Skateboards made in Thessaloniki: Ο Χάρης Καζαντζίδης φτιάχνει τις δικές του σανίδες και τις πουλάει στο μαγαζί του στη Θεσσαλονίκη

«Το καλό σφένδαμο θα σου δώσει το καλό σανίδι και αφού δεν έχουμε αυτό το υλικό στην χώρα μας το εισάγουμε, για να κατασκευάζουμε τα σανίδια μας και να πετύχουμε υψηλή ποιότητα και χαμηλή τιμή για τους skaters. Φυσικά, εκτός από τα σανίδια κατασκευάζουμε και μια μεγάλη συλλογή από ρούχα, η οποία δεν είναι απλά τυπώματα σε έτοιμα t-shirts αλλά μια συλλογή που περιέχει από jean παντελόνια και πουκάμισα μέχρι hoodies και σκουφιά. Όλα αυτά κατασκευάζονται εξολοκλήρου στην Ελλάδα με ελληνικό βαμβάκι και με έμπειρους συνεργάτες. Και για όσους δεν το γνωρίζουν, η χώρα μας είναι μέσα στις top πέντε χώρες σε ποιότητα βαμβακιού παγκοσμίως. Είναι πάρα πολλές οι μάρκες που επιλέγουν την Ελλάδα για να κατασκευάσουν τα ενδύματά τους, ειδικά μάρκες που επιζητούν ποιότητα και λεπτομερές φινίρισμα», λέει ο Χάρης.



Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου για το grekamag.gr
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γκουντινάκης & Propaganda archive.

propaganda

propaganda2

propaganda3

propaganda4

Πού έμαθες να φτιάχνεις σανίδες;
Σανίδια δοκιμάσαμε πολλές φορές να φτιάξουμε όσο ήμασταν μικροί. Μέσα στο μαστόρεμα και στην έλλειψη χρημάτων προσπαθούσαμε να επιδιορθώσουμε τα ανοιγμένα φύλλα από τα δικά μας σανίδια και καμιά φορά δοκιμάζαμε και καμιά πρέσα στο ξυλουργείο φίλου, συνασθενή skater. Θέλει λίγο μελέτη, παρατηρητικότητα και να αγαπάς το ξύλο για να νιώθεις πώς αντιδράει σε αυτά που του κάνεις και να του φερθείς ανάλογα.

Έχεις πάει σε κάποια σχολή για να μάθεις;
Skate κάνω, μου αρέσει όλο αυτό που κάνω και διαρκώς μαθαίνω καινούργια πράγματα γύρω από αυτό το αντικείμενο. Ο δρόμος είναι η σχολή.



Υπάρχουν και άλλοι στην Ελλάδα που φτιάχνουν;
Πλέον ναι, αλλά ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά από το ξεκίνημά μας. Η δράση της Propaganda Rollin co. ξεπερνάει πλέον τα σύνορα της χώρας, τόσο με το διεθνές team της εταιρίας όσο και με την παρουσία της σε μέσα ενημέρωσης και events παγκόσμιας εμβέλειας και με το δίκτυο των συνεργατών της.

Περίγραψέ μου λίγο τη διαδικασία παραγωγής.
Η σειρά είναι απλή. Μετά την φροντίδα της μητέρας φύσης, την δημιουργία και ανάπτυξη του ζωντανού οργανισμού που μας χαρίζει αυτό το υπέροχο ξύλο, το σφένδαμο, παίρνει σειρά ο ανθρώπινος παράγοντας. Η επεξεργασία της πρώτης ύλης και η μετατροπή του κορμού σε λεπτά φύλλα πάχους μερικών χιλιοστών δημιουργούν τα πολυπόθητα επτά φύλλα που απαρτίζουν τη σανίδα. Τα φύλλα θα πρεσαριστούν και θα κολληθούν μέσα στο ειδικό καλούπι που διαμορφώνει το σχήμα της σανίδας. Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί κάτω από τα πόδια μας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο grekamag.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr