Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Με πόνεσε ο χωρισμός των γονιών μου, και τους μιλούσα άσχημα - Υπήρξα αυτοκαταστροφικός & έτσι πήρα είκοσι κιλά»

Η πρόσφατη εμφάνιση του στο Παρίσι, η σχέση του με την Χριστίνα Κοντοβά,οι εκρηκτικές σχέσεις που βίωσε, ο τραυματικός χωρισμός των δικών, ένας καινούργιος κόσμος που δημιούργησε για να το αντιμετωπίσει, η απώλεια του αδελφού του αλλά και τα διδάγματα που έχει λάβει μέχρι σήμερα από τη ζωή του.

Δεν είμαι βίαιος. Δεν υπάρχει γυναίκα που θα σου πει ότι την χτύπησα. Όταν έχω μεγάλη ένταση προτιμώ να κοπανίσω το κεφάλι μου στον τοίχο από το να ξεσπάσω στον άλλο.

Έψαχνα την σύντροφό μου να δω που είναι γιατί είχε αργήσει δύο λεπτά και νόμιζα ότι έλειπε δυόμιση ώρες. Έχει τύχει να φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις να γίνει ένας μικρός χαμός και να αποχωρήσει, ο ένας από τον άλλο, από το σπίτι που μέναμε μαζί. Είναι πολύ δύσκολο.

Υπήρξα αυτοκαταστροφικός. Μία περίοδο είχα πάρει είκοσι κιλά. Επειδή δε ζούσα καλά ξεσπούσα. Δε θα επιτρέψω στον εαυτό μου να το ξανακάνω ποτέ.

Με πόνεσε ο χωρισμός των γονέων μου. Τιμώρησα τους δικούς μου περισσότερο από μία δεκαετία μιλώντας τους άσχημα και τελικά καταλήγω σ' αυτό που λένε πια οι γονείς μου πώς "Αν ήσουν και εσύ στην θέση μας τα ίδια θα έκανες"

Στους τσακωμούς των δικών μου το είχα σκάσει μία δύο φορές από το σπίτι... Συνήθως κρυβόμουν. Δεν άντεχα να ακούω την φασαρία γύρω μου. Έφτιαχνα δικούς μου κόσμους για να το αντιμετωπίσω. Από την στιγμή που δεν περνάς καλά μέσα στο μικρόκοσμό σου δημιουργείς έναν άλλο μικρόκοσμο.





Η πρόσφατη εμφάνιση του στο Παρίσι, η σχέση του με την Χριστίνα Κοντοβά,οι εκρηκτικές σχέσεις που βίωσε, ο τραυματικός χωρισμός των δικών, ένας καινούργιος κόσμος που δημιούργησε για να το αντιμετωπίσει, η απώλεια του αδελφού του αλλά και τα διδάγματα που έχει λάβει μέχρι σήμερα από τη ζωή του. Ώριμος και κατασταλαγμένος ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης λίγο πριν ανέβει στην σκηνή του Badminton για την παράσταση "Συνέντευξη με τη Δανάη της Ευσταθίας" εξομολογείται στο ΘΕΜΑ people αλήθειες του!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Στο theatre essaion του Παρισιού πριν από δύο εβδομάδες παρουσίασες μία παράσταση εμπνευσμένη από το μύθο του Οδυσσέα.

Ήταν μία μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα. Μιλά για έναν Έλληνα, που ξεκινά το ταξίδι της επιβίωσης, αλλάζοντας χώρα εν μέσω κρίσης και τα μόνα εργαλεία που έχει στις αποσκευές του είναι τα τραγούδια. Η παράσταση ήταν υπό την υποστήριξη της σπουδαίας φιλανθρωπικής οργάνωσης fondation l' entraide όπου ηγείται η κυρία Μαρκέλα Παμούκογλου.

Πώς αισθάνθηκες που σου δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσεις για το κοινό της Γαλλίας;

Συνέβη για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου, όπου και κάναμε μία συναυλία στην περίφημη Σάλα του Μαξίμ. Τότε μου ζητήθηκε να παρουσιάσω μία παράσταση που θα έχει ελληνικό χρώμα. Όντας απόφοιτος ελληνογαλλικού σχολείου, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα, φανταζόμουν ότι θα πραγματοποιούσα αυτό που ήθελα από μικρός

Εδώ και τρεις μήνες είστε μαζί με τη Χριστίνα Κοντοβά και η αλήθεια είναι πώς είστε τόσο ανοιχτοί, όσο και διαχυτικοί και οι δύο κατά τις δημόσιες εμφανίσεις σας.

Διαχυτικοί δεν είμαστε.

Τι ξεχωρίζεις σ' εκείνη;

Αυτό που είναι ευρύτερα η Χριστίνα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να πω άλλα πράγματα. Η εικόνα μας ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.

Έχει γραφεί πάντως ότι παντρεύεσαι.

Τι να σου πω...Γράφουν ότι θέλουν. Δε μπορώ να απαντήσω σ' ότι καθένας φαντάζεται.



Θα ήθελες παρόλα αυτά να κάνεις οικογένεια;

Αυτό το αφήνω στις εκπλήξεις της ζωής.

Υπήρξε περίοδος βέβαια, που ουσιαστικά στα μέσα ενημέρωσης μονοπωλούσε η ζωή σου.

Ήταν ένα πολύ μικρό διάστημα. Δε νομίζω ότι κάποιος με έμαθε επειδή έτυχε να έχω μία σχέση με μία πολύ γνωστή συνάδελφό μου. Δε θεωρώ ότι με καθόρισε αυτό το πράγμα.

Οι δεσμοί σου με την Κατερίνα Παπουτσάκη και τη Νατάσσα Μποφίλιου έγιναν ευρέως γνωστοί και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των καλλιτεχνικών εντύπων. Σε μπλόκαρε;

Όχι. Κράτησε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αν μου τύχαινε σε πιο μικρή ηλικία ίσως και να μη μπορούσα να το διαχειριστώ.

Τότε ήταν εύκολο να το χειριστείς;

Νομίζω ότι το διαχειρίστηκα αρκετά καλά. Με την Κατερίνα αποφύγαμε διακριτικά να κάνουμε κοινά εξώφυλλα που μας ζητούσαν τότε. Καταλαβαίνοντας ότι είναι μέρος του παιχνιδιού προσπαθούσα να είμαι αξιοπρεπής και να στηρίζω τις επιλογές μου και σε προσωπικό επίπεδο.

Ήταν δύσκολο να μιλάς για τις σχέσεις σου ;

Απέφευγα να μιλήσω. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα περισσότερο, εκτός αν σε νοιάζει να προβάλεις μόνο αυτό. Η δουλειά μου, με στηρίζει και την υποστηρίζω και εγώ. Το υπόλοιπο κομμάτι είναι ένας παραπόταμος σ' όλο αυτό το ποτάμι που ελπίζω να τρέχει για χρόνια. Ακόμα και όταν είχα σχέση με τη Νατάσα έγινε γνωστό πολύ αργότερα γιατί το προφύλαξα Δε νομίζω πώς αυτά ουσιαστικά μένουν. Φτιάχνεται απλώς μία εικόνα για έναν άνθρωπο.



Αγαπάς τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή σου ;

Βέβαια. Όσες γυναίκες υπήρξαν δίπλα μου τις αγάπησα. Όλες οι σχέσεις -φιλικές ερωτικές επαγγελματικές- σε καθορίζουν. Φτιάχνουν αυτό που είσαι.

Έχεις πέσει στα πατώματα για έναν έρωτα

Έχω πονέσει για έναν έρωτα, αλλά δεν ξέρω αν έχω φτάσει στα όρια μου

Προφυλάσσεσαι;

Βγάζω κάποιους περίεργους αμυντικούς μηχανισμούς. Ίσως γιατί ήμουν αθλητής παλαιότερα και ξέρω να προφυλάσσομαι. Άλλωστε ήμουν τερματοφύλακας όποτε έπαιζα καλή άμυνα.

Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που θέτεις ;

Γίνομαι σκληρός και με τον εαυτό μου και τους άλλους. Δεν είναι πολύ καλό. Είμαι πολύ ευαίσθητος και απόλυτος. Όταν δω ότι μία σχέση δε μου ταιριάζει την τελειώνω πολύ γρήγορα. Σπάνια δίνω δεύτερες ευκαιρίες.

Έχεις χαστουκίσει σύντροφό σου;

Παναγιά μου! Δεν είμαι βίαιος. Δεν υπάρχει γυναίκα που θα σου πει ότι την χτύπησα. Όταν έχω μεγάλη ένταση προτιμώ να κοπανίσω το κεφάλι μου στον τοίχο από το να ξεσπάσω στον άλλο.

Σε έχει χτυπήσει σύντροφός σου;

Προσπάθησε αλλά έφυγε στον αέρα.

Έχεις ζήσει εκρηκτικές σχέσεις;

Ναι. Έχω ζήσει εκρηκτικές και στα όρια σχέσεις. Έψαχνα την σύντροφό μου να δω που είναι γιατί είχε αργήσει δύο λεπτά και νόμιζα ότι έλειπε δυόμιση ώρες.

Ποιος είναι ο δύσκολος χωρισμός που έχεις βιώσει;

Έχει τύχει να φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις να γίνει ένας μικρός χαμός και να αποχωρήσει, ο ένας από τον άλλο, από το σπίτι που μέναμε μαζί.

Δεν είναι δύσκολο αυτό;

Πολύ δύσκολο.



Πώς είσαι στις μοναχικές σου στιγμές;

Είμαι στο σπίτι μου μόνος μου διαβάζω πολύ και ξεχνιέμαι.

Υπήρξες αυτοκαταστροφικός;

Ναι. Μία περίοδο είχα πάρει είκοσι κιλά. Επειδή δε ζούσα καλά ξεσπούσα. Δε θα επιτρέψω στον εαυτό μου να το ξανακάνω ποτέ.

Στο παρελθόν υπήρξες κλειστός και μοναχικός.

Οι γονείς μου είχαν πολύ ένταση στο σπίτι. Όταν είσαι έφηβος σε μια οικογένεια που χωρίζουν οι γονείς άλλος γίνεται επαναστάτης και τα σπάει όλα άλλος εσωστρεφής. Εγώ ανήκα στη δεύτερη κατηγορία. Ευτυχώς βρήκα γρήγορα το αποκούμπι μου στο θέατρο. Διοχέτευα οποιαδήποτε συναισθήματα στους ρόλους. Εξωτερίκευα τα πάντα. Ακόμα και αν έχω μία κακή ημέρα το θέατρο είναι το βασίλειο μου.

Σε πόνεσε, σε τραυμάτισε ο χωρισμός των δικών σου;

Ναι. Με πόνεσε. Φυσιολογικό είναι. Τιμώρησα τους δικούς μου περισσότερο από μία δεκαετία μιλώντας τους άσχημα και τελικά καταλήγω σ' αυτό που λένε πια οι γονείς μου πώς "Αν ήσουν και εσύ στην θέση μας τα ίδια θα έκανες".



Τους έθισες ευθέως το "Κάνατε λάθη";

Ναι. Θεωρούσα ότι έπρεπε να μην είναι μαζί από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια ώστε να μεγαλώσουμε πιο ήρεμα με τα αδέλφια μου. Εκείνοι πίστευαν το αντίθετο. Αυτό μέχρι πρότινος δεν το καταλάβαινα.

Έζησες βία στο σπίτι ;

Όχι. Υπήρχαν τσακωμοί αλλά δεν φτάσαμε ως εκεί.

Πώς λειτουργούσες στους τσακωμούς;

Έφευγα. Το είχα σκάσει μία δύο φορές από το σπίτι. Άλλοτε έπαιρνα το μέρος του πάτερα μου και άλλοτε της μητέρας μου. Συνήθως κρυβόμουν. Δεν άντεχα να ακούω την φασαρία γύρω μου. Έφτιαχνα δικούς μου κόσμους για να το αντιμετωπίσω. Είναι φυσιολογική αντίδραση για ένα παιδί. Από την στιγμή που δεν περνάς καλά μέσα στο μικρόκοσμό σου δημιουργείς έναν άλλο μικρόκοσμο.

Τι εμπεριείχε ο άλλος κόσμος;
Φανταστικούς φίλους και ιστορίες. Βέβαια έπαιζα θέατρο επηρεαζόμενος απ' αυτά που έβλεπα στο σινεμά.

Άρα βίωνες στην ουσία μοναξιά με ένα τρόπο. Όταν πλάθεις ένα δικό σου κόσμο σημαίνει ότι έχεις ανάγκη να φύγεις από την πραγματικότητα.

Ναι. 'Επλαθα ένα δικό μου κόσμο για να αποφορτιστώ. Είναι φυσιολογικό, όταν υπάρχει ένταση.

Δημιουργούσες έναν ευτυχισμένο κόσμο ουσιαστικά.

Ναι. Μέχρι και παιχνίδια έφτιαχνα στη γειτονιά. Μάζευα τα παιδιά της πολυκατοικίας και δημιουργούσα δικά μου παιχνίδια. Ανακάλυπτα τους κανόνες και όλοι το έπαιζαν.

Κατά τις δημόσιες εξομολογήσεις σου για τον αδελφό σου πάντα συγκινείσαι.

Δε γίνεται αλλιώς. Μιλάς και έρχονται εικόνες.

Αποδέχθηκες το θάνατό του;

Δε μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Προσφάτως συναντήθηκα με τον άλλο αδελφό για ένα ποτό και για κάποιο περίεργο λόγο είχα την αίσθηση μετά από πολύ καιρό ότι μπορεί να ήταν εκεί.

Θεωρείς πώς οι άνθρωποι που ...έχουν φύγει, υπάρχουν στις ζωές μας;

Υπάρχουν αν τους σκεπτόμαστε.

Σου ανέφεραν ποτέ στη δουλειά "Αν βρεθείς ερωτικά μαζί μου θα κάνεις πολύ μεγάλη καριέρα".

Ναι. Δεν πρέπει να πέσεις σ' αυτή την παγίδα. Αν και δεν πιστεύω πώς κάποιος αναγκάζεται να πράξει έτσι.

Παράλληλα εμφανίζεσαι στο προαύλιο χώρο του θεάτρου Badminton από τις 26 Ιουνίου.

Ετοιμάζουμε την παράσταση "Συνέντευξη με τη Δανάη της Ευσταθίας", όπου συνεργαζόμαστε με την Άννα Φόνσου και ερμηνεύει τραγούδια της Δανάης η Ευσταθία. Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενα της Ευσταθίας και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr