Το καλύτερο ρόδι στον κόσμο είναι της Ερμιόνης! Το γιορτάζει λοιπόν για δεύτερη χρονιά στις 19-20-21 Οκτωβρίου

Aπό το 2011 ο Δήμος σε συνεργασία με τους παραγωγούς ροδιού και τους φορείς της περιοχής, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία και καθιέρωσε την ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ στην Ερμιόνη. Φέτος θα γίνει για 2η συνεχή χρονιά, το ερχόμενο τριήμερο Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Οκτωβρίου.    

Aπό το 2011 ο Δήμος σε συνεργασία με τους παραγωγούς ροδιού και τους φορείς της περιοχής, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία και καθιέρωσε την ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ στην Ερμιόνη. Φέτος θα γίνει για 2η συνεχή χρονιά, το ερχόμενο τριήμερο Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

 

 

 

Η Γιορτή Ροδιού, πλαισιώνεται από μία σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση των δημοτών, των παραγωγών, αλλά και των επισκεπτών της Ερμιόνης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ρόδια διατεθούν και θα διακοσμήσουν τα καταστήματα της Ερμιόνης, ενώ το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, τη σκυτάλη παίρνει η εσπερίδα που θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (πρώην Σχολείο Συγγρού).

Η Δημοτική αρχή, ξεκίνησε την προσπάθεια καθιέρωσης της τοπικής ποικιλίας ροδιού, σε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης(ΠΟΠ) με την ονομασία «Ρόδι Ερμιόνης».  Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης, είναι η ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας και η καλύτερη αξιοποίησή της.

Η Γιορτή Ροδιού, που γίνεται πλέον θεσμός, ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στο λιμάνι της Ερμιόνης, με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά πιάτα με ρόδι.

 

Διαβάστε ακόμη: Τα πρώτα βήματα στην καλλιέργεια της Ροδιάς Ερμιόνης (Punica granata).

Συμβουλές και χαρακτηριστικά της ποικιλίας.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολύ αξιόλογη ποικιλία. Είναι ποικιλία μεγαλόκαρπη με έντονο κόκκινο χρωματισμό και πολύ γλυκιά γεύση. Ίσως η καταλληλότερη ποικιλία για εδώδιμη χρήση.

Ενδεικτική λίπανση κατά τα πρώτα έτη της εγκατάστασης των δένδρων:
Κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα: Αφού πρώτα γίνει εδαφολογική ανάλυση και πάντα με βάση τα ευρήματά της, συνίσταται να ενσωματωθούν στο έδαφος 1-2 τον./στρ. κοπριάς, μαζί με 500 gr/φυτό απλό υπερφωσφορικό και 300 γραμμάρια /φυτό θειικό κάλιο.
Δένδρα-θάμνοι μέχρι το 4ο-5ο έτος: Τα πρώτα χρόνια και μέχρι την είσοδο στην καρποφορία, συνιστάται η προσθήκη 80-150 γραμμάρια /φυτό αζώτου το έτος και σε 2-3 δόσεις, οι οποίες θα αρχίζουν από τα τέλη χειμώνα.

 

 

 

 

 

 

 

Ενδεικτική λίπανση σε παραγωγικά δένδρα
Χρόνος εφαρμογής: Οι φωσφοροκαλιούχες λιπάνσεις γίνονται το φθινόπωρο. Όσον αφορά το άζωτο η συχνότητα των λιπάνσεων θα εξαρτηθεί από τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Σε πιο βαριά εδάφη είναι καλύτερο να γίνει μία εφαρμογή στα τέλη φθι-
νοπώρου ή αρχές χειμώνα, ενώ στα πιο ελαφριά εδάφη είναι προτιμότερο να εφαρμοστούν 2 δόσεις, μία τέλη χειμώνα και μία την άνοιξη. Πολλές ή πολύ όψιμες λιπάνσεις, προκαλούν καθυστέρηση στην ωρίμανση των καρπών, μειώνουν το χρωματισμό τους και υποβαθμί-
ζουν την ποιότητά τους.
Τρόπος εφαρμογής: Όταν η αντιμετώπιση των ζιζανίων γίνεται με καλλιέργεια του εδάφους (άροση – φρεζάρισμα) ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και η ενσωμάτωση των λιπασμάτων. Συνήθως η διασπορά των λιπασμάτων γίνεται κάτω από την κόμη των δένδρων. Τα φωσφορο-
καλιούχα λιπάσματα μπορούν να ενσωματωθούν και σε αυλάκια (βάθους 20-25 εκ.) που ανοίγονται στις δύο πλευρές της κόμης των δένδρων και τα οποία εφάπτονται στο περίγραμμα της κόμης. Σε αρδευόμενους οπωρώνες υπάρχει δυνατότητα τα λιπάσματα να παρέχονται μαζί με την άρδευση (υδρολίπανση).

Συνιστώμενες ποσότητες λιπαντικών στοιχείων: Ανάλογα με τις υπάρχουσες εδαφοκλιματικές συνθήκες συνιστάται η χορήγηση 200-400 γραμμάρια αζώτου ανά δένδρο το έτος. Σύμφωνα με αναφορές μπορούν να χορηγηθούν 100 κιλά/στρέμμα λιπάσματος τύπου 8-8-8 ή 60 κιλά/στρέμμα λιπάσματος τύπου 11-15-15. Ωστόσο, τόσο οι ποσότητες, όσο και ο τύπος των λιπασμάτων θα εξαρτηθούν από την θρεπτική κατάσταση των δένδρων ή θάμνων και τις υπάρχουσες εδαφικές συνθήκες. Παρότι ο φώσφορος και το κάλιο δε φαίνεται σύμφωνα με αναφορές να επηρεάζουν τις αποδόσεις και την ποιότητα των καρπών, καλό είναι να προστίθενται στο έδαφος
κάθε 2-3 χρόνια με 150-200 γραμμάρια/δένδρο.

Πηγή: agrotikistegi.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ