Το eirinika "τιμά" το μήλο που κάνει πέρα τα κιλά, τον διαβήτη - Πολλαπλά οφέλη στην καρδιά & στο έντερο

Ένα μήλο την ημέρα ...

Το eirinika αναζήτησε ποια είναι τα φρούτα της εποχής και μεταξύ εκείνων ξεχώρισε το μήλο!

Τα μήλα, από τα πιο διαδεδομένα φρούτα παγκοσμίως, δεν είναι μόνο γευστικά αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία. Ενώ είναι γνωστά για την αγροτική τους αξία και τις διάφορες ποικιλίες τους, η θρεπτική αξία τους συγκαταλέγεται στους κύριους λόγους για την κατανάλωσή τους.

Θρεπτική Αξία και Θερμίδες

Ένα μέτριο μήλο, συνήθως περιέχει περίπου 52 θερμίδες, καθιστώντας το μια ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ελαφριά και υγιεινή τροφή. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να βρίσκεται στη φλούδα του.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα.

Βιταμίνες και Αντιοξειδωτικά

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν επίσης κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και φυτοχημικά όπως κατεχίνη και ανθοκυανίνη, που συμβάλλουν στη γενικότερη υγεία του σώματος.

Οφέλη για την Υγεία

1. Καρδιοαγγειακή Υγεία: Η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες, ειδικά η πηκτίνη, βοηθούν στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL).

2. Διαβήτης Τύπου 2: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το μήλο προστατεύουν τα κύτταρα του παγκρέατος, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

3. Πρόληψη Καρκίνου: Το μήλο, χάρη στα αντιοξειδωτικά του, συμμετέχει στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, υποστηρίζοντας την καλή λειτουργία του εντέρου.

4. Απώλεια Βάρους: Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, δύο ιδιότητες που τα καθιστούν χορταστικά.

Το αυξανόμενο αίσθημα πληρότητας λειτουργεί ως στρατηγική απώλειας βάρους, καθώς βοηθά στη διαχείριση της όρεξής σας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σας οδηγήσει στη μείωση της ενεργειακής που καταναλώνουμε.

Σε μια μελέτη, η κατανάλωση ολόκληρων μήλων αύξησε το αίσθημα πληρότητας για έως και 4 ώρες περισσότερο από την κατανάλωση ίσων ποσοτήτων πουρέ μήλου ή χυμού. Αυτό συνέβη, επειδή τα ολόκληρα μήλα μειώνουν τη γαστρική κένωση - τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι σας αδειάζει το περιεχόμενό του.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που σχετίζεται με το βάρος.

5.Προάγει την υγεία του εντέρου: Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, έναν τύπο φυτικών ινών που δρα ως πρεβιοτικό. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτεί το μικροβιόκοσμο του εντέρου σας, δηλαδή τα καλά βακτήρια στο έντερό σας.

Καθώς εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες που σχετίζονται τόσο με την υγεία όσο και με τις ασθένειες, το μικροβιόκοσμο του εντέρου σας παίζει ουσιαστικό ρόλο στη συνολική σας ευεξία. Ένα υγιές έντερο είναι συχνά το κλειδί για την καλύτερη υγεία.

Δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν, η πηκτίνη φτάνει στο παχύ έντερό σας άθικτη, προωθώντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Βελτιώνει ιδιαίτερα την αναλογία Bacteriodetes προς Firmicutes, τους δύο κύριους τύπους βακτηρίων στο έντερό σας.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι, μεταβάλλοντας ευεργετικά τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σας, τα μήλα μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πολυφαινόλες του μήλου μπορεί επίσης να έχουν αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας.

Σημαντικές Παρατηρήσεις

Για να επωφεληθεί κανείς από όλες τις θρεπτικές ουσίες του μήλου, καλό είναι να καταναλώνεται ολόκληρο, με τη φλούδα του. Αποξηραμένα μήλα ή χυμοί μήλων συχνά χάνουν ένα σημαντικό μέρος των θρεπτικών τους συστατικών κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Η ποικιλία των μήλων στη διατροφή υπήρξε από τα προϊστορικά χρόνια με τη μηλιά να έχει διαδοθεί παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, τα μήλα καλλιεργούνται κυρίως σε περιοχές όπως η Μακεδονία και η Θεσσαλία, με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τους 350.000 τόνους.

Συνοψίζοντας, τα μήλα αποτελούν μια εξαιρετική, θρεπτική προσθήκη στη διατροφή, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν την γενικότερη ευεξία και υγεία του σώματος.

Διαβάστε ακόμη: Το eirinika προτείνει γκρέιπφρουτ για το Φθινόπωρο! Πλούσιο σε βιταμίνη C με ελάχιστες θερμίδες - Ενισχύει το ανοσοποιητικό & καταπολεμάει τη χοληστερόλη (βίντεο)

Διαβάστε ακόμη: Παντζάρι: Το κατακόκκινο φθινοπωρινό λαχανικό σύμμαχος της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση – Πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και σίδηρο (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr