Δημ. Κούρκουλας : «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η γειτονιά μας & παρά την φοβερή κρίση που βιώνουμε, η Ελλάδα παραμένει ψηλά στο παγκόσμιο καταμερισμό πλούτου, ας βοηθάμε λοιπόν» !

Συνέντευξη με θέμα τη βοήθεια τις Ελλάδας στα βαλκανικά κράτη που επλήξησαν από τις καταρρακτώδεις βροχές, έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε θερμότατα όλους και όλες για την ανταπόκριση στην προσπάθεια, στη δράση για τους Βαλκάνιους φίλους μας, του «Όλοι μαζί μπορούμε και στα Βαλκάνια».

Ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Καλημέρα σας κ. Υφυπουργέ.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας κ. Πορτοσάλτε και θερμά συγχαρητήρια στο σταθμό σας και στους συμπολίτες μας. Είναι πραγματικά συγκινητικό ν’ ακούω την προσέλευση που υπάρχει και νομίζω ότι πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης, υπάρχει και μια πολιτική διάσταση σ’ αυτή τη συγκινητική ανταπόκριση, διότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η γειτονιά μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρά την φοβερή κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει στο παγκόσμιο καταμερισμό πλούτου πολύ ψηλά, άρα έχουμε και υποχρέωση αλλά και συμφέρον να βοηθήσουμε τους γείτονές μας όταν βρίσκονται σε δύσκολη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η περίφημη διείσδυση της Ελλάδος στα Βαλκάνια για την οποία μιλούμε εδώ και 15 χρόνια, είδατε ότι μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Οικονομικά, πολιτικά αλλά κυρίως ανθρώπινα. Άνθρωπος προς άνθρωπο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. είχα την τύχη να εκπροσωπήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βοσνία, στο Σεράγεβο για 5 χρόνια σαν Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είναι μια υπέροχη χώρα, υπέροχος λαός, μας αγαπάνε πολύ και

βλέπουν την Ελλάδα σαν έναν πόλο σταθερότητας και ευημερίας και με την πολιτική την οποία ακολουθήσαμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων, εκεί που προσβλέπουν είναι στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και δεν ξεχνούν ποτέ ότι η Ελλάδα το 2003 στη Συνάντηση Κορυφής της Θεσσαλονίκης άνοιξε το δρόμο γι’ αυτή την ένταξη και απόδειξη αυτού είναι ότι η Κροατία ήδη από πέρυσι είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και οι άλλοι λαοί, η Σέρβοι, οι Βόσνιοι προς τα εκεί προσβλέπουν. Και το λέω αυτό για να υπενθυμίσω και σε μερικούς συμπολίτες μας οι οποίοι με την πρώτη δυσκολία διάκεινται αρνητικά έναντι της Ευρώπης, να δουν τι γίνεται γύρω τους.

´Οπως είπα και στην αρχή, είναι η γειτονιά μας, θα παραμείνει η γειτονιά μας, είναι λαοί οι οποίοι ιστορικά πέρασαν από μεγάλες τραγωδίες, ειδικά η Βοσνία από έναν καταστρεπτικό εμφύλιο πόλεμο και νομίζω ότι είναι και στο δικό μας συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να εξασφαλίσουμε εμείς τη δική μας σταθερότητα, η οποία αντανακλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παρακαλούσα μόνο κ. Κούρκουλα, την υψηλή φροντίδα κι επιστασία του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία πάντα με τον Ερυθρό Σταυρό έτσι ώστε η βοήθεια να διανεμηθεί εκεί που υπάρχει ανάγκη και ισόποσα με φροντίδα προς όλους.

Για να μην παρεξηγηθούμε, η βοήθεια απευθύνεται σε όλους τους πληγέντες, δεν ξεχωρίζουμε κανέναν, δεν ξεχωρίζουμε εθνικότητα, δεν ξεχωρίζουμε θρήσκευμα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μα εννοείται και εξυπακούεται πως θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση και του Υπουργείου, των Κεντρικών Υπηρεσιών αλλά και των Πρεσβειών μας οι οποίες ήδη έχουν κινητοποιηθεί. Στην Ελλάδα από την πρώτη ημέρα που αντιληφθήκαμε το μέγεθος της καταστροφής προσφέραμε βοήθεια και με τους εξειδικευμένους ανθρώπους που έχουμε για ν’ αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστροφές και με υλικό, αλλά βεβαίως είναι πολύ συγκινητική η προσφορά των συμπολιτών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η βοήθεια που θα διανεμηθεί, φαντάζομαι μεταξύ Σερβίας, Βοσνίας και Κροατίας, όπου υπάρχει ανάγκη, εμείς δεν έχουμε ακριβή εικόνα αλλά έχουμε αριθμούς εδώ, συνεπώς ξέρουν εκείνοι πού πρέπει να δοθεί αυτή η υποστήριξη.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Από Δευτέρα θα έρθω σ’ επαφή με τους συνεργάτες μας για να παράσχουμε κάθε βοήθεια ώστε να γίνει σωστά η διανομή. Βεβαίως οι συνθήκες παραμένουν ακόμα έκτακτες, ειδικά η Βοσνία έχει πληγεί παραπάνω από τις άλλες χώρες.

Είναι μια μικρή και φτωχή χώρα και θα κάνουμε κάθε τι ώστε να μπορέσει η βοήθεια να φτάσει εκεί που πρέπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μου άρεσε κι αυτό που είπατε και θα ήθελα να το κάνουμε από την Τρίτη, έναν πρώτο απολογισμό. Δηλαδή να δώσουμε εξηγήσεις και λογαριασμό σε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι συνδράμουν, ο καθένας με τις δυνάμεις του.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως. Συγχαρητήρια και πάλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr