκεβάρα.
Δεν θέλω να ακούω τέτοια πράγματα. Αυτές τις ετικέτες τις αριστεροκεντρώες τις σιχαίνομαι. Τελεία μ’ αυτά. Το λέει και το νέο μας κόμμα... ΤΕΛΕΙΑ!
- Πόσο καιρό σκέφτεσαι τη δημιουργία κόμματος;
Προετοιμαζόμαστε εδώ και δύο χρόνια περίπου. Ενας από τους πολύ σοβαρούς λόγους που σκεφτήκαμε μια τέτοιου είδους πολιτική κίνηση ήταν και τα ποσοστά που παίρνουν οι υμνητές του Χίτλερ. Κατάφεραν όλοι αυτοί που τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα και κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα να κάνουν 500.000 Ελληνες να ψηφίζουν τους υμνητές του Χίτλερ. Αυτό ως άνθρωπο με σκοτώνει.



- Τι αντιδράσεις είχες για το νεοσύστατο κόμμα «Τελεία»;
Θετικές, μόνο θετικές. Αλλωστε τα ποσοστά που πήραμε στις εκλογές είναι σαν να μου λένε «προχώρα». Αυτό που πετύχαμε σε μια τοπική κοινωνία με πείσμα, σκληρή δουλειά και σωστή οργάνωση μπορούμε να το πετύχουμε και σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να νοικοκυρέψουμε τη χώρα. Εμείς αυτό σε μικρογραφία το πετύχαμε. Πήραμε έναν δήμο με 3,4 εκατ. ευρώ μαύρη τρύπα και τον κάναμε βιώσιμο. Πρέπει τα ελληνικά κεφάλαια να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον όσον αφορά τα φορολογικά και να επενδύσουν. Δεν μπορείς να κάνεις πράγματα για τους φτωχούς αν δεν φέρεις πρώτα μέσα τους πλούσιους.

- Πώς μπορεί ένα Γκλέτσος να τα βάλει με το λεγόμενο παλαιοκομματικό κράτος;
Καταρχάς δηλώνω εντός συστήματος και μάλιστα θα επιδιώξω κοινωνικές συμμαχίες. Ναι, το ξέρω ότι θα βρω πολλές κλειστές πόρτες αφού εύκολα ανοίγουν μόνο στους επαγγελματίες πολιτικάντηδες, αλλά δεν με νοιάζει. Υπάρχει κάτι σημαντικότερο: ο παράγοντας «κόσμος». Σε λίγο καιρό η πλατιά μάζα θα λιμοκτονεί και επομένως δεν θα έχει να χάσει τίποτα.

- Ο Γκλέτσος περισσότερο αγάπησε ή αγαπήθηκε;
Ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε αυτό. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν. Με ενδιαφέρει μόνο αυτό που σε προσωπικό επίπεδο βιώνω τώρα.

- Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποστήριζε ότι οι ωραίοι άνδρες έχουν μέλλον στην πολιτική, αφού το εκλογικό σώμα αποτελείται περισσότερο από γυναίκες.
Θα έλεγα ότι έχω σωστό δίαυλο επικοινωνίας και με τους άνδρες. Στο πρόσωπό μου οι άνδρες βρίσκουν έναν συνομιλητή που τους αρέσει, γιατί λέει τα πράγματα όπως είναι, και επομένως εμμένει στην αλήθεια.



- Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες στο παρελθόν;
Ναι, για κάποια πράγματα του παρελθόντος μετανιώνω. Εκ των υστέρων κρίνω ότι κάποιες συνεργασίες δεν είχαν τίποτα να μου προσφέρουν όπως και κάποιοι άνθρωποι. Ημουν όμως ένα παιδί μέσα στην ορμή των νιάτων.

- Σε προσωπικό επίπεδο σε τι βάζεις τελεία;
Στην «ευκολότητα» που κάποια στιγμή με διακατείχε ως άνθρωπο...

Απ. Γκλέτσος: «Εως τον Οκτώβριο το πανελλαδικό ψηφοδέλτιο του κόμματος»

Συνεχώς μεγαλώνει η στρατιά των Ελλήνων που δεν έχουν να χάσουν τίποτα εξαιτίας των κομματικών αστοχιών, εκτιμά ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Με αφορμή την εξαγγελία του κόμματος «Τελεία» από τον ίδιο, τονίζει την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του τόπου με την εισροή κεφαλαίων. Ιδιαίτερα, κάνει αναφορά στα χρήματα που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν φέρουν οι Έλληνες τα χρήματά τους στην Ελλάδα ποιος θα τα φέρει, δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά». Προσθέτει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ελκυστικού φορολογικού συστήματος και επενδυτικού «πακέτου» που θα διευκολύνει τους επενδυτές και κάνει λόγο για τα τεράστια χρηματικά ποσά που πέρασαν και δεν άφησαν ίχνη.

«Δεν είναι δυνατό να έχουν περάσει τόσα χρήματα από αυτήν τη χώρα και να μην υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας και να βελτιώσουμε τον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι δυνατό να κατασκευάζονται τόσα πολλά ελληνικά καράβια στο εξωτερικό, ενώ έχουμε τα καλύτερα ναυπηγεία και τους καλύτερους εργάτες σε αυτά και οι Έλληνες να μην χτίζουν τα καράβια τους εδώ γιατί δεν υπάρχει ένα σωστό κράτος, που δεν διαπλέκεται και δεν διαφθείρεται και ένα φορολογικό σύστημα τέτοιο που να τους διασφαλίζει» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία του κόμματος «Τελεία» διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε τυχαία, πάνω στον ενθουσιασμό από το υψηλότατο ποσοστό 67,70% της επανεκλογής του στον δήμο Στυλίδας, αλλά «ύστερα από πολλή σκέψη δύο ετών». Με το κόμμα αυτό -δήλωσε- «βάζουμε "Τελεία" στην αναποτελεσματικότητα, στον "ωχαδερφισμό", στις εύκολες λύσεις και στις αστοχίες. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού του κόμματος και έως τον Οκτώβριο θα έχουμε πανελλαδικό ψηφοδέλτιο. Όλα γίνονται μέσω διαδικτύου και γι' αυτό δεν απαιτούνται πολλά χρήματα παρά λίγα για τα ψηφοδέλτια, τώρα αν κάποιος έχει την καλοσύνη να μας προσφέρει δημοσίως κάποια χρήματα καλώς, διαφορετικά θα βάλουμε ρεφενέ».

Σε ό,τι αφορά την επιζητούμενη αξιοπιστία των ατόμων που θα πλαισιώσουν το κόμμα, ο κ. Γκλέτσος εκφράζει την πίστη ότι όσοι επιθυμούν να συμβάλουν σε αυτό τον σκοπό θα είναι αξιόπιστοι, άλλωστε μέσω διαδικτύου «θα ληφθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες από τους διάφορους φορείς. Παραδείγματος χάρη, από τον δικηγορικό σύλλογο, από τα επιμελητήρια κλπ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απίστευτο» το εκλογικό του αποτέλεσμα, αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι «ο κόσμος δεν ψήφισε απλά το έργο, αλλά την υπερπροσπάθεια ενός συνόλου ανθρώπων που δούλεψαν με αυταπάρνηση και υπεραμύνθηκαν των δικαιωμάτων τους, όπως στην περίπτωση των διοδίων, αλλά και σε σειρά έργων υποδομής. Καταφέραμε, εντός δύο ετών, να δημιουργήσουμε υποδομές για τις οποίες άλλοι πάλευαν 20 χρόνια, δηλαδή για αποχέτευση και βιολογικούς καθαρισμούς πήραμε 36 εκατ. ευρώ. Τώρα, προχωράμε σε άλλες υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή, όπως φράγματα και υδατοδεξαμενές ώστε να εξασφαλιστεί νερό. Εδώ, η οικονομία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα στην παραγωγή της ελιάς και κατά δεύτερον, στον τουρισμό τον οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε περισσότερο».

Τέλος, για το «φαινόμενο θρίλερ στην Ελλάδα του 2014» -όπως χαρακτηρίζει το ποσοστό της Χρυσής Αυγής- ο κ. Γκλέτσος υποστηρίζει ότι την ευθύνη φέρουν τα πολιτικά κόμματα. «Αποδίδω στα κόμματα πολλές αστοχίες. Συνεχώς μεγαλώνει η στρατιά των Ελλήνων που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, από τους οποίους ένα μεγάλο κομμάτι πηγαίνει στη Χρυσή Αυγή» τόνισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr