Ανατροπή για Intralot & Κόκκαλη που έχασε τον διαγωνισμό για τον Ιππόδρομο-Ο ΟΠΑΠ μαζί με GFP λέει : «Είμαστε εδώ, με τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ»
Με διαδικασίες-εξπρές, εντός του Σεπτεμβρίου, θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο 20 ετών, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να μην αποδεχθεί τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά ύψους 12 εκατ. ευρώ που υπέβαλε ο μόνος διεκδικητής, η Intralot του ομίλου Κόκκαλη.
Με διαδικασίες-εξπρές, εντός του Σεπτεμβρίου, θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο 20 ετών, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να μην αποδεχθεί τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά ύψους 12 εκατ. ευρώ που υπέβαλε ο μόνος διεκδικητής, η Intralot του ομίλου Κόκκαλη.
Ήταν η κατάληξη μιας μυθιστορηματικών διαστάσεων ανατροπής που προκάλεσε η κατάθεση, λίγα μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, εγγυητικής επιστολής ύψους 40 εκατ.ευρώ από κοινό επενδυτικό σχήμα των ΟΠΑΠ (μέσω της θυγατρικής του, OPAP Investment) και του fund Global Family Partners. Στην τριών σελίδων εγγυητική επιστολή, το σχήμα στο οποίο επικεφαλής έχει τεθεί η OPAP Investment, μεταξύ άλλων δεσμεύεται να προσφέρει το ποσό των 40 εκατ.ευρώ κατ΄ελάχιστον για την απόκτηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, χωρίς να ζητά τη διενέργεια οικονομικού-νομικού ελέγχου καθώς καλύπτεται από τα υπάρχοντα δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση να αναληφθεί η πρωτοβουλία αυτή, οδηγήθηκαν οι επικεφαλής του σχήματος έπειτα από σειρά ενδείξεων οι οποίες συνηγορούσαν στην απόρριψη από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ των δεσμεύσεων που είχαν διατυπωθεί για την απόκτηση της άδειας. Η διαδικασία έκδοσης ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί, ολοκληρώθηκε μετά το μεσημέρι και πρωτοκολλήθηκε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Κολοκοτρώνη πέντε λεπτά πριν τις 14.00 όταν και ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου που τελικώς ολοκληρώθηκε ύστερα από έξι ώρες.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr., η νέα διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει αποφασίστηκε να περιλαμβάνει μία και μόνο φάση, αυτή της κατάθεσης οικονομικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να πλειοδοτήσουν για την απόκτηση της άδειας, με τον πήχη να έχει σαφέστατα πλέον τοποθετηθεί στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ. Η προετοιμασία για τον νέο διαγωνισμό θα ξεκινήσει άμεσα και εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.
Το Ταμείο οδηγείται σε αυτή την επιλογή καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την εκκαθάριση του ΟΔΙΕ που σήμερα διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα. Η απόφαση για την εκκαθάριση ελήφθη ως αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε η Ε.Ε. το Φεβρουάριο του 2012 για τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στον Οργανισμό (αφορούσαν τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια που αναλήφθηκαν για την κατασκευή του ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο).
Οι επιπτώσεις
Η εξέλιξη αυτή σαφέστατα δημιουργεί νέα δεδομένα και συσχετισμούς δυνάμεων στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών και εν γένει στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη. Είναι η πρώτη φορά που τα επενδυτικά κεφάλαια που απέκτησαν θέση στον ΟΠΑΠ, βρίσκονται σε ευθεία ανταγωνιστική θέση με τους μετόχους της Intralot για ζητήματα που δεν αφορούν συμβάσεις ή διαγωνισμούς που αφορούν τον ίδιο τον Οργανισμό. Η Intralot που τον περασμένο Ιούνιο υπέγραψε νέο συμβόλαιο τεχνολογικού παρόχου με τον ΟΠΑΠ, βλέπει τώρα τον σχεδιασμό της για την απόκτηση ενός ακόμη asset στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών όχι μόνο να ανατρέπεται αν και ήταν ο μόνος υποψήφιος πλειοδότης, αλλά πλέον να καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε μια νέα διαδικασία όπου θα ανταγωνιστεί μια προσφορά της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Όσο για τους μετόχους του ΟΠΑΠ, με μια καθοριστική εκ του αποτελέσματος κίνηση, πέτυχαν να μπλοκάρουν μια διαδικασία που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, κατά το μάλλον ή ήττον, επίγειου (και όχι μόνο) δικτύου καταστημάτων και συγχρόνως να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για τις προθέσεις τους εν όψει των τεκτονικών επικείμενων αλλαγών στην αγορά.
Τι είχε προηγηθεί
Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Capital.gr, ελάχιστη ώρα μετά την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας, στις 31 Ιουλίου, για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το GFP επικαλούμενο την ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της άδειας ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του δικαιώματος. Από την πλευρά του το Ταμείο ανακοίνωσε πως έλαβε μόνο μία δεσμευτική προσφορά για το ιπποδρομιακό στοίχημα, αυτή της Intralot, κάτι που οδήγησε το fund να αποστείλει ύστερα από μερικές ημέρες νέα επιστολή επαναλαμβάνοντας τη πρόθεσή του να αποκτήσει την άδεια στο τίμημα που προτείνει ή και σε υψηλότερο το οποίο θα μπορούσε να προκύψει ύστερα από διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν απαιτείται από την πλευρά του η πραγματοποίηση due diligence.
Το Ταμείο εμφανίστηκε αιφνιδιασμένο από την εξέλιξη αυτή, γρήγορα όμως πέρασε στην αντεπίθεση. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκαναν λόγο για μια “εκτός διαδικασίας υπόσχεση προσφοράς” χωρίς να υπάρχει καν ενημέρωση για τα τεχνικά και νομικά στοιχεία της συναλλαγής, υπερακοντίζοντας περί ασυνήθους επενδυτικής συμπεριφοράς, εκτός συναλλακτικών ηθών και επαναλαμβάνοντας πως απευθείας συναλλαγές και διαπραγματεύσεις με ενδιαφερομένους εκτός διαδικασιών δεν διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.
Ωστόσο, υπό το πρίσμα της χαμηλής, όπως αξιολογήθηκε από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, αρχικής προσφοράς της Intralot, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη να ανεβάσει το τίμημα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως η νέα προσφορά της Intralot ανέβηκε στα 12 εκατ. ευρώ (υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έλεγαν χθες πως από την πρόταση της εταιρείας δεν προέκυπτε σαφές τίμημα, καθώς βασίζονταν σε παραδοχές και ποσοστά επί πωλήσεων και κερδών), ποσό που δεν κρίθηκε ικανοποιητικό, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός – υπό τη διάσταση που προσέδωσε και η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής - να κηρυχθεί άγονος.
capital.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr